Att blicka tillbaka på sina investeringar kan vara frustrerande. Varför köpte man där, och sålde precis då?
“I backspegeln känns utfallet ofta betydligt mer förutsägbart än det egentligen var”, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt i bankens senaste Fokus Placeringar.
Då kan god planering och känslomässig disciplin hjälpa till att dämpa ångern, förklarar han och ger tio tips:
1. Realistiska förväntningar
Med för höga förväntningar på avkastning blir risken större för besvikelse. Tänk på att Stockholmsbörsen historiskt har avkastat omkring 10% per år, såklart finns det också enskilda år då utfallet varierar.
2. Risktagande är en del av att spara
Det finns alltid en risk med investeringar på börsen och därmed riskerar man att inte varenda placering går precis som önskat. Därför kan det hjälpa att helt enkelt acceptera risken.
3. Ingen är perfekt
Sträva inte efter perfektion. “Du kommer sällan att kunna köpa på botten och sen sälja på toppen”, skriver placeringsstrategen och rekommenderar att acceptera att man aldrig kommer kunna tajma sina köp och sälj helt perfekt.
4. Tydlig plan mot sparmålet
Bestäm ett sparmål och vilken risknivå som fungerar. Gör det så pass tydligt som möjligt: Ska det sparas till en lägenhet, eller mer långsiktigt till pensionen?
5. Sprid riskerna
När ett sparmål är bestämt – och vilka risker man är villig att ta – är det dags att bestämma hur sparandet ska fördelas mellan aktier och ränte-sparande.
“Eftersom räntesparandet tickar på stabilt minskar du känslan av förluster om börsen går bra eller dåligt”, skriver Peter Engstedt.
Det är också viktigt att sprida riskerna inom aktiesparandet.
6. Stick with the plan
Undvik tillfälliga rörelser på marknaden och testa om det kanske räcker att se över placeringarna en gång per kvartal.
Peter Engstedt pekar mot en trend där folk agerar mer frekvent på börsen – något som visat sig ofta bidrar till lägre avkastning.
Det är också viktigt att inte fatta beslut under stress. Det är viktigt att ta sin tid och tänka över eventuella köp eller avyttringar.
7. Sluta övertänka
Älta inte förluster eller dåliga beslut. Blicka i stället framåt och fokusera på vad som kan göras bättre framöver.
8. Månadsspara
Skapar man ett regelbundet månadssparande i fonder kan stressen över att försöka tajma marknaden minska.
9. Behärska rädslan för förluster
“För de flesta av oss är rädsla för förluster en starkare känsla än njutningen av en vinst”, skriver placeringsstrategen.
Förvaras alla pengar på ett bankkonto eller i räntefonder med låg risk, så riskerar dina placeringar att inte växa tillräckligt för att man ska nå sina långsiktiga mål.
Detsamma gäller om man säljer av rädsla vid stora kursfall och därmed låser in förluster som gör det svårare att nå målet.
10. Ta hjälp av en rådgivare
Peter Engstedt råder att ta hjälp av en placeringsrådgivare på banken för att få mer hjälp med sin strategi. Värt att notera här är att han själv är anställd på en av Sveriges storbanker.