Under det gångna året har den amerikanska dollarn stärkts kraftigt mot den svenska kronan. Uppgången har varit 9,5%. Så för dig som redan äger amerikanska aktier och fonder betyder det att du har fått en extra avkastning när värdet räknats om till svenska kronor.
Men frågan är – är det för sent att hoppa på tåget, eller finns det fortfarande anledning att titta på utländska investeringar som en del av din portfölj?
Exponering mot stabil valuta
Fortsätter dollarn att vara stark kan det så klart ge ytterligare valutavinster för svenska investerare under 2025, även om det så klart inte är garanterat. Att kronan handlas med uppåt 30% rabatt mot dollarn är inget som kommer vara för evigt förmodligen. Det är i alla fall SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist säker på. Enligt honom är en mer "korrekt" värdering 8 kronor för en dollar och han tror på kronförstärkning redan i år.
En annan fördel att investera i aktier och fonder som handlas i dollar kan vara att du har en del av ditt kapital exponerat mot en stabil valuta, som ju dollarn ändå räknas som.
Men det finns så klart risker med att investera utomlands. Valutakurser kan svänga mycket, och en försvagning av den utländska valutan kan minska värdet på dina investeringar. Det ska man ha med i beräkningen.
Dyrare med utländska investeringar
Sen finns det också en del skatter att tänka på. Och det kan också vara dyrare att investera i utländska aktier och fonder eftersom du exempelvis kan belastas med valuta-växlingsavgifter.
Därför kan det ofta vara en bra idé att investera i utländska aktier genom en kapitalförsäkring (KF).
Det anses mer fördelaktigt än genom ett ISK. Med en kapitalförsäkring kan du nämligen få tillbaka hela källskatten utan att själv behöva ansöka om det. Fast det kan ta lite tid. Men det gör att kapitalförsäkringen blir en smidigare lösning när det kommer till att hantera utdelningar från utländska aktier och fonder.