Konsument: Tuff makro i priserna

Börs Konsumentbolagens utmaningar är det få som missat. Det ligger redan inprisat i aktierna. Investerarkollektivets fokus på kommande kvartal, skapar möjligheter för de långsiktiga. Placera har gått igenom värderingen på 22 konsumentnära bolag.

Dustin, Dometic och Husqvarna. Tre konsumentnära bolag som tidigt varnade för att siffrorna för årets tredje kvartal inte kommer att nå upp till marknadens förväntningar. Här kan du läsa Placeras text om vinstvarningarna. En kortfattad lägesbild är svag efterfrågan, återförsäljare lättar som på lagernivåer och allmänt tuff makro som dessutom inte ser ut att vända i år.

Kvartalets vinstvarningar är en direkt konsekvens av att bolag och analytiker tidigare varit för optimistiska om bolagens framtida intjäning. Och i de flesta fall ger det avtryck i aktierna i form av fallande kurser.

Husqvarna-aktien är däremot på plus sedan bolaget informerade marknaden om fortsatt utmanande marknadsförhållanden. Det visar på vikten om att ha uppfattning om utgångläget och vad för information som redan ligger i priset på aktien.

I fallet Husqvarna hade amerikanska konkurrenten Toro veckan innan presenterat de finansiella resultaten för perioden maj till juni – en rapport som även Husqvarna handlades ned på.

Budskapet från bolagen som lämnat vinstvarningar är tydligt – det ljusnar inte i närtid. När det dessutom haglar vinstvarningar från andra sektorer är det uppenbart att tuff makro inte är isolerat till konsumentbolagen.

Medan flera industrinära bolag nu prisas till perfektion och värderas till cirka 40 gånger nästa års förväntade resultat, ser det annorlunda ut bland konsumentnära bolagen.

Med hänsyn taget till kassa- eller nettoskuld, värderas några bolag i listan runt 10 gånger det förväntade rörelseresultatet nästa år – ett utgångsläge som skapar utrymme för högre vinstmultiplar. Flera bolag har dessutom en lång historik av lönsamhet, vinstökning och bra marknadspositioner.

De flesta är nu överens om att de kommande kvartalen, nästan oavsett bransch, blir svaga. Men fundera redan nu vad som ligger i aktiekurserna och hur du kan utnyttja kortsiktiga flöden.

Blickar vi istället ut ett par år är läget sannolikt bättre. I den bästa av världar innehåller framtiden både vinst- och multipelexpansion – även om det senare lär bli svårt för de konjunkturberoende bolagen som redan prisas till perfektion. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -