Börsen idag: Öppning i dur väntas

Morgonrapport Wall street utvecklades uppåt på onsdagen medan Asienbörserna avvek från mönstret och backade under torsdagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning uppåt på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde högre på tisdagen och nådde en nära tvåveckorshögsta efter att mjukare producentprisdata förstärkte förväntningarna om en räntesänkning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve i september. Investerare väntar nu på viktiga konsumentprisuppgifter för juli och detaljhandelssiffror på torsdag i hopp om satsningarna på en aggressiv räntesänkning av den amerikanska centralbanken.

De amerikanska producentpriserna ökade mindre än väntat i juli då en ökning av varukostnader dämpades av billigare tjänster, vilket indikerar att inflationen fortsatte att avta. Under de senaste 12 månaderna fram till juli ökade producentprisindex med 2,2 procent efter att ha stigit med 2,7 procent i juni. Det breda indexet S&P 500 ökade med 1,7 procent medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex steg med 2,4 procent respektive 1,0 procent.

Råvarorna handlades nedåt på bred front under gårdagen. Amerikanska råoljeterminer föll på tisdagen då handlare blev mindre nervösa över risken för ett större krig i Mellanöstern. Det grundade sig i att Iran ännu inte har agerat på sina hot om att hämnas på Israel för mordet på en Hamas-tjänsteman i Teheran. Dessutom minskade organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) på måndagen sin förväntade efterfrågan för 2024, trots att gruppen och dess allierade, kända som OPEC+, planerar att öka produktionen från och med oktober.

En upptrappning i Mellanöstern skulle kunna hota råoljetillförseln från en av de ledande oljeproducerande regionerna, men ett större krig verkade mindre sannolikt då Iran föreslog att förnyade vapenvileförhandlingar med Hamas skulle kunna förhindra hämndaktioner. WTI-oljan backade 1,7 dollar till 78,4 dollar per fat medan Brentoljan sjönk 1,6 dollar till 80,7 dollar per fat.

Basmetallerna regresserade också igår. Bly var dagens förlorare som dalade 2,3 procent följt av zink som tappade 2,2 procent. Koppar backade 0,6 procent och tenn minskade sitt värde med 0,5 procent. Nickel och aluminium avancerade istället med 0,6 procent respektive 0,7 procent. Guldpriserna stabiliserades på tisdagen och låg nära en rekordnivå som nåddes i juli, då dollarn och statsobligationsräntorna sjönk efter att amerikanska producentprisdata stärkte förhoppningarna om en räntesänkning från Federal Reserve i september. Dollarn föll med 0,4 procent mot sina rivaler, vilket gjorde guld mer attraktivt för innehavare av andra valutor, medan räntan på den tioåriga statsobligationen sjönk till en veckolägsta nivå. Guldpriserna sjönk 4,8 dollar till 2 467,3 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska aktier klättrade teknikjättarna Nvidia och Tesla med 6,5 procent respektive 5,2 procent. Trots att många mjukvarubolag endast steg i takt med resten av börsen stod några ut. Bland annat Facebooks ägarbolag Meta som ökade med 2,4 procent. Starbucks rusade med 24,5 procent efter att en ny VD tillsattes.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen sjönk 6 punkter till 3,85 procent.

Asiatiska aktier sjunker under onsdagsmorgonen och dollarn återhämtade sig från förluster på onsdagen efter att mjuka amerikanska producentprisdata väckte hopp om att konsumentprisinflationen skulle vara måttlig, vilket sänkte obligationsräntorna. Till det intensiva nyhetsflödet på morgonen lades rubriker om att Japans premiärminister Fumio Kishida skulle avgå som ledare för det styrande partiet i september, vilket avslutar en treårsperiod präglad av stigande priser och skandaler. Det japanska indexet Nikkei 225 hade vid 07:30 backat 0,2 procent medan kinesiska Hang Seng och Shanghai hade sjunkit 0,7 procent respektive 0,5 procent.

På Stockholmsbörsen rapporterar bland annat Troax klockan 12:30. Bland morgonens inkomna rekommendationer höjer ABG Sundal Collier rekommendationen för Atlas Copco till köp från behåll samt till en riktkurs på 205 kronor. H&Ms riktkurs sänks till 180 kronor (200) av HSBC men som upprepar köprekommendationen.

Onsdagen är relativt intensiv på makrofronten. Dagen inleddes med att Nya Zeelands räntebeslut meddelades vid 04:00 och som landade på 5,3 procent. Vid 08:00 delges det brittiska och svenska månatliga konsumentprisindexet för juli. Klockan 14:30 aviseras det amerikanska månatliga konsumentprisindexet för juli månad följt av att landets råoljelager rapporteras två timmar senare.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -