Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport Wall Street klättrade under tisdagen och Asienbörserna handlas även uppåt under morgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning i dur.

De amerikanska börserna avslutade högre på tisdagen då investerare återvände till marknaden efter en dramatisk försäljning dagen innan. Nyliga kommentarer från tjänstemän vid den amerikanska centralbanken Federal Reserve lindrade oron för en amerikansk recession. Amerikanska centralbankens beslutsfattare har avvisat idén att svagare än väntade jobbsiffror för juli betyder att ekonomin är på väg mot en recession, men de har också varnat för att Federal Reserve kommer att behöva sänka räntorna för att undvika ett sådant utfall. Det breda indexet S&P 500 och tekniktunga Nasdaq avslutade dagen upp 1,0 procent medan Dow Jones industriindex steg 0,8 procent.

Råvarorna steg på bred front under tisdagen. Oljepriserna steg på tisdagen, och återhämtade sig från lägsta nivån på flera månader som nåddes under föregående session. Prisförändringen grundade sig i att investerarnas uppmärksamhet vändes mot utbudets åtstramning och finansmarknaderna återhämtade sig från sitt senaste fall. Irans löfte om vedergällning mot Israel och USA efter dödandet av två militanta ledare har ökat oron för att ett större krig bryter ut i Mellanöstern, vilket skulle kunna få en direkt inverkan på utbudet från regionen. Nyliga minskningar i råolja- och bränslelagren vid stora handelsnav stödde också oljepriserna. WTI-oljan steg med 0,4 dollar till 73,4 dollar per fat och Brentoljan ökade med 0,3 dollar till 76,6 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades uppåt igår och dagens förlorare var zink som dalade 1,1 procent. Blys värde ökade med 0,2 procent följt av koppar som steg med 0,8 procent. Tenn klättrade 1,0 procent medan aluminium och nickel avancerade med 1,7 procent respektive 1,5 procent. Guldpriserna sjönk på tisdagen på grund av en starkare dollar och högre obligationsräntor. Detta trots att förväntningarna på en amerikansk räntesänkning i september och eskalerande geopolitiska spänningar i Mellanöstern höll guldet stabilt efter föregående sessions kraftiga nedgång. Guldpriset tappade 13,4 dollar och landade på 2394,2 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska aktier klättrade Nvidia med 3,8 procent tillsammans med Meta och Microsoft som steg med 3,9 procent och 1,1 procent. Apple backade 1,0 procent efter diskussioner om konkurrenstvister. Storbanken Goldman Sachs steg däremot med 2,4 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg 12 punkter till 3,90 procent.

De asiatiska aktiemarknaderna fortsatte sin uppgång på onsdagen, ledda av ytterligare en återhämtning i Nikkei. Uppgången grundade sig i att Bank of Japan oväntat blev försiktig med räntehöjningar mitt i marknadsvolatiliteten, vilket ledde till ett kraftigt fall i yenen. Avvecklingen av yen carry trade, där investerare lånar yen till låga räntor för att köpa högavkastande tillgångar, var en drivkraft i marknadsraset i måndags, men verkade återigen stabilisera sig. Vid 07:40 handlades Hang Seng och Shanghai upp 0,6 procent respektive 1,9 procent medan japanska Nikkei 225 hade stigit 2,9 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten men i övrigt i norden rapporterade även Novo Nordisk klockan 07:30. Novo Nordisk underträffade förväntningarna aningen med ett rörelseresultat som landade på 25 934 miljoner danska kronor. Bland morgonens inkomna rekommendationer höjer Pareto Securities riktkursen för det nynoterade restaurangbolaget Nordrest till 170 kronor (160) och upprepar köprekommendationen. Millicoms rekommendation sänks till sector perform av banken Scoatiabank, med en riktkurs på 30 dollar.

På makronivå inleddes dagen av att Tysklands handelsbalans för juni meddelades vid 08:00, vilken hamnade på 20,4 miljarder euro. Samtidigt aviserades Halifax husprisindex i Storbritannien, som landade på 0,8 procent. På eftermiddagen vid 16:30 delges de amerikanska råoljelagrena och kvällen avslutas med att det sker en auktion av amerikanska statsskuldsväxlar vid 19:00.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -