Två nya fonder till min pensionsportfölj

Så gör jag Jag passar på att se över fondvalen i min tjänstepensionsportfölj inför sommaren och gör två taktiska fondbyten. Fondportföljen har haft en bra utveckling sedan årsskiftet och lyckats klå en globalindexfond om än med en liten marginal.

Sedan årsskiftet har min tjänstepension med månatliga premieinsättningar avkastat 21,5 procent. Den har precis klarat av att klå en global aktieindexfond som avkastat drygt 20 procent. Men det är hela fyra procentenheter bättre än en bred indexfond som följer hela Stockholmsbörsen.

Som jag har skrivit i flera utvärderingar så har utländska fondinvesteringar gynnats av en ständigt svagare krona. Samtidigt som jämförelsen för Stockholmsbörsens aktieindex får lite av en valuta-uppförsbacke.

Dollarn har stärkts med 9 procent mot den svenska kronan sedan årsskiftet. För euron närmar det sig 6 procent. Som jag skrivit tidigare, så har det ständiga kronfallet hjälpt till att öka värdet på utländska placeringar sedan årsskiftet.

UBS EF China Opportunities sticker ut i tjänstepensionsportföljen med en 30-procentig avkastning sedan årsskiftet. Fonden förvaltas av Bin Shi som föredrar att investera i tillväxtbolag och inte är rädd att avvika mycket från Index. Han har en osedvanlig förmåga att hitta framtida aktievinnare. Gärna bland mindre ouppmärksammade bolag. Bland årets vinnare hittar vi den kinesiska alkoholproducenten Wuliangye Yibin Co som tillverkar den populära drycken Baijiu. Aktien har fördubblat sitt börsvärde sedan årsskiftet.

Sämst avkastning har Länsförsäkringar Japan indexnära som orkat med 14 procents uppgång sedan årsskiftet.

Nu blir det två fondbyten. Jag tar först ut Länsförsäkringar Japan indexnära och fokuserar på Östeuropa genom att ta in spetsfonden Swedbank Robur Östeuropa. Västeuropas tillväxt saktar in betänkligt i spåren av ett allt mer infekterat handelskrig mellan USA och Kina. Även Östeuropas tillväxt saktar in, men den makrostatistik som kommit visar att nedgången är överraskande liten. Trots det så spås länderna i Östeuropa växa betydligt snabbare än Västeuropa under de närmaste åren. Helt klart vår närmaste tillväxtmarknad. Det vill jag gärna vara exponerad mot i min tjänstepensionsportfölj.

Flera av de östeuropeiska börserna med Ryssland och Turkiet i spetsen har en historiskt låg värdering. Både i jämförelse med globalt aktieindex och i synnerhet med tillväxtmarknadssnittet. Något som skapar höga direktavkastningar. Och det finns flera ryska aktier som sticker ut och erbjuder en direktavkastning som är tvåsiffrig. Som exempel ger den ryska oljeproducenten Taftnets preferensaktie närmare 13 procent i direktavkastning.

Elena Lovén

Swedbank Robur Östeuropa förvaltas av Elena Lovén sedan april 2016. Hon har stor erfarenhet av östeuropeiska investeringar och hon har gjort ett mycket bra jobb under sina tre år som förvaltare. Fonden har utklassat fondkategorin Östeuropafonder (snitt med 51 procent), med en avkastning på 61 procent. Det ska ställas i relation till att Elena Lovén lyckats ha lägst risk i klassen vilket gör det till en mycket bra riskjusterad presentation.

Investeringsprocessen har en långsiktig placeringshorisont och en aktiv investeringsstrategi som fokuserar på bolagsval och letar undervärderade bolag. Stor vikt läggs på bolagsledningen och styrning av bolaget samt ägarstrukturen. Förvaltaren föredrar bolag med bra potentiell tillväxt och en stark marknadsposition. Bolagets värdering är central, tillsammans med lönsamheten, en bra utdelningspolicy och en stark balansräkning. Även sektor-, region- och temaanalys är viktiga delar i investeringsstrategin. Fonden följer även Swedbank Roburs policy för ansvarsfulla investeringar.

Det hela mynnar ut i koncentrerad fond på drygt 50 aktier. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Hela sju av fondens tio största innehav har varit med i mer än tre år. Elena Lovén investerar bara i bolag hon själv vill äga, viket uppenbarligen har varit en vinnande strategi.

Ett ytterligare plus förutom den bra riskjusterade avkastningen är den förhållandevis låga förvaltningsavgiften på 1,5 procent, som är betydligt lägre än kategorisnittets 2 procent per år.

Det andra fondbytet blir ett lite ovanligare, då jag helt enkelt väljer att följa med förvaltarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som tidigare framgångsrikt förvaltade fonden Swedbank Robur Ny teknik. Jag gillade det de gjorde tidigare, så jag väljer att ta rygg på dem igen, vilket göra att jag byter Swedbank Robur Ny teknik mot Core Ny teknik.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn

Förvaltarparets nya fond Core Ny teknik såg dagens ljus i början på februari. Fonden har under den korta perioden lyckat klå den gamla fonden med tre procentenheter i avkastning, vilket är mycket på så pass kort period. Förvaltningen har fokus på innovativa små och medelstora bolag i Norden, vilket till stora delar är vad som förvaltarna framgångsrikt fokuserat på tidigare. Core Ny teknik investerar i bolag inom teknik, hälsovård och digitala varumärken.

Övriga sex fonder väljer jag att ha kvar i min tjänstepensionsportfölj.

Jag gillar innovativa tillväxtbolag inom intressanta branscher som teknik, internet, media och hälsovård. Mitt andra teknikfondsval är Lannebo Vision. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar globalt i innovativa och välskötta bolag. Fokus är att investera i ledande bolag med goda tillväxtmöjligheter inom teknologi, telekom och hälsovård.

Handelsbanken Nordiska Småbolag. De nordiska länderna har en stabil tillväxt, och genom att investera på de nordiska börserna får vi en jämn och bra fördelning mellan olika sektorer. Norden har historiskt varit en mycket dynamisk och tillväxtvänlig region. Att diversifiera på övriga nordiska börser de senaste åren har hjälp till att öka avkastningen då Stockholmsbörsen har haft en svag period.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond med etisk och hållbart ramverk som har en koncentrerad portfölj som bygger på långsiktiga investeringsbeslut. Fonden ger en bra riskspridning genom att placera globalt i tre starka miljötrender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Europa och Amerika är de dominerande marknaderna på drygt 90 procent av fondens värde.

Storebrand Global Multifactors egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna. Den egenutvecklade modellen tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst inom varje faktor. Fonden investerar sedan i mellan 250 och 350 medelstora och stora företag över hela världen. Var och en av de fyra faktorerna står för en fjärdedel – enkelt och transparent.

Jag tilltalas av bolag som leds av ägare av kött och blod som är långsiktiga. Så vad passar bättre än att den sista fonden Spiltan Global Investmentbolag som är en indexfond, precis som den svenska varianten.

Fonden investerar i ett 30-tal investmentbolag på global basis. Största investering är superinvesteraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway på drygt 8 procent. Fonden investerar även i japanska Softbank Group som var tidiga investerare i internetbolagen Yahoo och kinesiska Alibaba. Bolaget leds av den visionäre grundaren Masayoshi Son som även är japans rikaste man. Och inte minst investerar de i Familjen Agnellis maktbolag EXOR som bland annat är huvudägare i Ferrari. Förvaltningsavgiften är överkomliga 0,5 procent per år.

Månadssparandet sker lika stor del i varje fond och jag passar på att rebalansera om portföljen till lika stora fonddelar vid varje årsskifte och nu i samband med fondbyten.

I ”gamla” tjänstepensionskonton utan nya premieinsättningar gör jag inga förändringar förutom att jag passar på att balansera om till lika stora fonddelar. För mer information om de fondvalen, läs mer här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 138,17 -
Lannebo Teknik Köp 8,98 -
CB Save Earth Fund RC Köp 190,15 -
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P SEK acc Köp 984,60 -
Swedbank Robur Östeuropafond A Köp 36,74 -
TIN Ny Teknik A Köp 114,19 -
Handelsbanken Nordiska Småb (A1 SEK) Köp 1 168,95 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 536,21 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -