Att möjlighet till avkastning går hand i hand med vilken risk du är beredd att ta är ingen nyhet. Kanske vill du bara ha ett stabilt sparande utan några förväntningar på tvåsiffrig avkastning?
Kanske är du inte ens intresserad av börsen och aktier överhuvudtaget utan är bara ute efter en investering du inte behöver fundera så mycket på. Oavsett vilket, är det bra att sprida ut riskerna ordentligt - särskilt för den som är nervöst lagd.
Därför har Placera tagit fram fem fonder för 2025 för den försiktige generalen. Men det blir inte bara räntefonder - det blir för tråkigt även för dig.
Fondavgiften är en del av framgången
Med lägre avkastningsmöjligheter är det också ännu viktigare, även om det alltid är viktigt, att tänka på fondavgiften. Med lägre avkastning gröper höga avgifter snabbt ur sparandet.
Därför är en fond som Avanza Zero som bas ingen dum idé. Det kan vara även en billig globalfond. Men i det här fallet har jag valt ut Avanza Zero, eftersom jag har en idé kring de övriga fondvalen. Men vi kommer till det snart.
Inte lägsta risken men historisk prestation
Avanza Zero är i alla fall en passivt förvaltad indexfond som kommer utvecklas som SIX30 Return Index. I det indexet ingår de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Utdelningarna är återinvesterade. De största innehaven i fonden är Atlas Copco, Investor, Volvo, Assa Abloy, SEB, ABB, Ericsson, Sandvik, Swedbank och Hexagon. Alla är stora svenska lönsamma bolag med historik. Stabilt alltså.
Fonden har stigit med omkring 13% på ett år, 20% på tre år och 64% på fem år. Så även om risken inte är den lägsta enligt mätningar, tycker jag ändå att det är en bra fond som presterat historiskt och som gör att du inte behöver hålla dig vaken om nätterna. I alla fall inte om du tror på att svenska börsen har en framtid.
Sätt ihop en egen blandfond
För att hålla ned risken kan det också vara idé att investera i en blandfond – en fond som både investerar i aktier och i räntor och där förvaltaren viktar om efter marknadsläget. Räntefonder påverkas inte heller av börsen utan av ränteläget.
Men i och med att vi ska tänka på avgiften kan det ibland vara bättre att skapa sin egen ”blandfond” genom att helt enkelt välja en billig aktiefond och en billig räntefond. På så sätt kan vi sannolikt få ned den totala avgiften. Självklart beror det så klart på vilka fonder vi väljer.
En räntefond som tuffar på men sakta
Med AMF:s Företagsobligationsfond får du placeringar i räntebärande värdepapper och penningmarknadsinstrument som företag med hög kreditvärdighet har gett ut. Men fonden placerar också på sparkonton. Så avkastningen blir inte så hög. På fem år har fonden avkastat 11,5%. På ett år endast 6%. Det är i alla fall bättre än vad lönekontona gav när sparräntorna var som högst. Risken är låg och avgiften också. Den är 0,15%.
Den här räntefonden skulle man sen kunna kombinera med en andel i en aktiefond. AMF Aktiefond Nordamerika har fem Morningstar-stjärnor och har alltså presterat i toppskiktet i sin kategori historiskt. Avgiften är 0,42%. På fem år har fonden stigit med 144%. På ett år drygt 30%. Eftersom den är koncentrerad till ett enda land har den högre risk än vad en global aktiefond generellt har.
Så för att ge ett alternativ för den som vill vara ännu lite mer försiktig och lätt sover oroligt, kan Länsförsäkringar Global index vara något. Även om USA dominerar i fondportföljen finns investeringarna även i Japan, Schweiz, Australien och Storbritannien och i fler länder än så. Avgiften är något lägre också, 0,23%. På fem år har fonden klättrat 112% på 1 år drygt 30% även den.
Så nu har vi bred exponering mot stora svenska bolag och en egen variant av blandfond med en räntefond kombinerat med en lite mer riskfylld aktieexponering mot USA. Till det har vi ett alternativ i en global indexfond. Alla med inga eller acceptabla avgifter. Nu kan det vara på sin plats med lite renodlat Europa, tycker jag.
Blanda upp med den europeiska marknaden
Storebrand Europa A SEK är en indexnära fond med fokus på mellan 350-500 europeiska bolag. Finans, industri och sjukvård är de största branscherna. Och de fem största innehaven i portföljen är danska läkemedelsjätten Nova Nordisk, nederländska halvledarjätten ASML, livsmedelsjätten Nestle SA, affärsutvecklaren Sap SE, och läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Risken är medel och avkastning på fem år har varit nästan 60%. På ett år är fonden upp drygt 16%. Avgiften är också helt okej, 0,22%.
Även den försiktige kan behöva krydda
Slutligen tycker jag ändå att en investering i Spiltan Aktiefond Investmentbolag även fungerar för en försiktig portfölj. Fonden är mer eller mindre passiv och investerar i investmentbolag och företag med investmentbolags-karaktär inklusive konglomerat i Sverige och i Norden, och ger en bra spridning över branscher och bolag.
Nu kommer säkert en del opponera sig, särskilt oroliga själar, men avgiften är låg och fonden ger en bra möjlighet att investera i onoterade bolag i spridda branscher. Avkastningen har på fem år blivit 90%, på tre år 13% och på ett år 12% så det är ingen ”sky-rocket”, men det har vi ju redan kommit överens om att den försiktige inte heller hoppas på.