I höstas blev det känt att SAS fått nya storägare. I och med det kommer aktien avnoteras, vilket alltså kommer ske på onsdag. Idag, 13 augusti, är således den sista handelsdagen.
SAS är, trots den dystra historiken, en riktig småspararfavorit. Över 86 000 fortfarande hade kvar sina aktier på Avanzas plattform när beskedet om avnotering kommit.
Sedan dess har ägandet minskat med endast 10 000, även om man kan anta att några kommit till för att passa på att nyttja de stora slagen i kursen för kortsiktig handel. I skrivande stund är aktien ned nära 70 procent sedan nyheten om avnoteringen.
Sedan noteringen för över 20 år sedan har aktien sjunkit 99,9 procent. Källa: Infront
Även om SAS haft det kämpigt ekonomiskt över lång tid har intresset från spararna varit stort. Troligen har effekten av utspädning underskattats och kanske har en viss nostalgi kring flygbolaget grumlat investeringsomdömet.
Eftersom aktien handlas på börsen som vanligt kan du sälja din aktie. Om du äger den på en vanlig aktiedepå kan du fundera om du kan använda förlusten till att kvitta en vinst, eller om du vill vänta till nästa år för att sälja den för att använda din förlust för att sänka eventuell skatt då i stället.
Avnoteringen är alltså inte en likvidering, eftersom SAS ska ansöka om rekonstruktion och inte heller ett utköp, eftersom ingen kommer att köpa aktierna.
Från SAS pressmeddelande i höstas.
Placera har frågat Skatteverket vilka skattekonsekvenser den som har SAS-aktier får. Joakim Hansson är rättslig expert på Skatteverket.
”Enligt den information som Skatteverket har idag så anses inte aktierna i SAS avyttrade på grund av händelserna fram till idag. Detta innebär att aktierna måste säljas för att de ska anses vara avyttrade.”
Av rekonstruktionsplanen framgår att avsikten är att stamaktierna ska lösas in utan vederlag.
”När detta sker kommer aktierna anses vara avyttrade. Enligt information från SAS ska det ske i slutet på augusti 2024”, säger Joakim Hansson.
Skatteverkets bedömning är att aktierna efter avnoteringen kommer att ses som onoterade aktier.
”För de aktieägare som kommer att göra en förlust vid en avyttring är det troligen nödvändigt att sälja aktierna innan aktierna avnoteras för att förlusten inte ska reduceras till 5/6 som gäller för onoterade aktier.”
För att SAS-aktiens troliga inlösen eller försäljning ska utlösa skatt gäller förstås att du haft SAS-aktierna på ett aktie- eller fondkonto, inte ISK eller kapitalförsäkring.
Ellinor Beckett