Grekisk omställare siktar på London

Aktieanalys Metlen Energy & Metals, tidigare känt som Mytilineos, är Greklands största industrigrupp. Men det är också ett ovanligt spännande energiomställningsbolag med flera triggers.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1908, har bolaget från en blygsam metallhandlare till ett ledande industrikonglomerat med fokus på den gröna energiomställningen.

Efter att Evangelos Mytilineos tog över familjeföretaget 1978, expanderade företaget genom strategiska förvärv inom koppar-, zink- och blygruvor runt om i Europa. År 1990 omvandlades företaget till Mytilineos Holdings och noterades på Atenbörsen tre år senare.

Evangelos Mytilineos

I början på det nya milleniet genomfördes flera strategiska förvärv och en stark expansion skedde både inom energi- och metallsektorn. År 2017 konsoliderade Mytilineos sina dotterbolag, vilket resulterade i en multinationell industrijätte inom energi och metallurgi.

Den senaste omvandlingen genomfördes 2022 och resulterade i namnbyte samt bildandet av Metlen Energy & Metals, med fokus på hållbar utveckling. Bolaget gynnas idag av flera starka trender som ökar efterfrågan för förnyelsebar energi och aluminium.

Energisektor

Inom energisektorn är Metlen en ledande aktör, med en integrerad energiförsörjning som sträcker sig över hela värdekedjan. Verksamheten omfattar utveckling, konstruktion och drift av termiska enheter och förnyelsebara energiprojekt inom sol- och vindkraft, design och konstruktion av elinfrastrukturprojekt samt distribution och handel med naturgas.

Energibenet som idag är bolagets största verksamhet omfattar drygt 80 procent av den totala omsättningen. Bolaget har ett stort fokus på förnybar energi som står för 31 procent av intäkterna inom energisektorn, en andel som växter snabbt. Resterande andel är naturgas.

Bolaget har också en omfattande portfölj inom sol- och vindkraft samt energilagring. För närvarande har det en växande global pipeline med förnyelsebara projekt på motsvarande 10,5 GW, som även omfattar energilagning. En pipeline med förnyelsebara projekt som ständigt växer.

Metlen är ledande aktör på den grekiska elproduktionsmarknaden och de genomför även ett stort förnyelsebart energiprojekt tillsammans med greklands största energileverantör, statliga PPC. De förnyelsebara projekten tillsammans med PPC sträcker sig även utanför Grekland till att även omfatta Italien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien.

Storbritannien är idag en mycket stor marknad för Metlen där de varit verksamma över tio år. Här genomför bolaget flera förnyelsbara projekt tillsammans med privata aktörer som Vodafone och Gresham House samt statliga bolag som National Grid och Scottish Power. Den brittiska verksamheten omfattat flera solenergiprojekt med batteri/energilagring samt elkabeldragning.

Metlen äger egna förnyelsebara energiparker inom sol- och vindkraft samt energilagring, samtidig som de också projektleder och bygger energiparker åt andra energibolag. De står även för drift och underhåll samt hjälper till med energieffektivisering och smarta städer.

Metallsektor

Metallbenet utgör idag runt 17 procent av bolagets totala intäkter. Metlen är en europeisk marknadsledare inom aluminium. Det är det enda aktören som har en helt integrerad produktionskedja från bauxitgruvor till aluminiumsmältverk samt återvinning av aluminium och zink-bly.

Aluminium of Greece är en av Metlens mest betydelsefulla tillgång. Aluminium of Greece är europas största vertikalt integrerade aluminiumverksamhet och erbjuder kostnadseffektiv, koldioxidsnål alumina och aluminium. Man har även egen hamn för export av både aluminium och insattsvaran alumina.

Det finns tydliga synergier för Metlen att även äga energibolag, vilket gör att en allt större del av energimixen består av förnyelsebar energi. Senaste år 2030 ska all elektricitet för Aluminium of Greece vara förnyelsebar.

Företaget har också nyligen meddelat sin avsikt att producera gallium och scandium, vilket ligger i linje med Europeiska kommissionens strategi för kritiska råvaror.

Det är även greklands största oberoende producent av återvunnet aluminium. Genom optimal bearbetning av återvunnet aluminium kan företaget producera nya råvaror med avsevärt lägre energiförbrukning. Återvunnet aluminum konsumerar 20 gånger mindre energi än vad som krävs för primär aluminiumproduktion.

Prognos

Metlen nådde en viktig milstolpe under 2023 genom att EBITDA översteg 1 miljard euro. Enligt estimat från S&P Global Market Estimates Intelligence, tror analytikerna att EBITDA fortsätter att växa med 4 procent i år och och närmare 15 procent året efter till en EBITDA på1,2 miljarder euro för 2025.

Även omsättningen spås växa med i genomsnitt 9 procent under de kommande åren och vinsten före skatt förväntas växa med närmare 7 procent per år, enligt analytiker. Det gör att värderingen sjunker under perioden.

Med ett förväntat p/e-tal på drygt 7 för årets vinst och ett p/e-tal 6 på 2026 års vinstprognoser erbjuder Metlen en attraktiv värdering. Värderingen är betydligt lägre än bolagets historiska p/e-talsvärdering på snitt 10,4 för de senaste tio åren. Det är även lägre än konkurrenter inom energisektorn.

Direktavkastningen är 1,5 procent och spås öka till närmare 2 procent 2026.

Metlen hör till Atenbörsens största bolag med ett börsvärde på knappt 5 miljarder dollar och följs av åtta analytiker. Sex har köp på aktien och övriga två lämnar ingen rekommendation. Den genomsnittliga riktkursen är 46,7 euro, vilket ger en uppsida på 39 procent.

Visst är Metlen beroende av energi- och aluminiumpriset, men genom att man även projektleder, bygger, driftar och underhåller förnyelsebara energianläggningar reducerar det risken i bolaget.

En viktig faktor för att flera förnyelsebara energiprojekt ska starta, är att inflationen fortsätter att sjunka tillsammans med lägre räntorna.

Trigger för framtiden

En betydande trigger för en potentiell värdeökning är Metlens planerade internationella börsnotering på London Stock Exchange (LSE) inom de kommande 12–18 månaderna. Beskedet lämnades i slutet på april och bolaget avser även att flytta huvudkontoret från Aten till London.

Denna strategiska flytt skulle inte bara stärka bolagets internationella närvaro utan också underlätta en eventuell ökning av värderingen. Det finns även stor sannolikthet att Metlen aktien tar plats i det viktiga FTSE 100 indexet.

En framgångsrik notering på en internationell börs som LSE och en index inkludering kan öppna dörrar för en bredare investerarbas och ökad synlighet, vilket skulle kunna leda till en högre värdering jämfört med nuvarande nivåer.

Utsikter

Metlen Energy & Metals breda kompetens över hela värdekedjan, ffrån förnyelsebar energi, gas- och elhandel till aluminiumproduktion, tillsammans med starka synergier mellan olika affärsområden, ger en solid grund för fortsatt expansion och lönsamhet.

Investeringsmöjligheter

Vi tycker att Metlen Energy & Metals  är en attraktiv investering för att dra nytta av växande efterfrågan på förnybar energi och aluminum, som är en viktig metall för energiomställningen. Planerna på en parallellnotering på Londonbörsen, tillsammans med en sannolik inkludering i FTSE 100 indet gör bolaget till ett attraktivt val för en långsiktig investering. Dessutom erbjuder företaget senast år 2030 en helt grön aluminum- och aluminaproduktion.

Placera ger köp och tycker att Metlen Energy & Metlas är ett spännande bolag som ligger rätt i tiden med en starkt huvudägare från grundarfamiljen som fortfarande är verksam.

Då bolaget är noterat på Atenbörser, är det flera banker och nätmäklare som inte har möjlighet för digitalnäthandel. Konsekvensen är att man som kund blir hänvisad till att lägga en order över telefon, vilket normalt är dyrare.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -