När Buffett tar ett bett i äpplet

Aktiekommentar FAANG-bolagens stora kursuppgångar de senaste åren har gjort det svårt för värdeinvesterare att hänga med i börsrallyt. Men nu letar sig värdekollektivet till en av tech-investerarnas favoriter.

Värdefokuserade investerare väljer oftast inte i bolag med höga värderingar och stark tillväxt, vilket har straffat sig. Men nu har flera stora värdeinvesterare fått upp ögonen för Apple, som allt mer ser ut som ett klassiskt värdebolag.

Tillväxt- och värdeinvesteringar tenderar att gå i cykler. Vi vet att olika investeringsstrategier favoriseras under olika perioder.

På de amerikanska börserna har FAANG-bolagens framfart de senaste fem åren gjort att tillväxtinvesteringar utklassat värdeinvesteringar. Det senaste året är skillnaden större än någonsin, till tillväxtinvesterarnas fördel. Vill du läsa mer om det så hänvisar jag till artikeln Tillväxt utklassar värdeaktier.

Att det varit tufft för värdeinvesterare är extra tydligt om vi tittat på Warren Buffet som sannolikt är den mest kända av framgångsrika värdeinvesteraren i världen. 

Han sköter sina investeringar genom det noterade konglomerat Berkshire Hathaway. Bolaget investerar i verksamheter med stabila kassaflöden som håller över en konjunkturcykel. 

Investeringar ska ge utdelning, har relativt låg värdering och växa i maklig takt. Framförallt investerar Buffet i bolag som han förstår.

De senaste två åren har han fått upp ögonen för Apple. Aktien har seglat upp som Berkshires enskilt största innehav. Och Berkshire Hathaway köpte ytterligare 75 miljoner Apple-aktier under det första kvartalet i år.

Världens mest beundrade investerare har inte lyckats hänga med FAANG-bolagens framfart. Buffet får se sig slagen av Nasdaq 100-index som är synonymt med tillväxtbolag inom teknik och bioteknik de senaste fem åren. De så kallade FAANG-bolagen väger mycket tungt i Nasdaq-100 index, hela 38 procent.

När man ser de enskilda bolagens utveckling är det inte särskilt svårt att förstå varför värdeinvesterare, som inte investerar i den typen av bolag haft svårt att hänga med de i teknikracet på USA-börserna.

Men skillnaden är stor mellan FAAANG-bolagen. Den klart lysande stjärnan är streamingbolaget Netflix som gett nästan 1 000 procents avkastning. Bolaget starka kvartalsrapport överraskade analytikern men värderingen på innevarande års vinst är hög, knappt p/e 100.

Sämst avkastning under perioden har Googles noterade aktie, Alphabet som ”bara” orkat stiga med 143 procent. Deras senaste rapport övertygade heller inte marknaden lika mycket.

Det är hur som helst en imponerande avkastning som teknikjättarna gett. Och dom har utklassat Nasdaq 100 index. Det som är utmärkande för FAANG-bolagen är de höga värderingarna mätt som p/e-tal.

Högst värdering på 2018-år vinstestimat har Amazon med ett p/e-tal på drygt 160. Bolag återinvesterar all vinst i nya snabbväxande verksamheter, till exempel molntjänster inom Amazon Web Services, AI-utveckling eller rösttjänsten Alexa.

Facebook har trots Cambridge Analytica-skandalen lyckats bidra med den näst högsta avkastningen. Aktien har stigit med 540 procent. Värderingen på innevarande års vinst, är i nivå med Googles p/e-tal på 27.

Apple är det FAANG-bolag som sticker ut värderingsmässigt. Värderingen är lägst i klassen på p/e 15. Det är även lägre än det breda S&P 500-index som innehåller de fem hundra största noterade bolagen. Dessa har en snittvärdering kring p/e 17.

Apples intäkter växte med 16 procent i senaste kvartalet. I kvartalsrapporten flaggas för att öka aktieåterköpen med hisnande 900 miljarder kronor. Det är en stor skillnad mot de övriga FAANG-bolagen som investerar stora delar av vinsten istället för att dela ut pengar till aktieägarna.

Warren Buffett anser att Apples-ledning gör rätt som prioriterar aktieåterköp framför större affärer. Apples kassa är rekordstor på hela 2 350 miljarder kronor.

I takt med att Warren Buffett köpt allt fler Apple-aktier har bolaget dykt upp även som investering hos allt fler andra värdeinvesterare. Bolaget är relativt lågt värderat, försäljningstillväxten har lugnat ner sig, och den stora kassan ger en stor potential till framtida aktieåterköp. Precis sådana variabler som värdeinvesterare gillar.

Att värdeinvesterarna hittat Apple kan bli aktiens räddning om olyckskorparna får rätt om övervärderade FAANG-aktierna.

Vid en större korrektion finns det sannolikt en bra kudde för Apple om det återstår ivriga värdeinvesterare som fortfarande funderar på att ta rygg på Warren Buffet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -