NVIDIA
"STUNDANDE DELÅR VIKTIGARE FÖR BÖRSEN ÄN FED-GUIDNING" (Direkt)

2024-08-27 13:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska chiputvecklaren Nvidias delårsrapport, som släpps på onsdagskvällen, spås bli viktigare för den fortsatta börsutvecklingen än Federal Reserves ledtrådar om styrräntan, menar Wedbush Securities ofta citerade teknikanalytiker Dan Ives.

"Den viktigaste delårsrapporten från ett techbolag på flera år". Så har Dan Ives sammanfattat förväntningarna inför Nvidias delårsrapport, som offentliggörs efter onsdagens Wall Street-stängning.

Enligt Dan Ives står och faller Nvidias börskurs, och hela den AI-guldruschliknande börshaussen som hämtat bränsle från chiptillverkaren, med den underliggande efterfrågan på den datacenterkapacitet som behövs för att driva AI-tjänster såsom Open AI:s chatrobot Chat GPT.

Nvidias omsättning spås ha ökat med 112 procent i andra kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol, enligt dagsfärska konsensus. Tillväxten är samtidigt en klar avmattning från första kvartalet, då omsättningsökningen landade på 262 procent.

Analytiker intervjuade av flera affärsmedier tycks samstämmiga i sina spådomar om att en konsensusmiss kommer medföra ett börsfall för allt som är att betrakta som AI-relaterat.

Nvidias börsrusning för året uppgår till 150 procent och hela börsens utveckling har präglats av AI-vinnare den senaste tiden. Chiptillverkarens börsvärde har stärkts med 1.800 miljarder dollar och dragit med sig hela det breda indexet S&P 500 till nya rekordnivåer. Nvidia är med sina chip en vital leverantör för utvecklingen av hela världens AI-infrastruktur med datacenter.

Analytikerkonsensus ligger på en omsättningsökning till nära 29 miljarder dollar, enligt estimat från S&P Global Market Intelligence, från en omsättning på 13,5 miljarder dollar i andra kvartalet 2023.

Detta är också högre än Nvidias egna prognos på 28 miljarder dollar.

Kostnaderna för den produktionsökning som har krävts för att tillgodose den dignande efterfrågan har dock lett till att konsensus är att bruttomarginalen har sjunkit med 3 procentenheter från första kvartalet till under 76 procent.

Ett annat problem är den så kallade Blackwell-linjen, nästa generation chip som presenterades i maj, men som tycks ha drabbats av förseningar.

Tillverkningspartnern TSMC har dessutom flaggat för höjda priser, något som ytterligare kan pressa Nvidias marginaler framöver.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NVIDIA - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -