Placeras guide till investmentbolag

Aktier Alla börssektorer har sina speciella kännetecken och särskilda dynamik – vissa lite mer än andra. Investmentbolagsaktier är en skara som skiljer sig på flera sätt. Placera förklarar hur.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Investmentbolag är tråkiga aktier enligt vissa, inte minst för att en investering i ett investmentbolag ofta påminner om ett fondsparande. Men det är lite av en gammal sanning och man kan fråga sig om det fortfarande gäller. Särskilt som en del av dem domineras av enskilda innehav.

Få investmentbolag har slagit börsen på tre år

Senast jag skrev om investmentbolagen hade en majoritet slagit Stockholmsbörsen på både ett och tre års sikt. Det var för fyra år sedan. Idag är läget annorlunda. Det är bara Investor och Industrivärden som klått börsen inklusive utdelningar bland de lite större och mest populära investmentbolagen.

För några år sedan bidrog också populära investmentbolagsfonder till stora flöden till investmentbolag.

Inte ens på tio år har investmentbolagen som grupp faktiskt slagit börsen – men – under de flesta av dessa år har de faktiskt gjort det. Inte minst har privatspararfavoriten Investor har gett aktieägarna en fantastisk resa.

Ofta nämns investmentbolag som bra nybörjaraktier – men även det kan man ifrågasätta. Flera av de mest ägda investmentbolagen har sjunkit mer än 30 procent de senaste tre åren samtidigt som börsen är svagt på plus under samma period. Det ska tilläggas att investmentbolagsaktier då var väldigt heta, vilket är en lärdom i sig.

Nedan ser du utvecklingen för ett urval av börsens största och mest ägda investmentbolag de senaste tre åren. Det gäller alltså som vanligt att pricka rätt. Men hur?

Varför ska du investera i investmentbolag?

Det finns många anledningar att investera i investmentbolag – och många av dem är bra.

Frågan i rubriken ovan är en bra början när du ska välja vilket eller vilka investmentbolag som du väljer att investera i. Är det för att du vill köpa aktier till rabatt, är det för att du vill komma åt avkastningen från intressanta onoterade bolag, få ett urval av aktier utvalda av en ledning du har stort förtroende för eller helt enkelt ha det som ett billigt substitut till en fond för att sprida risker?

Beroende på svaret på ovanstående fråga kommer olika egenskaper spela olika stor roll. De olika faktorerna som är värda att titta på när det kommer till investmentbolag är:

- Substansrabatt eller substanspremie och storleken på denna

- Vilka bolag som ingår i investmentbolagets portfölj

- Vilka onoterade bolag som finns i portföljen (om det finns några) och vilka dessa är, samt hur stor del av portföljen de utgör

- Vilket förtroende du har för ledningens förmåga att göra rätt investeringar och om bolaget är ett så kallat maktbolag

- Förvaltningskostnad

- Storlek i form av substansvärde

Givetvis kan det vara svårt att pricka in alla faktorer i ett och samma bolag. Å andra sidan finns det inget som hindrar dig från att investera i mer än ett och på så sätt öka spridningen i din aktieportfölj.

Håll koll på substansvärdet

Precis som med fastighetsbolagsaktier är det flera av de vanliga nyckeltalen som inte är användbara när det kommer till investmentbolag. I stället finns andra siffror att hålla koll på.

Substansvärdet är det samlade värdet på ett investmentsbolag tillgångar minus skulderna. En substansrabatt betyder alltså att investmentbolagets aktie har ett lägre pris än dess tillgångar, du kan alltså indirekt köpa aktierna till en rabatt. En premie är precis tvärtom, du betalar mer för investmentbolagets aktie än om du skulle köpt aktierna själv.

Det går inte att säga att ett visst substansvärde är bra eller dåligt. Vissa investmentbolagsaktier handlas generellt över tid med en premie, medan andra handlas med rabatt.

Det är förstås, allt annat lika, positivt att köpa en korg med aktier med rabatt, jämfört med en premie. Men det kan finnas en eller flera anledningar till man är beredd att handla investmentbolagsaktien med en premie, precis som det kan finnas skäl till att man inte nöjer sig ens med en rejäl rabatt i vissa fall.

Premien kan finnas därför att aktieägarna tycker att det är värt att betala mer för att man tror på bolagsledningens förmåga att investera i rätt bolag och för att man är nöjd med hur väl bolaget lyckats de senaste åren.

Rabatten kan i sin tur bero på att aktieägarna tror att investmentbolaget har inflytande som mål med sitt ägande, inte bara avkastning på innehavet. Ett exempel på ett sådant ”maktbolag” är Investor. En stor rabatt kan också vara befogad då förvaltningskostnaden är hög eller för att investmentbolaget inte lyckats särskilt väl historiskt.

Det finns de investmentbolag som enbart har noterade aktier i portföljen. Det gäller exempelvis Industrivärden. Där finns ingen anledning till att betala en premie, eftersom du lika gärna köpa aktierna i portföljen själv direkt på börsen. Är du å andra sidan intresserad av just Industrivärdens portföljsammansättning kan det vara ett gott tillfälle att handla dessa aktier till rabatt.

”I min mening är en substanspremie endast motiverad i de fall förvaltningen genererar överavkastning samtidigt som det är svårt eller omöjligt att replikera portföljinnehavet eller potentiella affärstillfällen som kan uppstå, som till exempel möjligheter att vara med i investeringar utanför börsen eller innan börsnotering”, säger Gabriel Isskander, chefredaktör på tidningen Börsveckan som årligen analyserar och utvärderar investmentbolagen på börsen.

Gabriel Isskander

Ofta är det mer värt att tolka substansvärdet för just det bolaget som du är intresserad av ur ett historiskt perspektiv, i stället för att jämföra det mellan bolagen. Det kan exempelvis vara en köpsignal om ett investmentbolag som i genomsnitt brukar handlas med en femprocentig rabatt för tillfället handlas med en rabatt på tio procent.

Vilken typ av bolag och branscher investerar investmentbolaget i?

Investmentbolagen är ingen homogen skara om du nu trodde det, men mer eller mindre alla har en viss inriktning. Här gäller det att tänka ut vad du vill ha i din portfölj. Kanske vill du som sagt ha några stycken med olika portföljsammansättningar för en bra spridning i ditt aktiesparande.

Fundera på om du vill ha en bred eller koncentrerad portfölj, cykliskt eller defensivt, stor- eller småbolag, en särskild inriktning på digitalisering eller hälsovård eller en stor andel onoterat. Ju bredare portfölj, desto större riskspridning, men då minskar också potentialen i avkastningen.

”En viss koncentration krävs för att över tid kunna slå index, men det får inte heller gå överstyr som i exemplet med Spiltan där portföljen under flera år bestod till övervägande del av aktier i datorspelbolaget Paradox”, säger Gabriel Isskander.

För många är en stor del av tjusningen med att handla aktier i investmentbolag att komma åt noga utvalda onoterade bolag och då kan det alltså vara värt att betala en premie. Kanske tror man dessutom att de onoterade innehaven i själva verket är värda mer än vad som återspeglas i det redovisade substansvärdet.

Historisk avkastning

Den historiska avkastningen är förstås ingen garanti för liknande utveckling i framtiden, men är heller inte något man ska bortse från heller, tycker Gabriel Isskander.

”Om en aktie gått bra över en längre tidsperiod så innebär det ju att ledningen borde göra något rätt i alla fall.”

Håll koll på investmentbolagets finansiella risk

Vissa investmentbolag har hög belåning, andra inte. Att jämför bolagens soliditet är ett led i att undersöka vilken hävstång bolaget har. Ju närmare 100, desto högre soliditet, eftersom det betyder att inget av investmentbolagets innehav är finansierat med lån.

I oroliga tider är detta extra viktigt, tycker Gabriel Isskander, eftersom flera bolag troligen kommer behöva kapitaltillskott och då är det viktigt att investmentbolagen också kan ge understöd när det behövs.

”Det gäller i synnerhet om investmentbolaget är storägare och än viktigare gäller detta för onoterade innehav.”

”Det är viktigt att snegla på skuldsättningen och starka balansräkningar betyder också ökade möjligheter att agera opportunistiskt när bra köptillfälle ges, både i kärninnehav och i nya investeringsobjekt”, säger Gabriel Isskander.

Historien visar att storlek är viktigt

Storleken på bolaget i form av substansvärde är en viktig, ibland lite bortglömd, faktor. Med detta menas alltså inte substansvärdet i förhållande till aktievärdet, utan ett helt enkelt själva storleken på portföljen.

Historiskt har de stora investmentbolagen blivit större, medan de mindre slagits ut eller formats om.

”Man kan konstatera att de små aktörerna ofta investerat för smalt och ofta i övervärderade tillgångar samt att de framför allt drevs med väl höga kostnader för att kunna överleva på sikt. Lärdomen blir därför att i första hand satsa på de större investmentbolagen som drivs med låga kostnader” säger Gabriel Isskander.

Glöm inte förvaltningskostnaden

Alla investmentbolag har en förvaltningskostnad, det vill säga vad det kostar att driva själva investmentbolaget, och den redovisas i relation till substansvärdet.

”Precis som vid fondsparande är en låg avgift viktig. Ser man tillbaka på de senaste tio åren så är tendensen solklar att höga kostnader leder till underavkastning”, säger Gabriel Isskander.

De riktigt stora investmentbolagen har generellt en mycket låg förvaltningsavgift, vilket kan göra dem mycket attraktiva i jämförelse med en fond, eftersom du får en aktiv förvaltning (som dessutom utövar ett aktivt ägarskap) till priset av en indexfond.

Förvaltningsavgiften brukar man kunna hitta i årsredovisningen. Ett undantag är Kinnevik som låter dig räkna själv.

Investors förvaltningskostnad hittar man i kvartalsrapporten.

Vad har aktien för direktavkastning?

Många investmentbolag ger en hygglig utdelning till sina aktieägare. Gillar du utdelning kan investmentbolag som handlas till rabatt och som har en del utdelningsbolag i portföljen vara ett sätt att få rabatterad utdelning.

Men det gäller att tänka på att om ett investmentbolags innehav behöver göra en nyemission eller om bolagen ställer in utdelningen, som under pandemin, så kan den förstås sänkas eller utebli.

Var hittar jag information?

IB Index är en bra källa till information när det kommer till investmentbolag. Där kan du jämföra investmentbolagens senast rapporterade substansrabatter och se trenderna för dessa. Du hittar också bolagens största innehav.

Precis som namnet antyder är IB index ett index med investmentbolagsindex. Alla bolagen är svenska och viktade utifrån substansrabatt/-premie.

IB Index är ett investmentbolagsindex som viktar bolagen utifrån substansrabatt. Grafen visar att investmentbolagen (grön linje) har underpresterat börsen de senaste åren.

För att få en uppfattning om investmentbolagens innehav och finansiella information kan du förstås alltid läsa på bolagens hemsidor och i dess finansiella rapporter.

Ellinor Beckett

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -