Bara dagar efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 gick Roburs Småbolagsfond Sverige in tungt i Saab.
Fondens förvaltaren Henrietta Theorell köpte nästan 2,5 miljoner aktier. Och investeringen har betalat sig. Aktiekursen har stigit rejält och bolagets värde har trefaldigats. Men småbolagsfonden har sen de första investeringarna sålt av lite hela tiden och nu återstår endast 414 080 aktier. Det utgör bara 0,08% av kapitalet och 0,07% av rösterna i försvarskoncernen, enligt Holdings.
”Att Småbolagsfond Sverige minskat innehavet berodde först på portföljunderhåll, positionen blev helt enkelt oproportionerligt stor och vi tog därför hem en del vinst i aktien”, säger Henrietta Theorell.
Saabs marknadsvärde på 127 miljarder kronor är numera så stort att bolaget inte längre kategoriseras som ett småbolag.
”Vi har därför minskat positionen ytterligare för att fonden ska hålla sig inom sin kommunicerade placeringsstrategi som är att investera i småbolag.”
Har mer att ge
Henrietta Theorell tror dock att bolaget har mer att ge.
”Mina egna tankar kring Saab är att det finns en lång period framöver när både Sverige och andra länder kommer att öka sina militära utgifter, så Saab kan rimligen förväntas ha en fortsatt stark omsättnings- och vinsttillväxt”, säger hon.
En annan småbolagsförvaltare som Placera pratat med behövde, precis som Henrietta Theorell, sälja Saab-aktier när försvarsbolagets värde stack i väg. Men i motsats till henne behöll han en relativt stor post och har nu därmed ett bolag som inte ingår i fondens jämförelseindex, Carnegies småbolagsindex.
”Jag minskade vårt absoluta innehav i våras men jag behöll risken så min syn är positiv”, säger förvaltaren som vill vara anonym.
Risken han pratar om är den största indexavvikelsen han just nu har i sin fond. En chansning som kan skapa värde för spararna om det faller väl ut.
”Jag tror att aktien kommer gå bra och vi kommer tjäna absoluta och relativa pengar”, säger förvaltaren.
Europa måste betala för sitt eget försvar
Sverige utgör en stor del av Saabs omsättning. 2023 låg siffran på 42%. Och Henrietta Theorell ser inga tecken på att Sverige skulle slappna av avseende sin militära upprustningstakt om USA ändrar policy kring Ukraina.
”Det skulle snarare kunna öka motivationen ytterligare att stärka Sveriges försvar”, säger hon.
Hon får medhåll av mångårige fondförvaltaren Ulrik Grönvall som förvaltar Robur Kapitalinvest.
”Kombinationen av kriget i Ukraina och någon form av militär reträtt från världsscenen av USA kan innebära att Europa står inför ett rejält behov av upprustning av sina försvar”, säger Ulrik Grönvall.
Sedan Berlin-murens fall 1989 har Europa i mångt och mycket monterat ned sitt försvar. Nu måste årtionden av underinvesteringar tas i kapp. Det är fondförvaltarna eniga om.
”Dessutom sker en snabb teknisk utveckling inom försvarsindustrin när det gäller vapen och övervakningssystem. Det kan vara ödesdigert att ligga långt efter sina grannländer i detta avseende”, säger Ulrik Grönvall.
Tionde största placeringen i fonden
Även hans fond gick in i Saab i samband med att Ryssland invaderade Ukraina. Den investeringen utgör i dag 2,39% av portföljen och placerar sig därmed som nionde största innehav. Bara Volvo, AstraZeneca, Microsoft, Apple, Nvidia, Quanta Services, Taiwan Semiconductor och Amazon.com är större.
”På kort eller medellång sikt tror jag inte ett vapenstillestånd eller fred kommer påverka försvarsinvesteringar något alls. Kikar man lite på orderingången under senare månader tycker jag inte man kan utesluta att Saab gynnas av att Sverige nu är medlem i Nato, men att man inte är ett amerikanskt bolag”, säger Ulrik Grönvall.
Aktien under press
Han flaggar dock för att Saab kan pressas i det korta perspektivet.
”Det finns en risk att Saab-aktien kortsiktigt kan utvecklas svagt om eller när en fredsuppgörelse i Ukraina kommer till stånd.”
”Då kommer aktien gå ned så är det. Det blir det självklara tradingcaset den dagen”, säger en fondförvaltare.
Denne påpekar att aktien idag är dyr, så den som letar investeringar för bara ett år kanske ska leta vidare. Själv skulle han sälja om aktien blir övervärderad.
”Jag tror aktien kommer gå in i nästa år med sådan fart att vi kommer se den som billig. Men när man fått tillräckligt bra betalt, eller det man ska, så får man sälja. Men jag tror det är en bit kvar”, säger förvaltaren.