CTEK-chefen efter kurskraschen: "Ser ljuset i tunneln nu"

CTEK har rasat över 90% från sina kurstoppar 2021. Men den "perfekta stormen" har nu bedarrat och laddningsbolaget gör sig redo att gå på offensiven. Fram till 2028 ska intäkterna fördubblas. "Vi ser ljuset i tunnel nu", säger VD Henrik Fagrenius.

1. Henrik Fagrenius Vd Ctek
Henrik Fagrenius var regionchef på Dometic innan han värvades till CTEK för knappt två år sedan.

Idag, 09:51

CTEK börsnoterades under hösten 2021 och rusade snabbt till kursnivåer kring 210 kr. Sedan dess har storägaren Latour och övriga aktieägare fått se sina innehav tappa 93% i värde. Kursgrafen speglar en dyster period med sjunkande intäkter och marginaler, i kombination med en nyemission 2023.

VD Henrik Fagrenius beskriver bolagets första år på börsen som en "perfekt storm", där bakslagen har radat upp sig.

"Vår elbilsladdaraffär gick inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vi investerade väldigt mycket pengar i ett projekt med GM som inte heller gick enligt plan", säger han och syftar på ett avbrutet samarbete med den amerikanska biljätten.

Fagrenius tillägger att CTEK drabbades hårt av komponentbrist under pandemin, samtidigt som kostnaderna skenade. När kunderna dessutom byggde stora lager resulterade det i en försäljningssvacka.

"Allt det här hände samtidigt och påverkade kassaflödet negativt. Då fick man göra en nyemission strax innan jag tillträdde", säger han.

Sista steget i turnaround-plan

När Fagrenius tog över som VD i september 2023 utarbetades en trestegsstrategi för att få till en "turnaround". Det första steget handlade om att kapa kostnaderna och stabilisera kassaflödet. För ett drygt år sedan gick bolaget in i den andra fasen, där målet var att få igång den organiska tillväxten.

"Nu har vi haft fyra kvartal i rad med organisk tillväxt och då är det dags för den sista fasen, som är lönsam tillväxt", säger Henrik Fagrenius.

CTEK har de senaste fyra åren snittat en omsättning på strax under en miljard kronor. Ambitionen är nu att accelerera tillväxten och nå 2 mdr kr 2028, enligt de nya finansiella mål som presenterades på torsdagen.

Vägen dit går genom geografisk expansion och en utökad portfölj.

Ctek
Till vänster ses en CTEK-laddare för det lågvoltsbatteri som traditionellt driver elektroniken i de flesta bilar. Till höger en laddbox för elfordon.

Trefaldigar sin marknad

På torsdagens kapitalmarknadsdag ska bolaget presentera två nya produktkategorier, som uppges öka den adresserbara marknaden från 21 till 77 mdr kr.

Det handlar dels om så kallade "boosters", en snabbstartare när bilbatteriet har laddat ur helt. Och dels om "power solutions", som laddar sekundära elsystem i exempelvis husbilar och båtar.

"Elsystemen driver kylskåp, verktyg, klimatanläggningar etc. Vi uppskattar marknaden till ungefär 50 miljarder, och den växer i takt med att kunderna vill komma bort ifrån gasolen", säger Fagrenius.

Enligt CTEK-chefen riktar sig produkterna till samma kunder som bolaget har idag, och därför kan samma säljkanaler användas. Men företaget kommer även att försöka flytta fram sina positioner i Nordamerika, England, Benelux, Tyskland och Asien.

"Vi omsätter idag strax under en miljard och ska nu upp till två miljarder. Det är en kraftig tillväxt, men det är jag övertygad om att vi kan klara av med de här nya satsningarna", säger Henrik Fagrenius.

CTEK (Mkr)
2020
2021
2022
2023
2024
Intäkter
706
922
950
884
914
Organisk tillväxt (%)
13,1
34,2
-3,5
-12,3
3,7
Rörelseresultat
143
82
36
-230
-35

Tufft på elbilssidan

Huvuddelen av av CTEK:s intäkter kommer idag från lågvoltsprodukter. Däribland laddare till vanliga bilbatterier, som används till att starta motorn och driva elektronik. 2018 gav sig bolaget även in på den konkurrensutsatta marknaden för laddboxar till elfordon. Det är främst här Fagrenius menar att förväntningarna har kommit på skam. Han beskriver det som "ett industriproblem".

"Det är bara att titta på våra konkurrenter. Ingen har ju i princip tjänat några pengar på det här. Konkurrensen har varit väldigt hög, och därför tog för vi för ett drygt år sedan beslutet att fokusera på destinationsladdning."

Istället för att tampas om hemmaladdare med rivaler som Garo, Zaptec och Easee riktar nu CTEK in sig på offentliga miljöer och professionella kunder, som Vattenfall. Ett typexempel är laddboxar i parkeringshus. Här menar Fagrenius att möjligheten till lönsamhet är större.

"Inom det segmentet är konkurrensen inte lika stor. Där är också kunderna beredda att betala. De tittar mer på 'total cost of ownership' än bara inköpspriset."

Ser ljusning

Medan andra laddningsbolag har tyngts av hushållens försiktighet, så har CTEK främst påverkats av den svaga byggkonjunkturen. Men Fagrenius bedömer att marknaden nu har bottnat.

"Tittar man på elbilssidan så skulle jag säga att vi ser ljuset i tunneln."

Han pekar på att bolaget i det första kvartalet för första gången visade ett positivt Ebitda-resultat i sin professional-division, där destinationsladdning ingår.

Avfärdar orosmoln

När det gäller företagets lågvoltsaffär har svackan inte varit lika djup och utdragen. Segmentet drabbades hårt av komponentbrist under pandemin, men efterfrågan har varit relativt stabil. Och intäkterna har nu vuxit sju kvartal i rad.

Analytiker har samtidigt varnat för att behovet av lågvoltsladdare på sikt kan minska när konsumenter går över till elbilar. Elfordon har förvisso också ett lågvoltsbatteri som håller igång elektroniken, men detta laddas automatiskt upp av bilens större högvoltsbatteri.

Henrik Fagrenius menar att dessa farhågor är överdrivna.

"Elektrifieringen kommer att ske, men det är inte den dagliga bilen som är vår största kundgrupp. Det är ägare av sportbilar, motorcyklar, fyrhjulingar, båtar och husvagnar. Vi verkar inom nischsegment, och alla de segmenten växer."

Ämnen i artikeln

CTEK

Senast

14,90

1 dag %

6,13%

1 dag

1 mån

1 år

Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.