Tokyobörsen vänder rejält uppåt

Asien Asienbörserna rekylerade upp på tisdagen efter måndagens kursfall. Vissa investerares fyndköp gav stöd till börser som tagit mycket stryk. I täten för utvecklingen gick Tokyo med en uppgång för Nikkei 225 index på nästan 9 procent.

Chiprelaterade aktier tillhörde vinnarna på den japanska marknaden där Tokyo Electron rusade upp över 16 procent, Advantest avancerade cirka 15 procent och den AI-fokuserade startup-investeraren Softbank Group höjdes drygt 9 procent.

Efter förstärkningen av yenen mot dollarn på måndagen försvagades yenen återigen och noterades under morgonen vid lite drygt 145 yen per dollar. Marknaden kämpar med en avveckling av den tidigare så attraktiva carry-handeln, det vill säga en strategi som handlar om att ta lån i en lågräntemiljö för att sedan investera i tillgångar med högre avkastning. Den japanska centralbanken Bank of Japan har stramat åt penningpolitiken i en överraskande snabb takt samtidigt som Federal Reserve i USA väntas genomföra större räntesänkningar av styrräntan i USA.

På de kinesiska börserna syntes en mer avvaktande hållning med enbart mindre kursrörelser i både Hongkong och Shanghai.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -