Börsen idag: Öppning i moll väntas

Morgonrapport Wall Street handlades blandat igår och Asienbörserna handlas enligt samma mönster under fredagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot att Stockholmsbörsen öppnar nedåt.

De amerikanska börserna avslutade lägre i en svängig handel på torsdagen efter att en kortvarig uppgång från en rad ekonomiska rapporter avtog och investerare riktade blickarna mot viktiga jobbsiffror som ska publiceras på fredagen. Marknaderna var nervösa inför offentliggörandet av de omfattande sysselsättningssiffrorna utanför jordbrukssektorn, som sannolikt kommer att sätta scenen för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska börja sänka räntorna senare denna månad. September har historiskt sett varit svag för amerikanska aktier, med S&P 500 som i genomsnitt fallit med cirka 1,2 % för månaden sedan 1928. Indexet är hittills ned med mer än 2,0 procent denna vecka och teknikaktier har fallit med över 4 procent. Efter en svängig dag på handeln stängde det breda indexet S&P 500 ned 0,3 procent medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex steg 0,3 procent respektive backade 0,5 procent.

Råvarorna handlades blandat under gårdagen. Oljepriserna höll sig på en 14-månaderslägsta på torsdagen då oro över efterfrågan i USA och Kina samt en sannolik ökning av leveranser från Libyen motverkade ett stort uttag från de amerikanska lagren och en fördröjning av produktionsökningar från OPEC+-producenter. Ytterligare stöd kom från diskussioner mellan Organisationen för oljeexporterande länder och allierade ledda av Ryssland, gemensamt kända som OPEC+, om att skjuta upp planerade produktionsökningar som skulle börja i oktober. OPEC+ gick med på att skjuta upp en planerad ökning av oljeproduktionen för oktober och november och sa att man ytterligare kan pausa eller backa från ökningarna om det behövs. WTI-oljan handlades i sidled medan Brentoljan steg med 0,1 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades också åt olika håll. Dagens förlorare var zink som dalade 2,6 procent följt av bly som regresserade 1,4 procent. Aluminium och nickel backade 0,9 procent respektive 0,2 procent. Tenn lyfte däremot med 1,3 procent och koppar stängde 1,5 procent upp. Guldpriserna steg till nära en veckas högsta nivå på torsdagen, stödda av en svagare amerikansk dollar och lägre räntor efter tecken på att arbetsmarknaden tappar fart. Det fick investerare att förvänta sig en kraftig räntesänkning från Federal Reserve denna månad. Guldpriset hade i slutet av dagen ökat med 21,7 dollar till 2 516,7 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska företag handlades Nvidia upp med 1,0 procent efter en dag med hög handelsvolym. E-handelsjätten Amazon utvecklades uppåt med 2,6 procent. Apple och Googles moderbolag Alphabet steg med 0,7 procent respektive 0,5 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen tappade 3 punkter och landade på 3,73 procent.

Asiatiska aktier höll sig inom snäva intervall och dollarn vårdade förluster på fredagen, medan investerare höll andan inför amerikanska jobbsiffror som kan avgöra storleken och takten på kommande räntesänkningar. Den japanska yenen är sårbar för en kraftig tillbakagång efter sin tidigare uppgång denna vecka och handlades senast 0,1 procent högre på 143,27 per dollar. Gällande affärsnyheter meddelade den japanska detaljhandelsjätten Seven & i Holdings på fredagen att man avvisat ett kontantbud på 38,5 miljarder dollar från kanadensiska Alimentation Couche-Tard eftersom förslaget inte var i aktieägarnas intresse. Vid 07:50 hade japanska Nikkei sjunkit 0,8 procent medan kinesiska Shanghai och Hang Seng Index hade backat 0,5 procent respektive landat runt nollan.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland dagens inkomna rekommendationer sänker investeringsbanken JP Morgan riktkursen för Avanza till 190 kronor (192) men upprepar undervikt. Assa Abloy börjar bevakas av Barclays med en underviktsrekommendation och en riktkurs på 274 kronor. Jefferies inleder en bevakning av Castellum med rekommendationen underperform och riktkursen 115 kronor.

Fredagen inleddes med att den tyska handelsbalansen meddelades vid 08:00, som minskade med 17,6 procent. Klockan 09:00 delges det Schweiziska konsumentförtroendeindexet följt av att den årliga bruttonationalprodukten för Eurozonen aviseras en timme senare. Vid 14:30 publiceras siffrorna om den amerikanska månatliga genomsnittliga timlönen för augusti samtidigt som arbetslöshetssiffrorna för landet rapporteras. Klockan 14:30 tillkännages även antalet anställda utanför jordbrukssektorn i USA för augusti.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -