Öresunds VD: "Det enda vi kan göra att är att hitta bra bolag"

Börs Slut med satsningar på mindre tillväxtföretag. Fullt fokus på lönsamma bolag. Den nygamla strategin är på väg att vända Öresund, säger bolagets VD Nicklas Paulson.

220830-Oresund_F3A8910-e1737724127100
Öresunds VD Nicklas Paulson. Foto: Öresund

“Det vi gjort annorlunda nu är att vi fokuserar ännu mer på kassaflödespositiva, lönsamma bolag, som i sin tur ger utdelning.”

Det säger Öresunds VD Nicklas Paulson efter en bokslutskommuniké för 2024. Det visar att investmentbolaget efter ett antal svåra år ökat substansvärdet något högre än index. 8,7% upp för Mats Qvibergs skapelse, bredvid 8,6% för SIX Return Index. Under sista kvartalet slog bolaget index med drygt 4 procentenheter.

“Vi höjer också utdelningen till 7,20 kronor per aktie, vilket gör att direktavkastningen blir 6-7%. Eftersom vi delar ut en hel del till våra aktieägare vill vi också ha utdelning från våra portföljbolag”, säger Paulson och tillägger att man delar ut på skuldfri basis, i motsats till bland andra Investor och Industrivärden.

Ska inte hålla på med onoterat

 

Öresund har 17 innehav i portföljen, med ett substansvärde på 4,8 miljarder kronor. Börsvärdet ligger på 5,2 miljarder. Även börskursen har utvecklades mer positiv: 13% de senaste 12 månaderna, jämfört med -17% över en treårsperiod.

Nytt fokus på lönsamhet – innebär det att ni tappat tålamodet med mindre tillväxtbolag?

“Vi har alltid haft fokus på lönsamma bolag, men har gjort några investeringar som haft en tuffare utveckling. Med den lilla organisation vi har ska vi jobba mindre med onoterade strukturer, som tar mycket tid. Visst gillar vi tillväxt, men den ska vara lönsam, som i Bahnhof“, säger han om bredbandsbolaget som står för cirka 10% av Öresunds portfölj.

Affiliate-bolaget Catena Media är en av de investeringar där det “inte varit någon rolig utveckling”, med en avkastning på -93% för Öresund, enligt Holdings.

“Vi har valt att lämna styrelse och valberedning och lägger mer tid på större innehav. Det är så lite pengar för oss nu, och det har kommit in en del kompetenta, erfarna personer i styrelsen som får vara med och utveckla bolaget”, säger han.

Den jävssituation som Öresund anklagades för av Catenas styrelse i november, med anledning av en satsning i två AI-bolag, Mezmer och Turbotic, har dock inte tagits vidare. Idag kallar Öresunds VD det för en “icke-situation som dött ut. Helt irrelevant.”

“Bilia har inte hjälpt aktiekursen”

 

Inom det stora greppet att satsa på lönsamma bolag med utdelning rymmer Öresund två kategorier, enligt Paulson. Den ena är stora, likvida noterade bolag. Där märks bland andra Handelsbanken, SEB, Ericsson, Tele2 och Securitas, där Öresund “är för små för att driva en ägaragenda”.

Den andra gruppen är noterade bolag där man är stor- eller huvudägare och påverkar genom styrelsen. Det handlar om Bilia, Scandi Standard, Ovzon och Stenhus Fastigheter.

Bland dem är bilservicekedjan Bilia i särklass det största innehavet (25% av portföljen), där Mats Qviberg varit ordförande i över två decennier.

“Bilia har inte hjälpt oss aktiekursmässigt under 2024. Bilindustrin har varit extremt stökig med nybilsregistreringar som är ner, särskilt i Sverige och framför allt på privatsidan”, säger han.

Med sjunkande räntor tror han dock att starkare konsumenter även stärker bilförsäljningen.

“Det gynnar i sin tur Bilia. Säljer vi mer bilar så säljer vi mer serviceavtal. Så vi är väl positionerade inför 2025 och framåt”, säger han.

Vänt på kycklingsteken

 

En annan grundbult i Öresund är kycklingbolaget Scandi Standard, där man gick in 2015 och idag äger 15%. Utöver det äger Mats Qviberg med maka ytterligare runt 11%.

Och kycklingar är en godare investering just nu, än bilar:

“Nuvarande ledning och styrelsesammansättning HAR gjort en turnaround. Vi är på en marginalexpansionsresa där vi är tillbaka till gamla marginaler och litet till. Vi tror att Scandi både kan växa och förbättra lönsamheten ännu mer. Det är ett jättespännande bolag”, säger Nicklas Paulson.

Ni har blivit omsprungna av portugisiska Grupo Lusiaves i ägarlistan. Råder samsyn mellan storägarna?

“De är en familj som driver ett liknande företag i Portugal, som har styrelserepresentation i Scandi Standard och är väldigt kunniga. Vi ser dem inte som konkurrenter för det är helt olika marknader. Det är ett samarbete som fungerar jättebra”, säger Paulson.

De fortsätter att köpa aktier.

“Jag vill inte spekulera i vad de har för intentioner, men jag har förstått att de bidrar mycket och styrelsearbetet fungerar väl. Att de köper kontinuerligt i marknaden har vi sett”, säger han.

 

Foto: Kronfågel

Ericsson kunde inte bli sämre

 

Nya ägg som lagts i korgen under året är Ericsson och Scandic Hotels.

“Det är två stora bolag där vi inte har några ägarambitioner. Men Ericsson kom ner på extremt låga nivåer och vi tänkte att nu kan det inte bli sämre. Så vann man det stora kontraktet i USA, och vi gjorde rätt bedömning”, säger han.

Kort efter investeringen ökade Investor i telekombolaget.

“Vi hade bra tajming. Sen får vi se vad som händer framåt, de kom ju med en något svagare rapport”, säger han.

I hotellkedjan Scandic är det ett uppstädat bolag som lockar. På en marknad där kapacitetstillväxten hämmats av pandemin.

“Scandic Hotels har gjort sig av med skulderna då en tidigare konvertibel har konverterats, vilket gör det möjligt både att göra återköp och utdelningar. Det är den kombinationen som vi gillar. Och de är relativt likvida.

Svårt men kul 2025

 

Nicklas Paulson har varit VD i Öresund sedan 2018.

“Vi har haft lite skral avkastning de tidigare och det är fullt fokus att vända det och 2024 gjorde vi det. Vi har litet fler kollegor här på jobbet och är väl positionerade”, säger investmentbolagets VD.

Men det är extra svårt att sia om 2025, med allt vad Trump och tullar heter, tycker han.

“Det är svårt men spännande att jobba i den här miljön. Eftersom vi inte kan påverka makro är det enda vi kan göra att hitta bra bolag med bra management, som kan navigera rätt i den här världen”, säger han.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -