Kraftig nedgång på USA-börserna

New York New York-börserna stängde kraftigt ned på måndagen efter att den utbredda recessionsoron tilltog. Med rejäl press i samtliga sektorer fanns de amerikanska teknikjättarna i spetsen av nedgångarna.

Vid börsstängning var Dow Jones industriindex ned 2,6 procent till 38.704, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite föll 3,4 procent till 16.200. Breda S&P 500-indexet tappade 3,0 procent till 5.186, motsvarande en nedgång om 0,6 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Volatilitetsindexet VIX, som ibland beskrivs som börsens skräckindex, nådde stundvis nivåer som inte synts sedan de coronautlösta börsrasen våren 2020.

I Japan innebär måndagen den sämsta utvecklingen under en enskild dag sedan "Svarta måndagen" 1987. Nikkei 225-indexet föll 12 procent. För amerikanska S&P 500 var måndagens fall det tyngsta sedan september 2022.

Det pessimistiska sentimentet satte främst fart efter att den svagare amerikanska jobbrapporten i fredags väckte oro för en global sättning i konjunkturen. Diskussionen kring Fed har nu skiftat till huruvida räntan ska sänkas med 25 eller 50 punkter vid septembermötet och vissa bedömare har talat om en mellanmötessänkning.

I aktiehandeln tyngdes i synnerhet tekniksektorn av konjunkturoron – från starka uppgångar tidigare i år och nu Nasdaqs kompositindex närmar sig korrektionsterritorium. Nvidia-aktien handlades ned 6,2 procent medan Intel, som rasade 26 procent i fredags, föll i liknande storlek. AMD stärktes 1,8 procent mot strömmen. I Nvidias fall har det rapporterats om att bolagets kommande AI-chip kommer att försenas på grund av designfel.

Vidare föll Apple med 4,9 procent. Utöver det allmänna sentimentet har Warren Buffetts investeringskonglomerat Berkshire Hathaway sålt nästan halva sitt innehav i teknikjätten.

Alphabet försvagades 4,5 procent, efter en nedgång som tilltog i spåren av att dotterbolaget Google förlorade mot det amerikanska justitiedepartementet i ett fall där bolaget anklagats för monopol. Enligt en domare har bolaget olagligt betalat för att göra sin sökmotor till standard på smartphonewebbläsare.

Övriga tekniknamn som Amazon, Meta Platforms och Tesla sjönk 4,1, 2,5 respektive 4,2 procent.

På räntemarknaden sågs tioåringen stabiliseras något från fredagen, och var ned 1 punkt till 3,78 procent. Den tvååriga motsvarigheten adderade 3 punkter till 3,90 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -