Ekonom: Riksbankens största utmaning är att få igång konsumtionen

Makro De globala matpriserna är på uppgång, vilket riskerar att vålla problem för Riksbanken som nu kämpar med att få fart på ekonomin.

Carl Nilsson
Carl Nilsson på Swedbank varnar för högre livsmedelspriser. Pressbilder

"Vi trodde tidigare att livsmedelspriserna skulle sjunka, men den uppfattningen har vi fått revidera", säger Swedbanks ekonom Carl Nilsson.

Den svenska inflationen uppgick till 1,5% i oktober, visar färska siffror från SCB. Det är femte månaden i rad som prisökningstakten är lägre än Riksbankens tvåprocentsmål.

Swedbanks ekonom Carl Nilsson tror ändå att direktionen är bekväm med utvecklingen. Han bedömer det som "ganska osannolikt" att en för låg inflation kommer bli ett varaktigt problem, då baseffekten av låga elpriser snart är ute ur systemet. Istället ser ekonomen en risk för att stigande livsmedelspriser kan ge Riksbanken ny huvudvärk nästa år.

Nilsson pekar på att råvarupriserna för livsmedel har stigit med 7% i dollar och nästan 10% i kronor sedan årsskiftet, enligt FN:s index. Uppgången kan på sikt göra avtryck i de svenska butikshyllorna.

"Vi trodde tidigare att livsmedelspriserna skulle sjunka, men den uppfattningen har vi fått revidera", säger Carl Nilsson.

Dyrare matolja

Enligt ekonomen är det framför allt matoljor som har blivit dyrare, vilket har flera förklaringar.

"Kriget i Ukraina har nog viss påverkan fortfarande, då landet är en stor exportör av solrosolja. Dessutom har extremväder slagit ut produktion av olivolja i både Italien och Spanien de senaste åren. Den senaste tidens utveckling i södra Spanien skulle kunna spä på detta ytterligare", säger han och syftar på de kraftiga översvämningarna.

Swedbank har en prognos om att den svenska inflationen kommer stiga till nära 2% nästa år, men då har banken räknat med att matpriserna i stort sett rör sig sidledes.

"Om livsmedelspriserna fortsätter upp skulle inflationen kunna gå lite över Riksbankens mål. Detta är också något som de själva är bekymrade över. I det senaste mötesprotokollet lyfte flera ledamöter fram livsmedelspriserna som en risk."

Svag krona förstärker effekten

Nilsson tillägger att den sjunkande kronkursen skulle kunna förstärka inflationsimpulsen genom en fördyrad import av matvaror. Men för att det skulle få Riksbanken att stryka någon av de planerade räntesänkningarna tror han att KPIF behöver leta sig upp till närmare 2,5%.

"Just nu är Riksbankens största utmaning att få igång konsumtionen, och eftersom inflationen är så låg finns det utrymme för matpriserna att stiga en del. Men läget skulle bli betydligt svårare om inflationen tar fart utan att konsumtionen gör det. Då måste Riksbanken välja mellan att antingen stötta hushållen eller att fokusera på att dämpa pristrycket, säger ekonomen.

Swedbanks huvudscenario är att styrräntan sänks till 1,75% nästa år.

KPIF-utvecklingen

Månad Procent
Oktober 1,5%
September 1,1%
Augusti 1,2%
Juli 1,7%
Juni 1,3%
Maj 2,3%
April 2,3%
Mars 2,2%
Februari 2,5%
Januari 3,3%

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -