Statliga Sjunde AP-fonden förvaltar "soffliggarfonden" i PPM-systemet - Premiesparfonden - samt den mindre Premievalsfonden. Dessa fonder står tillsammans för nästan en tredjedel av kapitalet i premiepensionssystemet.
Chefen Peter Norman är skarpt kritisk till den bransch han själv arbetar i. Branschen är sjuk, anser han. För ett år sedan halverade han förvaltningsavgiften för Premievalsfonden, från drygt 0,3 till 0,15 procent.
Peter Norman trodde då att bankerna skulle känna sig pressade att följa efter. Så har det inte blivit konstaterar han.
"Nej, jag ser i dag ingen tendens till prispress på marknaden och jag är rätt pessimistisk om den framtida utvecklingen", säger Peter Norman.
Trots den omfattande debatten och kritiken mot fondernas höga avgifter tror Peter Norman inte på någon frivillig bättring.
"Nej, det finns ett strukturfel i branschen som gör att fondbolagen kan fortsätta göra sina övervinster", säger han men tillägger att felet inte är något som enskilda banker frivilligt kan förväntas rätta till.
"Ett stort problem är bankernas kontorsnät, där har de ingen konkurrens. Visst, det går att köpa fonder på nätet men de flesta vill fortfarande ha kontakt med en banktjänsteman eller kvinna när de tar viktiga sparbeslut", säger Peter Norman.
Bankernas monopolliknande situation när det gäller distributionen av fonder gör att det de kan sälja sina fonder även om villkoren inte är de bästa.
"Det går inte att kräva att enskilda banker ska ändra den situationen då deras uppgift naturligtvis är att vinstmaximera utifrån givna förutsättningar", säger Peter Norman.
Han anser också att det behövs nya sätt att ta ut avgifter.
"I dag betalar de som sparar mycket pengar mer för förvaltningen eftersom alla betalar lika mycket i procent av kapitalet, i verkligen kostar det inte så mycket mer att förvalta mer pengar."
Peter Norman tycker att är bra med resultatbaserade avgifter, något som nästan bara hedgefondsförvaltare använder sig av i dag.
"Det bästa för spararna är en låg fast avgift och en resultatbaserad del."
Peter Norman tror att åtminstone en del av lösningen på problemen i fondbranschen ligger hos spararna. De behöver lära sig mer för att kunna ställa högre krav på förvaltarna.
"Om de lärde sig mer om hur det går till att placera i aktier och andra värdepapper så skulle fler förmodligen tänka att det här kan jag göra bättre själv när en fond presterar dåligt eller tar ut höga avgifter", säger han.
Han tycker också organisationer som Konsumentverket borde kunna göra mer för att hjälpa konsumenterna att pressa fram bättre villkor.
En annat viktigt krav vid sidan om avgifterna är, enligt Peter Norman, en tydlig redovisning av resultaten. Sjunde AP-fonden är en av de aktörer som riktat hård kritik mot de index som de stora bankerna använder som jämförelse när de redovisar sina egna resultat. I dessa index är aktieutdelningarna borträknade.
"Spararna ser placeringar i fonder som ett alternativ till att själva placera i aktier, indexfonder eller kanske investmentbolag. De vill kunna se exakt hur fonden gick i jämförelse med de alternativ som finns på marknaden."
Fondbolagens Förening har med hjälp av fondutvärderaren Morningstar tagit fram ett antal nya fondindex som fondbolagen ska kunna använda för att jämföra sina resultat.
De får tummen ner av Peter Norman, av samma skäl.
"Allt du kan utläsa är om din fond gått sämre eller bättre än andra fonder."
Just nu våndas många fondsparare över hur mycket pengar de förlorar på de sjunkande börserna, har du något tips hur de ska agera?
"Nej, jag tror inte att vare sig vi eller någon annan kan bedöma marknaden bättre än någon slumpfaktor. Min bästa prognos är alltid, när jag än blir tillfrågad, att marknaden kommer att stiga med 7,5 procent i år", säger han.
Själv sparar han inte i fonder men om han skulle göra det skulle valet falla på indexfonder med låga avgifter. Problem är att det i dag är väldigt svårt att hitta indexfonder som placerar på till exempel tillväxtmarknader, konstaterar Peter Norman.
Kanske är det ännu ett bevis på att något är tokigt i den svenska fondbranschen.