På torsdagen meddelade Riksbanken en dubbelsänkning av styrräntan och strax därpå sänkte också bankerna sina bolåneräntor.
Efter sänkningen ligger styrräntan på 2,75% vilket var i linje med de svenska storbankernas prognoser, och därför inget som överraskade Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. Men om det var helt nödvändigt är hon inte lika säker på.
“Det viktiga är att hålla en tydlig väg nedåt men jag tycker nog egentligen att man kunde ha sänkt med 25 punkter nu. En dubbelsänkning skapar bara oklarheter och förvirring”, säger hon till Afv.
Framtida sänkningar
I Riksbankens beslut flaggades också för att ytterligare en sänkning kommer göras i december, och ännu en under första halvåret 2025. Detta om inflations- och konjunkturutsikterna står sig.
Då blir det troligen “vanliga” sänkningar med 25 procentenheter, säger en annan chefsekonom: Jens Magnusson på SEB. Det skulle betyda att styrräntan hamnar på 2,25%.
“Jag tror faktiskt att det blir två sänkningar nästa år och att man kommer hela vägen ned till 2%. Men vi får se vad som kommer ske med potentiella handelskrig, som förstås sätter en begränsning för vad man kan spå om styrräntan”, säger Jens Magnusson.
Trumps handelshinder
Räntesänkningen gjordes bara en dag efter att USA röstat fram sin nye president Donald Trump, som drivit en tydlig ekonomipolitisk linje genom hela sin valrörelse.
Det har rört sig om en allt mer protektionistisk handelspolitik med kraftigt höjda importtullar. Hans förslag är att införa tullar om 10 till 20% på import från andra länder.
Eftersom Sveriges tredje största exportland är USA kom landets nyvalde president också att bli en av huvudfrågorna under pressträffen som Riksbanken höll i samband med räntesänkningen på torsdagen.
”Donald Trump har ju vunnit och det är ganska tydligt att det viktiga annonserade handelshindret, som han har talat om i sin kampanj, skulle kunna påverka ekonomi- och inflationsutvecklingen”, sade Erik Thedéen.
Tullar är hans favoritord
Men kommer Donald Trump göra som utlovat? Enligt Skandias makroekonom Seyran Naib är det svårt att veta.
“Han säger en sak ena dagen och en annan dagen därpå”, säger hon.
Eftersom republikanerna också har fått med sig senaten kan hon dock tänka sig att Donald Trumps handelshinder blir en realitet.
“Tullar är hans favoritord. Skulle det bli så att han inför höjda importtullar kommer det ha en jättestor betydelse för Sverige, i och med att vi är en liten ekonomi som är extremt exportberoende”, säger Seyran Naib.
Däremot ser hon ingen effekt på de framtida räntesänkningar, som Riksbanken flaggade för under torsdagen, utan tror att om styrräntan påverkas så skulle det ske senare än första halvåret 2025.
Kan ge en boost för svensk ekonomi
Handelsbankens Christina Nyman är snäppet säkrare på att Donald Trump kommer höja tullarna på import. Dessutom ser hon risk för ett handelskrig där andra länder skulle bemöta USA:s tullar med egna, för att skydda sina inhemska industrier.
Det skulle i sådana fall ha en negativ effekt på världshandeln och den globala ekonomin.
“Jag tror att Trump kommer höja tullar men det är svårt att veta tajmingen på när. Men på kort sikt skulle det kunna ge en boost för den svenska ekonomin”, säger Christina Nyman.
Den potentiella boosten skulle komma ur att amerikanska bolag passar på att importera extra mycket innan tullarna höjs. Men det är bara ett av många scenarier Christina Nyman kan tänka sig, vilket är varför hon inte tror att man kan förutspå hur Sveriges styrränta 2025 kan tänkas påverkas.
"Det är olyckligt"
SEB:s Jens Magnusson tycker att det återstår mycket osäkerhet kring USA:s valde president och hans ekonomipolitik. Men han har en tydlig ståndpunkt gällande de eventuella handelshindren.
“Man ska inte utmåla allt för stora problem men höjer USA tullarna mycket så är det naturligtvis ingenting som vi önskar. Vi tror inte att det är bra för någon, inte ens för dem amerikanska ekonomin”, säger Jens Magnusson.
“Det är olyckligt. Olyckligt för Europa och för små exportberoende länder som Sverige.”
Samtidigt säger han att det är viktigt att inte överdriva, och riktar förtroende mot EU som han säger “redan nu sitter och pillar” på vilka åtgärder som kan tas om Donald Trump kraftig höjer USA:s importtullar.
På torsdag klockan 20.00 svensk tid släpper även den amerikanska centralbanken Federal Reserve sitt räntebesked.
Text: Klara Matsdotter