Börsen idag: Öppning över nollan väntas

Morgonrapport Wall Street handlades blandat under gårdagen och Asienbörserna stiger under fredagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning aningen uppåt på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde blandat torsdagen efter stark amerikansk ekonomisk data, medan AI-chipstillverkaren Nvidia tappade mark efter att dess i stort sett förväntade prognos inte imponerade på investerarna. Den amerikanska ekonomin växte snabbare än initiala uppskattningar tack vare stark konsumentkonsumtion, rapporterade handelsdepartementet. Det stärker förväntningarna på att USA sannolikt undviker en recession. Apple och Nvidia för samtal om att investera i OpenAI som en del av en ny finansieringsrunda som kan värdera Chat GPT-tillverkaren till över 100 miljarder dollar, enligt mediarapporter. En rapport från arbetsdepartementet visade att antalet nya arbetslöshetsansökningar förra veckan var marginellt lägre än förväntat. Det breda S&P 500 och teknikintensiva Nasdaq sjönk båda 0,2 procent medan Dow Jones industriindex steg 0,6 procent.

Råvarorna handlades blandat under gårdagen. Oljepriserna steg med mer än en dollar per fat på torsdagen då leveransstörningar i Libyen och planer på att minska produktionen i Irak ökade farhågorna för stramare globala leveranser. Mer än hälften av Libyens oljeproduktion låg nere på torsdagen och exporten stoppades vid flera hamnar på grund av en konflikt mellan rivaliserande politiska fraktioner. Omkring 700 000 fat per dag i oljeproduktion är nedlagt i landet, enligt Reuters beräkningar. På annat håll planerar Irak att minska oljeproduktionen i september som en del av en plan för att kompensera för att ha producerat över den kvot som avtalats med Organisationen för oljeexporterande länder och dess allierade, berättade en källa med direkt insikt i ärendet för Reuters på torsdagen. Förväntningarna på att den amerikanska centralbanken kommer att börja sänka räntorna nästa månad bidrog också till att stödja oljepriserna. WTI-oljan ökade 1,4 dollar till 75,9 dollar per fat och Brentoljan 1,3 dollar till 79,9 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades också åt olika håll. Dagens förlorare var bly som backade 1,4 procent följt av aluminium som tappade 0,7 procent. Tenn regresserade 0,5 procent medan nickel handlades i sidled. Koppar klättrade 0,4 procent medan zink avancerade 0,5 procent. Guldpriserna steg med runt 1 % på torsdagen, drivet av starka förväntningar på en räntesänkning från Federal Reserve i september. Investerare fokuserar på amerikansk inflationsdata för ytterligare insikter om den potentiella storleken på sänkningen. Guld används som en säker investering under tider av ekonomisk och geopolitisk osäkerhet.
Guldpriset steg med 22,8 dollar till 2524,8 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska aktier rusade detaljhandelsbolaget Best Buy med 14,1 procent efter att deras rapport låg i linje med förväntningarna. Chipjätten Nvidia föll tungt under torsdagen och stängde på minus 6,4 procent trots att företaget slog analytikernas förväntningar, men inte med tillräckligt stor marginal som marknaden vant sig vid. Teknikjätten Apple och Googles moderbolag Alphabet klättrade 1,5 procent respektive sjönk 0,7 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg 2 punkter till 3,86 procent.

Asiatiska aktier steg på fredagen och såg ut att få ett stabilt slut på augusti, medan dollarn var på väg mot sin sämsta månadsprestation på nio månader med tanke på Federal Reserves sannolika räntesänkning. Data som publicerades på fredagen visade att kärnkonsumentpriserna i Japans huvudstad accelererade för fjärde månaden i rad. Det håller förväntningarna på marknaden om ytterligare räntehöjningar från Bank of Japan vid liv under de kommande månaderna. På annat håll steg kinesiska aktier kraftigt på fredagen från nära sju månaders lägsta nivåer, särskilt med fastighetsaktier som visade på solida uppgångar. Vid 07:50 hade japanska Nikkei 225 lyft med 0,3 procent medan kinesiska Shanghai och Hang Seng Index hade klättrat med 1,4 procent respektive 2,1 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland dagens rekommendationer höjer HSBC rekommendationen för AB Volvo till köp från behåll och sätter en riktkurs på 340 kronor. Bioarctics riktkurs sänks till 278 kronor (347) av investmentbanken Goldman Sachs som upprepar sin köprekommendation. Barclays sänker riktkursen för H&M till 175 kronor (190) men upprepar rekommendationen övervikt.

Fredagen är en relativt intensiv dag på makrofronten. Dagen inleds med att de tyska arbetslöshetssiffrorna för augusti meddelas vid 09:55. Klockan 11:00 delges det årliga konsumentprisindexet för augusti för eurozonen. Därefter rapporteras den årsbaserade amerikanska underliggande PCE-prisdeflatorn för juli vid 14:30 samtidigt som landets månatliga prisindex för den privata konsumtionen för juli aviseras.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -