En investering i Indiens digitala framtid

ETF-analys Indien genomgår en enorm digital omvandling, driven av en regering som valt att satsa på en framtidsinriktad infrastruktur och ett snabbt växande teknologiskt ekosystem. Vill du ha exponering mot den snabbväxande indiska internet- och e-handelssektorn har Placera ett tips.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

En digital tillväxthistoria

Indien är idag en av de snabbast växande stora ekonomierna i världen och landets BNP har under de senaste åren uppvisat starka tillväxtsiffror. Den ekonomiska uppgången har delvis drivits av en ung och teknologiskt kunnig befolkning, en ökad urbanisering och en växande medelklass med allt högre disponibel inkomst. Det har gett bränsle åt en konsumentmarknad som expanderar snabbt och förväntas fortsätta växa under en lång tid framöver.

Mitt i den digitala omvandling har Indien blivit en grogrund för innovativa internetföretag som digitaliserar nästan alla sektorer i ekonomin.

Det finns många spännande bolag. Man hittar allt från e-handelsplattformar som Nykaa till fintech-företag som Policybazaar och matleveransjätten Zomato, som spelar en nyckelroll i omvandlingen av Indiens digitala landskap.

Starka tillväxtdrivare

En av de främsta drivkrafterna bakom Indiens digitala transformation är den ökande internetanvändningen. Varje månad tillkommer omkring 7 miljoner nya smarttelefonanvändare i landet. Och även om det digitala skiftet har accelererat de senaste åren indikerar data att vi fortfarande befinner oss i ett tidigt skede av den digitala utvecklingen.

Den snabbt växande internetpenetrationen skapar en enorm potential för företag inom e-handel och fintech.

För investerare som vill ha en exponering mot bolag som driver den digitala utvecklingen av internet och e-handel i Indien, rekommenderar Placera den börsnoterade fonden Hanetf INQQ India Internet UCITS ETF.

Hanetf INQQ India Internet UCITS ETF

Hanetf INQQ India Internet UCITS ETF är en börshandlad fond som ger investerare en renodlad exponering mot Indiens internet- och e-handelssektor. Fonden lanserades så sent som 15 november i fjol, vilket ger en begränsad avkastnings- och riskhistorik.

Fonden fokuserar på bolag som är i framkant av Indiens digitala omvandling och erbjuder stora möjlighet att dra nytta av den starka tillväxten i landets internet- och e-handelssektor. Fonden följer indexet INQQ The India Internet ESG Screened Index som beräknas av den tyska indexberäknaren Solactive.

Indexet består av 25 företag och omfattar indiska internet- och e-handelsföretag som genererar en majoritet av sina intäkter från internet och e-handelsaktiviteter i Indien.

För att ingå i indexet måste bolagen ha ett marknadsvärde på minst 300 miljoner dollar vid inkluderingen och en genomsnittlig daglig omsättning på minst 1 miljon dollar över tre månader.

Genom att tillämpa en ESG-screening exkluderas bolag som inte lever upp till höga standarder inom miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Detta gör fonden särskilt intressant för investerare som söker hållbara investeringar samtidigt som de vill få exponering mot den snabbväxande indiska internetsektorn.

Indexet är kapitalviktat, men har en begränsad maximalvikt, ingen enskild aktie kan överstiga 8 procent vid balanseringen av indexet som sker två gånger om året.

De tio största innehaven utgör drygt 65 procent av fondens värde. Zomato är fondens största innehav med en vikt på 8,8 procent.

Zomato är en av de ledande digitala plattformarna för matleverans och restaurangrecensioner i Indien. Företaget grundades 2008 och har sedan dess revolutionerat hur indier beställer mat och utforskar restauranger online. Med sin omfattande databas av restauranger, användarrecensioner, och leveranstjänster har Zomato blivit en självklar del av Indiens digitala ekosystem.

Plattformen lockar miljontals aktiva användare varje månad och är en central aktör i den snabbt växande matleveransmarknaden, totalt har bolaget 80 miljoner användare.

One 97 Communications (Paytm), är näst största innehav med 8 procent. Företaget driver Paytm som är en av Indiens största digitala betalningsplattformar.

Paytm började som en mobil betalningslösning men har sedan expanderat till att inkludera ett brett spektrum av finansiella tjänster, som omfattar digitala plånböcker, betalningar, försäkringar, och investeringstjänster.

Paytm har utvecklats till en hörnsten i Indiens digitalisering och spelar en nyckelroll i övergången till ett kontantlöst samhälle, med miljontals användare som utnyttjar dess tjänster dagligen.

Fondens tredje största innehav är Bajaj Finance. Det är en av Indiens största aktörer inom konsumentfinansiering och erbjuder ett brett utbud av finansiella produkter, inklusive lån, kreditkort och försäkringar.

Bajaj Finance är särskilt känt för sina konsumentkrediter och finansiering av varor som elektronik och hushållsapparater. Med Indiens växande medelklass och ökande efterfrågan på konsumtionslån har Bajaj Finance blivit en viktig aktör i landets finansiella sektor, och företaget fortsätter att växa kraftigt i takt med att fler indier får tillgång till kredittjänster.

Ett annat intresant bolag i fonden är Nykaa, en ledande e-handelsplattform för skönhet och mode. Bolaget grundades 2012 av den tidigare investement bankern Falguni Nayar vid 50 års ålder.

Falguni Nayar blev en av Indiens rikaste kvinnor när Nykaa gick till börsen 2021, och hon är känd för att ha utmanat traditionella köns- och åldersnormer genom att bli en entreprenör vid en tidpunkt då många kanske skulle ha övervägt pension. Hennes framgång har gjort henne till en inspirerande figur för kvinnor och företagsledare i Indien och världen över.

Nykaa har blivit en central aktör inom Indiens skönhetsindustri och har framgångsrikt skapat en stark närvaro online genom innovativa marknadsföringsstrategier och samarbeten med influencers.

Med en tydlig ESG-inriktning och en bred portfölj av ledande internet- och e-handelsbolag är Hanetf INQQ India Internet UCITS ETF ett intressant val för den som vill investera långsiktigt i Indiens digitala framtid.

Hanetf INQQ India Internet UCITS ETF har en årlig förvaltningsavgift på 0,85 procent.

Förutom den årliga förvaltningsavgiften utgår även courtage då den börshandlade fonden handlas som aktie. Då fonden inte är noterad på Stockholmsbörsen utgår också en valutaväxlingsavgift.

Hanetf är en europeisk tematisk ETF-specialist med huvudkontor i London.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HANetf INQQ India Internet UCITS ETF - Acc Köp 9,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -