Q3: Så har storbolagen presterat

Rapportperioden Rapportperioden har nått sin kulmen och merparten av storbolagen har nu släppt sina siffror. Starka bankvinster och mjuka konjunkturutsikter är några teman, visar Placeras genomgång.

Efter två intensiva veckor börjar bilden klarna kring hur Stockholmsbörsens jättar har presterat under tredje kvartalet. Snävar man in siktet och tittar specifikt på bolagen som ingår i OMXS30-indexet har nu 22 rörelsedrivande företag släppt sina siffror.

Hälften av dessa har slagit analytikernas förhandstips vad gäller efterfrågan, mätt som orderingång när bolagen redovisar det och annars nettoomsättning. Något fler, 55 procent, har slagit vinstprognoserna.

Det får betraktas som okej givet att förspelet till rapportperioden bestod av många och tidiga vinstvarningar från fordonstillverkare och konsumentbolag. Men det är lite lägre än hur det brukar se ut och som vanligt är variationen bolagen emellan stor.

Electrolux bommade exempelvis förväntningarna ordentligt på fredagen, medan Ericsson och Boliden hör till de positiva skrällarna, vilket framgår av tabellen i slutet på artikeln.

Ska man försöka destillera ut några tydliga övergripande teman ur den här rapportperioden så hittar vi tre stycken.

 1. Bankerna har hittills parerat lägre marknadsräntor bra, med SEB som ett litet undantag, och i kombination med låga kreditförluster och bra transaktionsnetton slår man analytikerprognoserna rejält. För aktieägare i bankerna bådar det gott om de lyckas hantera vinstpressen från fortsatta räntesänkningar samtidigt som de kan få lite skjuts i andra områden av ett högre tryck i ekonomin nästa år.  

2. Den vändning i industrin och i delar av konsumtionsledet som många trodde skulle komma under andra halvåret med hjälp av en lägre ränta rullas vidare framåt. Sandvik, Atlas Copco, Trelleborg, Volvo Car, Alleima, Electrolux är bara några exempel på bolag som har pekat på ökad osäkerhet kortsiktigt.  Samtidigt håller många kvalitetsbolag uppe lönsamheten riktigt bra även om volymerna är lite svagare, vilket leder oss till nästa punkt.

3. Generöst mottagande av rapporterna. Marknadsreaktionerna bland storbolagen har med vissa undantag varit ganska generösa även i de fall där utsikterna varit försiktiga. I flera fall har det bara blivit små kursnedgångar på mjuka verkstadsrapporter samtidigt som vi har sett ordentliga uppställ i flera av bankerna. Vår tolkning är att det finns en ganska bra underliggande riskvilja och ett överseende med att vändningen dröjer in i 2025, så länge det inte ser ut att bli så mycket värre än läget är idag.

Hur kursreaktionerna på rapportdagen varit, samt avvikelserna mot konsensusprognoser för försäljning och vinster framgår av tabellen nedan. För de bolag som rapporterat under fredagen är kurserna avlästa cirka kl 15.

OMXS30-bolagen Kursreaktion på rapportdagen Avvikelse försäljning Avvikelse vinst
ABB  2,4% 1% 1%
Alfa Laval  0,8% 5% -4%
Assa Abloy -1,3% -1% 2%
Atlas Copco  -0,7% -1% -4%
Boliden  1,7% 3% 30%
Electrolux -14,9% 1% -67%
Ericsson 10,8% 0% 33%
Essity -0,8% -1% 1%
Evolution 14,9% 1% 0%
Getinge -5,0% 3% -13%
Handelsbanken 8,0% 3% 12%
Hexagon 3,6% -2% -3%
H&M  -4,6% -2% -23%
Nordea  6,2% 1% 5%
Saab 8,9% 17% 5%
Sandvik  -2,1% -4% -4%
SCA 7,0% 0% 7%
SEB -5,4% 6% 11%
Swedbank 5,0% 10% 21%
Tele2  -2,6% 0% 0%
Telia 1,7% -1% 12%
Volvo  3,5% -4% -6%
Genomsnitt: 1,7% 1,6% 0,7%
Median: 1,7% 0,5% 1,0%
Källa: Infront      
Avser justerade rörelseresultat. Försäljning avser order där bolagen redovisar det, annars omsättning.      

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -