Inflationen har bromsat in till nära 2% och vice riksbankschef Aino Bunge pekade i förra veckan på indikatorer som tyder på att inflationen framöver stabiliserar sig kring tvåprocentsmålet.
Det framgår av protokollet från centralbankens senaste penningpolitiska möte, där beslutet fattades om att sänka styrräntan med 25 punkter till 2,25%. Något som Aino Bunge ställer sig bakom.
Risk att penningpolitiken är "för åtstramande"
Hon konstaterade att den ekonomiska utvecklingen i Sverige är fortsatt dämpad. Konjunkturen är svag och hushållens konsumtion har ännu inte kommit i gång.
Därför ser hon en risk.
"Jag menar dock att en pusselbit i den penningpolitiska avvägningen också är risken att penningpolitiken är för åtstramande", sade hon på mötet.
Hon avslutade med att blicka fram emot våren och Riksbankens nästa möte i mars.
"För mig är det viktigt att vi fram till dess ser fortsatta tecken på återhämtning av konjunkturen som bekräftar vår tidigare prognos. Utöver nya utfallsdata ser jag fram emot en ny företagsundersökning som vi få kommer att ha på vårt bord."
Att vara kortsynt riskerar fel beslut
En annan vice riksbankschef Anna Seim underströk att penningpolitik inte är "helt enkelt", eftersom Riksbanken inte kan se de fullständiga effekterna av sina beslut förrän efter ett till två år, eller ibland ännu längre.
"Det är lätt att tänka att eftersom konjunkturen fortfarande är svag måste vi sänka räntan mer för att ge stöd till den realekonomiska återhämtningen. Men en alltför myopisk syn riskerar att leda till fel beslut", sade hon.
Hon beskrev vägen framöver som kantad av stor osäkerhet.
"Med dagens beslut blir styrräntan 2,25%, vilket råkar ligga mitt i det spann för en trolig långsiktig neutral ränta som vi kommunicerade i slutet av förra året. Jag bedömer att vi nu för en närmast neutral penningpolitik som kommer att sluta inflations- och BNP-gap på sikt."
Per Jansson ser oroväckande prisutveckling
Vice riksbankschef Per Jansson ser tecken på att inflationstrycket kan öka framöver. Han pekar på en "oroväckande" prisutveckling i producentledet, där det har skett prisökningar de senaste två till tre månaderna.
"Den här utvecklingen bekymrar mig en hel del, inte minst mot bakgrund av att den internationella miljön ser ut att gå mot att bli mer inflationistisk."
Fortsatt framhöll han hur mycket Sverige, som en liten öppen ekonomi, påverkas av utvecklingen i andra länder och att det finns betydande risker för den ekonomiska utvecklingen i omvärlden.
"Glädjande nog" konstaterade han att det finns tecken på återhämtning vad gäller konsumtionen.
Troligt med "betydande volatilitet" på finansiella marknader
Förste vice riksbankschef Anna Breman stödjer beslutet om sänkt styrränta som hon anser ger stöd till konjunkturen och målet att bibehålla en låg, stabil inflation.
Hon ville också kommentera de finansiella marknaderna som under de senaste månaderna har varit volatila.
"Detta har bland annat påverkat långa obligationsräntor i många länder och den svenska kronan har både försvagats och sedan förstärkts mot dollarn", sade hon.
"Det är troligt att vi kommer att fortsätta se betydande volatilitet på finansiella marknader under året. Penningpolitiken bör inte agera på denna typ av kortsiktig volatilitet."
I det sammanhanget ville hon också lyfta fram att ju längre inflationen är på låga och stabila nivåer, desto mer handlingsfrihet får Riksbanken att se igenom tillfälliga störningar.
Sammanfattningsvis bedömde hon att utsikterna för svensk inflation och konjunktur är goda, trots en orolig omvärld.
Chefen vill inte ha alltför bråttom
Slutligen: Riksbankschef Erik Thedéen, som såg positivt på det kommande året. Han pekade på att många hushåll kommer att gynnas av stigande reallöner och sjunkande bolåneräntor.
Framåt vill han fokusera på att fullfölja processen att föra styrräntan mot en mer långsiktig nivå.
"Min bedömning är att styrräntan i och med dagens beslut förmodligen har sänkts tillräckligt mycket. En uppgång i den ekonomiska aktiviteten mot slutet av 2024 ger stöd till den bedömningen och till de prognoser vi publicerade i december", sade han under mötet.
På ganska kort tid, mindre än nio månader, har styrräntan sänkts med 1,75 procentenheter. Det beskrev Erik Thedéen som en "avsevärd omläggning av penningpolitiken".
Under fjolåret blev riskbilden tydligare, förklarade han, och pekade på att inflationen föll samtidigt som risken för en varaktigt hög inflation minskade.
"Riskbilden är nu mer balanserad och det finns goda skäl att tro att den förda penningpolitiken kommer att leda till ekonomisk återhämtning utan betydande risk för att inflationen ska avvika från målet", sade han och tillade:
"I detta läge bedömer jag att det är klokt att inte ha alltför bråttom, det vill säga ha ett visst mått av tålamod, med ytterligare eventuella förändringar av styrräntan."