Riksbanken sänker 25 punkter

Makro Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent.

Enligt Infronts enkät väntade sig tio av elva tillfrågade analytiker att styrräntan skulle sänkas med 25 punkter, till 3,25 procent, medan en väntade en sänkning med 50 punkter.

Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 19 augusti 2024, då den sänktes med 25 punkter till 3,50 procent.

"Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan räntan sänkas även vid de två återstående penningpolitiska mötena i år. En sänkning med 0,5 procentenheter vid något av dessa möten kan bli aktuell. Dessutom indikerar prognosen ytterligare en eller två räntesänkningar under första halvåret 2025. Styrräntan väntas därmed sänkas i en tydligt snabbare takt än vad som tidigare kommunicerats, vilket bidrar till en starkare konjunktur och en inflation nära målet", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

"Inflationstrycket har sjunkit under året och bedöms nu vara förenligt med en inflation kring 2 procent. Riksbanken har gradvis lättat på penningpolitiken under året, genom att både sänka styrräntan och kommunicera att ytterligare sänkningar väntas framöver. En låg och stabil inflation och sjunkande räntor bidrar till en återhämtning i ekonomin. Sedan i våras har det skett en tydlig förskjutning av riskbilden för inflations- och konjunkturutsikterna. Risken för att inflationen ska bli alltför hög har successivt minskat. Samtidigt ser återhämtningen ut att gå något trögare än väntat. Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men också en förutsättning för att inflationen ska kunna stabiliseras nära målet. Styrräntan bedöms därför kunna sänkas i en snabbare takt än vad Riksbanken tidigare kommunicerat."

"Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan styrräntan sänkas även vid de två återstående penningpolitiska mötena i november och december i år. Prognosen för styrräntan avspeglar att en sänkning med 0,5 procentenheter vid något av de närmaste mötena kan bli aktuell. Den indikerar också att en eller två ytterligare sänkningar kan ske under första halvåret 2025. Dessa förändringar innebär tillsammans en relativt stor förskjutning av penningpolitiken i mer expansiv riktning, vilket kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagen att investera. Men inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra. Det finns risker kopplade till bland annat återhämtningen i den svenska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs, som kan leda till en annan utveckling av inflationen och utformning av penningpolitiken."

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -