Investor utklassade börsen 2024. Totalavkastningen landade på 27% att jämföra med 9% för jämförelseindex SIXRX. Under 2024 års sista kvartal minskade dock det justerade substansvärdet till 970 mdr kr, vilket är en minskning med 2%.
Utraderad substansrabatt
Aktien var vid lunchtid ned närmare 3%, men återhämtade sig sedan till -0,7%.
Kurstappet är utslag för att aktien nu handlas utan någon substansrabatt, skriver Citi i en kommentar.
"Det är drivet framför allt av den listade delen", säger VD Christian Cederholm om substansvärdet till Affärsvärlden.
"Men om vi ser till helåret har vi haft ett väldigt starkt år, drivet av bolagens fortsatta bra performance i en ganska tuff omvärld", fortsätter han.
Inga avslut
Investor ska växla upp investeringstakten. Det var Christian Cederholms budskap i en stor intervju med Afv i december. Men det såg vi inget av under det sista kvartalet då inga avslut gjordes – trots investmentbolagets starka balansräkning.
Skuldsättningsgraden uppgår nu till blott 1,2%, vilket är i det klart lägre häradet av målintervallet på 0–10%.
"Att hitta och scouta och sno in de här förvärven är något som pågår hela tiden. Det är ofta väldigt långa cykler och det är ett kontinuerligt arbete som jag känner mig helt trygg med att det fortsätter", säger VD:n och lägger till:
"Avslutsgraden kommer alltid vara volatil mellan kvartal."
Kan ni hamna i ett läge där balansräkningen blir för stark?'
"Om vi hamnar i det så får vi hantera det då", säger Christian Cederholm.
"Men den starka balansräkningen är en del i att styrelsen har känt sig bekväm med att öka utdelningen", fortsätter han.
Styrelsen föreslår en utdelningshöjning med drygt 8%. Under de senaste 10 åren har Investors utdelning ökat med i snitt 9% per år.
Gör konjunkturläget att ni vill ha en starkare balansräkning?
"Det är klart att om man är orolig för framtiden kanske man vill ha mer cash, men det är inte det som styr. Vi ligger inom vårt intervall."
Husqvarna en surdeg
Sämst procentuell utveckling i den noterade portföljen under årets sista kvartal stod Husqvarna för, som vinstvarnade både inför Q2- och Q3-rapporterna. Under Q4 backade bolagets aktie 18%.
"Tyvärr så kommer man ju ha bolag som inte går som man vill i en portfölj."
"Det är en tuff marknad som Husqvarna inte själv kan styra över. Men det viktiga är att man har en plan för att adressera och göra det man kan, vilket inkluderar att satsa på fortsatta produktlanseringar. Husqvarna har också annonserat ett kostnadsbesparingsprogram", säger Christian Cederholm.
Varnar för omvärlden
I sitt VD-ord lyfter Christian Cederholm fram det globala ekonomiska läget som osäkert, med svag utveckling för Europa, krig och geopolitiska spänningar. Men också att Donalds Trump i veckan tillträdde som USA:s president.
Politiken tycker han dock är för tidig att utvärdera, även om han uttrycker oro för nya tullmurar.
"Det är något som har varit högt på agendan för alla bolag och styrelser som har en internationell business. Men faktiskt har det varit det i många år", säger Cederholm.
En effekt som kopplas till maktskiftet i Vita huset, är att flera amerikanska finansjättar under de senaste veckorna lämnat tunga internationella klimatsamarbeten.
Investors portföljbolag lär inte följa efter.
"Vi ser i ökande grad att det finns väldigt bra och spännande affärer kring det här området (grön omställning, reds. anm.), så vår kurs ligger fast", säger Christian Cederholm.
"Det är bara att beklaga om andra vacklar."
Lyft för onoterat
Den onoterade portföljen, som ligger under Patricia Industries, var dragloket i portföljen under 2024. Under året har värdet på den onoterade delen ökat med 30%.
Största onoterade innehavet är sårvårdsbolaget Mölnlycke, där värdet ökat med 17,5% till 91,3 mdr kr under året.
"Bolaget har fortsatt exekvera på sin strategi att expandera sin närvaro i nya geografier, men också i sådana länder där de redan finns i", säger Christian Cederholm som även lyfter fram ett antal produkter som driver tillväxt, främst inom trycksårsprevention.
Störst värdeökning står dock medicinteknikbolaget Laborie för. I bolaget har Investor skruvat upp värderingen från 20,6 mdr kr 32,5 till 32,5 mdr kr under 2024. Detta främst drivet av nya produkter.
Hur uthållig bedömer du att utvecklingen är?
"Vi guidar ju inte, men det vi ser i Laborie är att de flesta delar växer, och inte minst då Optilume med två produkter som har lanserats. Båda har växt bra under året och vi tror de ska kunna fortsätta att växa."
"Behandlingen av godartad prostatsförstorning lanserades för ett drygt år sedan, medans behandlingen av urinrörsförträngning har funnits på marknaden i snart tre år nu och då börjar jämförelsetalen naturligt nog bli tuffare."