En europeisk halvledarchampion

Aktieanalys Nederländska ASM International har de senaste 15 åren visat sig vara en av Europas bästa aktieinvesteringar. Placera synar bolaget för att se om det fortfarande är köpvärt.

Kursutveckling på 15 år inklusive utdelningar

ASM International (ASMI) tillverkar avancerad utrustning för halvledarproduktion. Bolaget har en stark tvåsiffrig tillväxt, innovativa teknologier och en strategisk position inom den snabbt växande halvledarindustrin. ASMI är väl rustat för att dra nytta av den ökade efterfrågan på mikrochips, som drivs av framsteg inom artificiell intelligens (AI), molntjänster och mobil kommunikation.

Ledande inom depositionstekniker

ASMI:s kärnkompetens ligger inom depositionstekniker, såsom Atomic Layer Deposition (ALD) och epitaxi, vilka är avgörande för tillverkningen av nästa generations halvledare.

Det är teknologier som möjliggör skapandet av ultratunna filmer, vilket är nödvändigt för att tillverka allt mindre och effektivare mikrochips. ALD har sett ökad efterfrågan tack vare sin precision i att applicera material på atomnivå, en avgörande egenskap inom branscher där miniatyrisering är nyckeln.

Med en marknadsandel på 50 procent inom ALD och en växande efterfrågan inom epitaxi är ASMI en central spelare i centrum för innovation inom halvledarindustrin. Företaget spelar en kritisk roll i branscher som konsumentelektronik, bilindustrin och medicinsk teknologi, där halvledare blir allt viktigare.

Försprång genom innovation

Forskning och utveckling (FoU) är och har alltid varit kärnan i ASMI:s strategi. Företaget driver forskningscenter i sju länder och har över 4 500 anställda globalt.

Företaget har betonat vikten av att förbli i framkant inom depositionstekniker, som förväntas spela en allt större roll när halvledare blir mer komplexa och integrerade i fler branscher.

Halvledare som central tillväxtmotor

Den globala halvledarmarknaden genomgår snabb expansion. Halvledare är avgörande för produktionen av en mängd olika teknologier, från smartphones och datorer till elektriska fordon och medicintekniska produkter. Efterfrågan på dessa produkter har ökat kraftigt under de senaste åren, vilket har ökat behovet av avancerad halvledarproduktionsutrustning.

En av de starkaste drivkrafterna bakom ASMI:s tillväxt är den växande användningen av ALD-teknologi. Den precisa depositionstekniken har blivit avgörande i takt med att halvledartransistorer krymper och kräver högre precision i tillverkningsprocesserna

Fortsatt tillväxt

Företagets teknologier är avgörande för utvecklingen av nästa generations chips, särskilt inom högväxande områden som 5G, elektriska fordon och AI. I takt med att dessa marknader fortsätter att expandera kommer ASMI:s depositionsteknologier att vara i ökande efterfrågan, vilket ger företaget en tydlig tillväxtmöjlighet.

Dessutom expanderar ASMI strategiskt på den asiatiska marknaden, där majoriteten av världens halvledare tillverkas. Närheten till sina största kunder ger ASMI en konkurrensfördel och stärker dess position som en ledande leverantör inom halvledarindustrin.

Cyklisk industri och geopolitiska osäkerheter

Trots ASMI:s starka position och goda tillväxtutsikter är halvledarindustrin känd för sin cykliska natur. Perioder av stark tillväxt kan snabbt följas av nedgångar och ASMI är inte immunt mot den typer av konjunkturella svängningar. Dessutom kan geopolitiska spänningar särskilt mellan USA och Kina störa globala leveranskedjor och påverka företagets tillgång till viktiga marknader och material.

Även om ASMI för närvarande är ledande inom ALD och epitaxi kan konkurrerande företag utveckla nya teknologier som utmanar ASMI:s marknadsposition.

Prognoser

ASMI:s finansiella resultat speglar dess ledande ställning inom depositionsteknik och den växande efterfrågan på halvledare. Under 2023 ökade företagets intäkter med 13 procent till 2,6 miljarder euro, vilket var det sjunde året i rad med tvåsiffrig tillväxt.

Analytikernas prognoser från S&P Global Markets Intelligence indikerar en omsättningstillväxt på mellan 10 och 25 procent fram till 2026 och de räknar med att bolaget når 4,3 miljarder euro i omsättning år 2026. Även nettovinsten spås öka från 752 miljoner euro till 1,1 miljarder euro 2026.

Lönsamheten är fortsatt stark. EBITDA-marginalen förväntas förbättras från 31,7 procent under 2023 till 35,4 procent år 2026.

Marginalexpansion drivs av operationella effektiviseringar, ökad kapacitet och företagets förmåga att bibehålla kostnadsdisciplin samtidigt som efterfrågan på dess avancerade teknologier ökar.

Det fria kassaflödet har också stärkts och ASMI genererade 582 miljoner euro under 2023, vilket ger ytterligare utrymme för att investera i forskning och utveckling och fortsatt tillväxt. Det fria kassaflödet spås av analytiker öka till en miljard euro 2026.

Minskad affärsrisk

Placera tycker särskilt mycket om att ASM International minskar sin bolagsrisk genom att växa inom nya områden och bredda sin produktportfölj.

Genom att behålla ledningen inom ALD-teknologin och öka marknadsandelarna inom epitaxi, särskilt för kiselkarbid (SiC), diversifierar företaget sina intäktskällor.

Satsningar på nischområden som vertikala ugnar för analog/effektkomponenter och tillväxten inom reservdelar och tjänster stärker företagets stabilitet och minskar risken. Genom dessa satsningar blir bolaget mer diversifierat och minskar på sikt sitt beroende av de cykliska svängningarna inom halvledarindustrin, vilket bidrar till att minska den långsiktiga affärsrisken.

Rekommendationer och riktkurser

Totalt följer 21 analytiker bolaget, 13 analytiker ger ASMI-aktien köp, 6 neutral och endast två har en säljrekommedation. Den genomsnittliga riktkursen är 717 euro, vilket ger en uppsida på 22 procent. Spridningen för riktkurserna är dock stor och sträcker sig från 520 euro till 1 000 euro.

En stark långsiktig investering

ASM International har visat sig vara en av Europas mest framgångsrika investeringar de senaste 15 åren.

ASMI har haft en imponerande historisk tillväxt i kombination med en ovanligt hög innovationskraft. Genom att AMSI är marknadsledare inom depositionsteknologier som ALD och epitaxi samt allokerar en betydande andel till forskning och utveckling tycker vi på Placera att det skapar bra förutsättningar för fortsatt tillväxt och ledarskap inom halvledarindustrin.

Placera ger en långsiktig köprekommendation för ASM International-aktien som är noterad på Amsterdambörsen.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -