Hur ska man tänka kring räntesänkningarna nu?
“Som det ser ut är räntorna på väg ned. Men det kan så klart hända mycket som rubbar den riktningen. Vi har en regeringskris i Tyskland. Vi har en nyvald president i USA som tillträder i början av nästa år och vi vet fortfarande inte hur han kommer leda och vad han kommer göra även om han sagt en massa under sin kampanjperiod. Blir det handelstullar till exempel får det konsekvenser för oss i Sverige i form av prisökningar.”
Ska man binda räntan nu?
“Nej, det tycker jag inte. Jag är optimistisk och tror på lägre räntor och då är det bättre att följa med ned.”
Är det bäst att ha rörlig eller bunden ränta?
“Som alltid beror det vad man har för marginaler, men man ska komma ihåg att om du binder är det svårare att byta aktör för bolånet. Och binder du en del och har resten rörligt ska du veta att det i stort sett är omöjligt att förhandla även den delen av lånet som ligger rörlig. Banken är helt enkelt inte lika angelägen att hålla dig nöjd som kund då. För banken vet att med en del av lånet bundet har du svårt att gå någon annanstans. Du är helt enkelt bunden, det hör man på ordet. Att förtidslösa ett bundet lån i förtid kan nämligen medföra kostnader. Så här blir steget att byta bolåneleverantör om än ännu större.”
Var får jag bästa bolåneränta?
“Se till att jämföra olika aktörer och orkar eller kan du inte själv kolla på nätet. Det finna massor av jämförelser och många bra alternativ till våra storbanker. Jag gjorde nyligen själv en genomgång av snitträntan hos olika aktörer så den kan man läsa också. Då får man en ganska bra bild av vilka som erbjuder låga räntor och vilka som ger betydligt högre.”