Indien: Är drivkrafterna fortsatt starka?

ANNONS Avinash Vazirani och Colin Croft analyserar den indiska ekonomin och dess effekt på aktiemarknaden. Medan världsekonomin bromsar, växer Indiens ekonomi snabbt tack vare en ung befolkning, konkurrenskraftiga löner, lägre skuldsättning än många andra länder och en förbättrad affärsmiljö.

Premiärminister Narendra Modi, som återvände till makten efter ett sex veckor långt allmänt val, har nu avslutat de första 100 dagarna av sin tredje mandatperiod. Detta säkerställer kontinuitet i politiken, där Modi visar en pragmatisk inställning till samarbete med sina koalitionspartners. Den federala budgeten som presenterades efter att den nya regeringen tillträdde indikerar regeringens strävan att ytterligare stärka finanserna.

Indiens inflation sjönk till 3,5 % i juni, den lägsta på fem år. Kärninflationen (exklusive mat, bränsle och tobak) ligger nu inom Reserve Bank of India's mål på 2%-6%. Tidigare hög matinflation har hindrat RBI från att sänka räntorna, men en normal monsunsäsong har minskat trycket. Med globala centralbanker som sänker räntorna, förväntas nu även RBI följa efter.

Jupiter India Select L USD A Inc - handla fonden | Avanza

Indien har starka valutareserver och en låg utlandsskuld, endast en femtedel av BNP. Landets bytesbalansunderskott täcks av långsiktiga utländska investeringar. Fallande oljepriser på grund av global ekonomisk nedgång hjälper till att hålla inflationen låg. Indien importerar cirka 80 % av sin olja.

Skattereformer

Budgetunderskottet väntas minska till 4,9 % av BNP i år från 5,6 % förra året, tack vare starkare skatteintäkter som stiger till omkring 12 % av BNP jämfört med 10 % för tio år sedan. Implementeringen av "Goods and Services tax" har ersatt många skattetyper och minskat skatteflykt, vilket har formaliserat Indiens ekonomi och stärkt både den kontantlösa ekonomin och statens inkomster.

Indien - tredje största ekonomin 2031

Enligt en rapport från Morgan Stanley förväntas Indien bli den tredje största ekonomin till 2031. Rapporten identifierade skapandet av en världsklassig digital infrastruktur, politiska initiativ inriktade på tillverkning och energiomställning, stark konsumentefterfrågan samt offshorekapaciteter att vara nyckelområden som driver ekonomin.

Drivkraften bakom inhemsk efterfrågan

Under räkenskapsåret som slutade i mars 2024 växte Indiens BNP med 8,2 %, vilket överträffade förväntningarna. RBI förutspår en tillväxt på 7,2 % för innevarande år. Prognoser för de kommande två åren ligger på 6%-7%. De senaste åren har rapporterade siffror ofta överträffat initiala prognoser.

Den indiska aktiemarknaden – 4800 bolag

Omfattningen av den indiska aktiemarknaden, med mer än 4800 noterade företag, innebär en rik jaktmark för investeringar. Av dessa har nästan 600 företag ett börsvärde på över en miljard dollar. Med aktier som når nya höjder de senaste månaderna kan värderingarna i vissa delar av marknaden verka ansträngda. Vi följer en konsekvent och tålmodig "tillväxt till ett rimligt pris"-strategi genom att sträva efter att identifiera företag som potentiellt kan generera högre avkastning till en lägre värdering än sin jämförelsegrupp. Vi tror att denna kombination kommer att fortsätta att hålla oss i gott skick under de kommande månaderna.

Prognos: Indiens BNP-tillväxt de kommande åren ser imponerande ut

KÄLLA: IMF, juli 2024

 

Jupiter India Select L USD A Inc - handla fonden | Avanza

FONDENS PLACERINGSRISKER:

Derivatrisk - Fonden kan använda derivat för att minska kostnaderna och/eller den totala risken för fonden (detta kallas även effektiv portföljförvaltning eller "EPM"). Derivat innebär en viss risknivå, men för EPM bör de inte öka fondens totala risk. Valutarisk - Fonden kan vara exponerad mot olika valutor och rörelser i valutakurser kan få värdet på investeringar att falla och stiga. Marknadskoncentrationsrisk (geografisk region/land) - Att investera i ett visst land eller geografisk region kan leda till att värdet på denna investering stiger eller faller mer i förhållande till investeringar vars fokus är mer globalt till sin natur. Mindre bolag - Fonden investerar i mindre bolag, som kan vara mindre likvida än investeringar i större bolag och kan ha mindre resurser än större bolag för att hantera oväntade negativa händelser. Vid mindre gynnsamma marknadsförhållanden kan dessa bolag därför underprestera större bolag och fonden kan underprestera fonder som främst investerar i större bolag. Prisrisk - Prisrörelser i finansiella tillgångar innebär att värdet på tillgångar kan både falla och stiga, och denna risk förstärks vanligtvis under mer volatila marknadsförhållanden. Likviditetsrisk - Vissa investeringar kan vara svåra att värdera eller sälja vid önskad tidpunkt och till önskat pris. Under extrema omständigheter kan detta påverka fondens förmåga att möta begäran om inlösen på begäran. Motpartsrisk - Risken för förluster på grund av att en motpart fallerar, t.ex. på ett derivatkontrakt eller ett förvaringsinstitut som skyddar fondens tillgångar. Avgifter från kapital - Vissa eller alla av fondens avgifter tas från kapital. Om det inte finns tillräcklig kapitaltillväxt i fonden kan detta leda till kapitalurholkning. Risk på tillväxtmarknader - Tillväxtmarknader är potentiellt förknippade med högre nivåer av politisk risk och lägre nivåer av rättsligt skydd i förhållande till utvecklade marknader. Dessa attribut kan påverka tillgångspriserna negativt. För en mer detaljerad förklaring av riskfaktorer, se avsnittet "Riskfaktorer" i Prospektet

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -