Tänk på det här när du väljer fonder

ANNONS Hur väljer du fonder? Per Wiklund på AMF har listat tre viktiga faktorer som kan vara bra att kika efter när du investerar i fonder.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Att ha ett fondsparande kan vara klokt men det finns många fonder att välja bland. Det kan vara svårt att veta var man ska börja för att hitta rätt. Någon som har koll är Per Wiklund på AMF Fonder.

Tre saker att titta efter när du väljer fonder:

1. Aktiv eller passiv förvaltning?

Aktiv förvaltning innebär att fondförvaltaren noga väljer och justerar innehaven för att försöka ge högre avkastning än marknadsindex. En indexfond är passivt förvaltad, den replikerar ett marknadsindex och investerar normalt sett i samtliga aktier i det valda indexet.

- En skicklig förvaltare kan identifiera undervärderade tillgångar och anpassa portföljen efter hur marknaden ser ut, det kan leda till högre avkastning. En indexfond investerar utan egen uppfattning om bolagens framtida utveckling eller vilken verksamhet de har. Genom att läsa vad fonden har för investeringsstrategi får du en bild av hur förvaltaren arbetar. Där kan du också se om fonden lever upp till dina önskemål om till exempel hållbarhet, säger Per.

AMF har 14 fonder som alla har en aktiv förvaltning och tar hänsyn till hållbarhet när innehav väljs.

Vill du se vilka fonder AMF erbjuder? Kolla här

2. Låga avgifter

Att betala en avgift för en fond med aktiv förvaltning kan vara klokt. Men många tar ut hög avgift utan att ge mer avkastning. Indexfonder är generellt billigare än aktivt förvaltade fonder, eftersom de inte kräver finansiella analyser och beslut i samma omfattning.

- Låga avgifter innebär att en större del av din avkastning stannar kvar i din fondportfölj, vilket kan göra stor skillnad på lång sikt. Fonder med höga avgifter måste prestera betydligt bättre än de med låga avgifter för att ge samma nettoavkastning, och få lyckas med det, säger Per.

AMFs fonder har några av marknadens lägsta avgifter på aktivt förvaltade fonder. Bland AMFs aktie- och blandfonder totala avgiften mellan 0,42-0,56%. För AMFs räntefonder är totala avgiften mellan 0,12-0,15%.

3. Bra betyg

Det finns oberoende ratinginstitut som utvärderar och betygsätter fonder. Betygen baseras ofta på fondens historiska prestation, riskhantering och förvaltarens kompetens.

- Att titta efter fonder med bra betyg är en vägvisare. Morningstar är ett ratinginstitut. De tittar både bakåt i tiden och analyserar framåt när de bedömer fondens potential med sina olika betyg. Det finns aldrig några garantier när det kommer till att investera pengar, men bättre betyg vittnar om att fonden har en bra förvaltning och goda förutsättningar att leverera i framtiden, avslutar Per Wiklund.

Av AMFs 14 fonder har tre fått både fem stjärnor och guld av oberoende bedömaren Morningstar (1).

¹ Topprankade fonder med 5 stjärnor | Morningstar 29 augusti 2024.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -