Riksgäldsdirektören: "Risk för ett närliggande handelskrig"

Makro Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm ser protektionistiska strömningar i både USA och Europa. "Jag ser en risk för ett närliggande handelskrig". Dessutom efterlyser hon innovation och varnar för att den svenska produktivitetstillväxten står stilla.

karolina Ekholm - 1
Karolina Ekholm. Foto: Klara Matsdotter.

“Det ser varken ljust eller mörkt ut. Istället står vi och stampar och rör oss liksom sidledes. Det har vi gjort i tre år nu”, säger riksgäldsdirektör Karolina Ekholm om produktivitetstillväxten i Sverige.

För att ekonomin ska komma i gång krävs en skjuts, och den före detta vice riksbankschefen tycker inte att en sådan skjuts endast bör bestå av att hushållen ska “tok-konsumera vanliga konsumtionsvaror”.

Behövs ett teknikskifte

“Vi behöver framsteg när det gäller innovation och teknik så att vi kommer vidare i det teknikskifte som vi vet behövs”, säger hon.

Det senaste året har Ericssons VD Börje Ekholm och statsminister Ulf Kristersson (M) med flera uttryckt att Europa riskerar att bli “ett museum”. Detta på grund av marknadsregleringar som de anser stå i vägen för Europas konkurrenskraft.

Ser du risk för att Europa, och Sverige, blir ett så kallat museum?

“Nej, jag delar inte bilden av att vi och Europa är så mycket på efterkälken”, säger Karolina Ekholm och fortsätter:

“Kina och USA är inga stora förebilder. Jag tycker att Europa fortfarande är den bästa delen av världen att leva i och det har ändå stor betydelse.”

Väntar fortfarande på återhämtning

I den närliggande framtiden är dock återhämtningen det allra viktigaste för Sveriges ekonomi, säger hon och pekar mot hushållens avvaktande konsumtion.

“Vid det här laget trodde man att återhämtningen skulle ha kommit i gång, men vi väntar fortfarande”, säger hon.

Inflationen har gröpt ur köpkraften ur hushållen och nu hoppas Karolina Ekholm att den tar fart i början av 2025.

Då behövs en reallöneökning, bland hushåll med låg- eller medelinkomsttagare.

“Om reallönerna ökar mest bland höginkomsttagare finns en större sannolikhet att mycket av inkomsterna går till sparande, i stället för att sätta fart på konsumtionen. Jag tror dock att reallönerna kommer öka bland hushållen som i dagsläget är ganska begränsade ekonomiskt.”

Huruvida Riksbanken och regeringen har agerat rätt i sin penning- och finanspolitik vill inte Karolina Ekholm kommentera men ställer sig frågan:

“Vad har vi för ekonomi om räntan behöver tryckas ned till nästan noll?”

Om en nollränta är vad som krävs för att ha fullt resursutnyttjande i ekonomin, tycker Karolina Ekholm att det är ett tydligt svaghetstecken i den svenska ekonomin.

“Protektionistiska strömningar i Europa”

Den gångna veckan har det inte gått att undkomma USA:s nyvalde president Donald Trump, och hans utlovade höjning av landets importtullar. För Sverige – vars tredje största exportland är USA – innebär det en ekonomisk osäkerhet framöver.

Detsamma ser Karolina Ekholm också på hemmakontinenten.

“Det finns starka protektionistiska strömningar i Europa också. Det handlar mycket om att man vill främja sin egen industri på olika sätt men om USA höjer sina tullar tror jag att det finns stor risk för att Europa också höjer”, säger riksgäldsdirektören.

“Jag ser en risk för ett närliggande handelskrig.”

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -