Förvaltaren spår långsiktig boom för försvarssektorn: "Bolagen växer kraftigt"

Fonder Joakim Agerbacks satsning på försvarssektorn har inneburit en kraftig överavkastning mot index de senaste åren. Portföljen kryllar av kursdubblare som Saab, Rheinmetall och Kongsberg – och förvaltaren ser ytterligare uppsida. "Vi tror att investeringstemat kommer att hålla i minst 10–15 år, nästan oavsett utveckling i omvärlden."

Joakim Agerback_förvaltare - 1
Joakim Agerback förvaltar Finserve Global Security Fund. Foto: Press/Saab

Under 2017 träffades en grupp personer inom försvarsindustrin och finanssektorn för att diskutera en framtidsspaning: Den globala stormaktsrivaliteten kommer leda till ökade geopolitiska spänningar och upprustning. Därmed såddes fröet till Finserve Global Security Fund.

“När vi tittade närmare på det så höll vi med om spaningen. Vi såg en långsiktig strukturell tillväxttrend, och dessutom är försvarsaktier inte lika känsliga för konjunkturen och inflationen som andra aktier”, säger förvaltaren Joakim Agerback.

Han understryker att fondens rådgivare, däribland den tidigare arméchefen generalmajor Karl Engelbrektson, spelar en viktig roll för den strategiska inriktningen och riskbedömningen.

Fonden lanserades i februari 2019. Ambitionen var inte att nödvändigtvis att överträffa marknaden på lång sikt – men att överavkasta under perioder av hög geopolitisk osäkerhet och på så sätt bidra till riskspridning i kundernas portföljer.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har fonden avkastat 76%, vilket kan jämföras med 23% för Stockholmsbörsen. De största innehaven är Kongsberg Gruppen, Rheinmetall, Leonardo, Booz Allen Hamilton, CACI International och Saab. Samtliga har gynnats av upprustningen i världen och mer än kursdubblats sedan invasionen.

“Bolagen växer kraftigt”

Uppgångarna har fått flera bedömare att lyfta fram värderingarna som en risk. Ålandsbanken tog nyligen hem vinsten i Saab och i april rasade flera europeiska försvarsaktier sedan amerikanska investmentbanken Goldman Sachs lyft fram att multiplarna är historiskt höga. Storbanken varnade för att bolagens supercykler brukar följa samma mönster: Först två år av uppvärderingar, följt av ett–två års handel på toppmultiplar innan tillväxten slutligen bromsar in och värderingarna sjunker.

Agerback tror att sektorn kan fortsätta handlas volatilt, men är inte orolig för övervärderingar. Han menar att det vore konstigt om prislapparna inte var höga, givet att tillväxtutsikterna saknar motstycke.

“Bolagen växer kraftigt och många har förutsättning att upprätthålla eller förbättra marginalerna, så P/E-talen kommer ner löpande som en följd av det.”

Förvaltaren betonar att de försvarssatsningar som nu genomförs och planeras inte är något som kommer att dras tillbaka i en handvändning. Dessutom har bara en liten del av investeringarna nått ut till industrin och börjat synas i resultaträkningarna.

“Vi tror att investeringstemat kommer att hålla i minst 10-15 år, nästan oavsett utveckling i omvärlden. Eftersom det är så betydande kostnader ska de system som köps in hålla i minst 20 år, med diverse tilläggsbeställningar. Så investeringarna blir utdragna över en lång period.”

Europa rustar upp

Agerback lyfter också fram att flera Natomedlemmar måste öka utgifterna för att komma upp till målet om en försvarsbudget på 2% av BNP.

“Men jag tror att Trump kommer kräva mer. Dessutom finns en gemensam europeisk strategi om att beställa 50% från egna leverantörer. De senaste åren har man importerat nära 80% så bara den skillnaden kan göra väldigt mycket för bolag som Saab och Rheinmetall.”

Agerback ser “väldigt positivt” på Saabs utsikter och tror att kursuppgången kan fortsätta.

“De får löpande in order och ser ut att ha hittat sin nisch med en bra produktmix. Precis som Rheinmetall är bolaget också centralt i de långsiktiga investeringar som nu görs i Europa.”

Tyska Rheinmetall är en av de försvarsaktier han tror allra mest på som långsiktig investering.

“De har en bred palett av traditionella försvarsprodukter inom fordon, ammunition, sensorer och liknande. Bolaget gör stora saminvesteringar för att bygga upp sin produktionskapacitet och det finns en förutsägbarhet i beställningarna. Här får man exponering mot strukturell tillväxt över tid, och jag tror att aktien har goda förutsättningar att fortsätta gå starkt även framåt.”

Köpt drönarbolag

Förvaltaren slår också ett slag för amerikanska Aerovironment som utvecklar drönarsystem, och nyligen köptes in till fonden. Företaget befinner sig i en stigande lönsamhetstrend och väntas kunna växa 15-25% de kommande åren.

“Aeroviroment har produkter som vi tror kommer vara intressanta för Europa men även för andra regioner, då krigföringen blir alltmer högteknologisk. Europa har halkat efter Kina och USA på området och kommer sannolikt behöva importera en hel del sådana här saker”, säger Agerback.

Två andra nyligen tillkomna innehav är Mildef och Invisio, som båda är mid cap-bolag på Stockholmsbörsen. Agerbacks tes är att de ökade försvarssatsningarna först slår igenom hos de största aktörerna, för att senare sippra ner till de mindre bolagen och underleverantörer.

“Mildef är ett typexempel på detta då de kan leverera till både BAE Systems och Saab. Bolaget har redan börjat få större order och kommer dra nytta av andravågen inom försvarsindustrin”, säger han.

Har du fondvärldens enklaste jobb, där det bara är att luta sig tillbaka och låta Putin och Trump göra jobbet åt dig?

“Ja kanske just nu, men vi försöker att ha en ödmjuk inställning. Även om de underliggande trenderna är med oss gäller det att hantera både uppsidan och riskerna på nedsidan. Det kan uppstå incidenter som är svåra att förutspå och som får stor inverkan på enskilda aktiekurser”, säger han.

Förvaltaren har upplevt plötsliga nedställ i flera av sina aktier. Cybersäkerhetsbolaget Crowdstrike rasade över 40% i somras efter att ha genomfört en mjukvaruuppdatering som fick miljontals Windows-datorer att krascha. Försvarskoncernen RTX tog en miljardsmäll förra året efter ett tillverkningsfel, och det tidigare innehavet Boeing föll när en dörrdel lossnade under en flygtur.

“Sådana här händelser visar vikten av att ha ett diversifierat angreppssätt till den här sektorn”, säger Agerback.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -