KPIF-inflationen steg till 1,9% i november, enligt SCB:s preliminära siffror. Det kan jämföras med 1,5% i oktober och Riksbankens prognos från september som låg på 0,9%.
Handelsbankens seniorekonom Johan Löf beskriver det som en historisk felbedömning från den svenska centralbanken.
“Det är en stor avvikelse från deras senaste prognos, men det är något som de egentligen borde välkomna. Inflationen är tillbaka kring 2% där den hör hemma, och det mycket tidigare än vad Riksbanken hade räknat med.”
Löf tror att prognosmissen huvudsakligen kan förklaras av att Riksbanken inte hade tagit höjd för att de låga elpriserna skulle normaliseras så snabbt som de har gjort. En svagare krona och ett högre oljepris än väntat kan också ha bidragit”, säger han.
Handelsbankens prognoschef och seniorekonom Johan Löf. Foto: Pressbild
Goda utsikter
SHB-ekonomen bedömer att Riksbanken nu har de bästa förutsättningarna på ett decennium att nagla fast inflationen kring tvåprocentsmålet. Han menar att det faktum att målet har nåtts kan prägla inflationsförväntningarna framåt.
“Över tid bäddas inflationen in i vår ekonomi genom de förväntningar som finns. Det påverkar bland annat löneavtalen”, säger han.
Handelsbanken spår att inflationen kommer ligga kvar kring 2% under nästa år, och att Riksbanken nöjer sig med ytterligare två räntesänkningar. En i december och en i januari vilket skulle innebära att styrräntan stannar på 2,25%.
“Vi tror att ekonomin kommer vara så pass stark att de inte kommer vilja sänka räntan så djupt”, säger Löf.
Tysk motor hackar
Han betonar att det finns risker både på upp- och nedsidan som skulle kunna omkullkasta prognosen. Europas ekonomiska motor Tyskland befinner sig i en kris och landets BNP väntas knappt växa alls nästa år.
“Om vi får en vändning nedåt i Europas konjunktur skulle det kunna smitta av sig på Sverige och då behöver Riksbanken sänka räntan ännu mer”, säger Johan Löf.
I den andra vågskålen lyfter han fram att Donald Trump riskerar att driva på inflationen i USA, vilket skulle kunna spilla över på övriga världen och leda till högre räntor.
Utesluter inte ränta på 1,5%
Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg ser flera hot mot återhämtningen i svensk ekonomi, som redan har dragit ut på tiden. Förutom en svag utveckling i Europa pekar hon på geopolitiska risker och handelskrig. Hon tror därför att Riksbanken kan behöva fortsätta stötta hushållen.
“Vi utesluter inte att styrräntan når någonstans runt 1,5% i vår”, säger Stråberg.