(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)
I början av 2024 var många aktiemarknader nära rekordnivåer då investerare förväntade sig att de stora centralbankerna som Fed skulle sänka räntorna flera gånger under det kommande året.
Vid halvårsskiftet har dock endast ECB och några mindre centralbanker, inklusive Riksbanken, sänkt räntorna. Fed har ännu inte genomfört några sänkningar, vilket skjutit förväntningarna på framtida räntesänkningar framåt. Trots detta har många fondkategorier haft ett ovanligt starkt första halvår.
Placera noterar att aktier har gynnats av en gynnsam makroekonomisk miljö med minskande inflation och undvikna recessioner. Bolagsvinsterna har varit motståndskraftiga och förväntas stiga globalt med 8 procent under 2024.
Breda uppgångar
En bred global aktieindexfond har stigit med 16 procent i kronor i år, USA-fonder har haft ett ännu bättre första halvår med uppgångar närmare 20 procent. I USA domineras uppgången av bolagsjättar som Nvidia, Meta, Alphabet och Amazon.
Europafonder som många investerare pratat varmt om under en längre tid, har haft det lite motigare. En europaindexfond har stigit knappt 12 procent, vilket är några procentenheter bättre än Stockholmsbörsen som stigit runt 10 procent.
Japanfonder som var en av fjolårets vinnarfonder har stigit i nivå med Stockholmsbörsen. Tillväxtmarknaderna har i vanlig ordning en stor spridning i avkastning. En bred tillväxtmarknadsindexfond har i år stigit knappt 13 procent i kronor.
Bästa tillväxtmarknadsland är återigen Turkiet som stigit närmare 50 procent. Indien som hör till de senaste årets vinnare har en uppgång runt 19 procent i år. Kina som är den stora dominanten har stigit drygt 6 procent samtidig som Hongkong-börsen lyckats med en 14-procentig uppgång.
Asienregionens stora vinnare är Taiwanbörsen med en uppgång på närmare 40 procent. Taiwanbörsens största bolag, världens största halvledartillverkare TSMC, har stigit med hela 66 procent.
Placera har tittat närmare på fondvinnarna som finns noterade på Avanzas fondplattform som omfattar runt 1 400 fonder.
Teknologi och AI
Tekniksektorn har fortsatt att dominera på världens börser, drivet av ett ihållande intresse för artificiell intelligens (AI) och digital innovation. 9 av de bästa 20 fonderna det första halvåret har teknik- eller innovationsdrivna investeringsstrategier.
Bland de bästa fonderna i denna sektor hittar vi SEB Artificial Intelligence C (SEK) och Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD, som båda har levererat en avkastning på 36 procent hittills i år. Nvidia har varit en nyckelaktie för dessa fonder med en uppgång på nära 150 procent.
Vi hittar även SEB Teknologifond bland toppfonderna. Den har stigit med 34 procent. BGF World Technology A2 och GP Bullhound Global Technology A har också starka avkastningar på 32 respektive 31 procent. Även här väger Nvidia tungt.
Tillväxtmarknader: Turkiet i fokus
På tillväxtmarknaderna har Turkiet utmärkt sig med exceptionell avkastning på 50 procent. BNP Paribas Turkey Equities har imponerat mest med en avkastning på hela 58 procent, följt av HSBC GIF Turkey Equity AC med 50 procent.
Fonderna har gynnats av starka ekonomiska reformer och en återhämtning i den turkiska liran, vilket har stärkt investerarnas förtroende och attraherat allt fler utländska investerare.
De bästa aktierna på Istanbulbörsen i år är Turkcell Iletisim Hizmetleri AS (TKC), turkiets ledande telekomföretag. Aktien har stigit närmare 80 procent
KOC Holding, Turkiets största industrikonglomerat, har stigit med 46 procent. KOC Holding vinster har stigit mycket inom energi, konsumentvaror, fordonsindustrin och finans. Företaget har gynnats av den turkiska lirans devalvering och har visat en imponerande vinsttillväxt sedan slutet av 2022.
Flera turkiska banker har imponerande avkastningar i spåren av de höga räntorna. Banken Yapı Kredi Bank sticker ut med en uppgång på 66 procent.
Regionala fonder: Balkan och Indien
Fonder med fokus på specifika regioner har också presterat väl. East Capital Balkans A1 SEK har stigit med 32 procent, vilket visar en stabil utveckling i Balkanregionen.
Listan innehåller även tre indienfonder. Danske Invest India A SEK och Jupiter India Select L USD A Inc har båda levererat starka avkastningar på 29 respektive 28 procent tack vare Indiens starka ekonomiska tillväxt som attraherar allt mer utländskt kapital.
Diversifierade Globalfonder
Bland de breda och diversifierade globalfonderna har Delphi Global A och Handelsbanken Global Momentum A1 SEK lyckats ovanligt bra. Båda fonderna har stigit med 33 respektive 30 procent.
Dessa fonder har kunnat dra nytta av en bred portföljstrategi som fångar upp de bästa möjligheterna över olika sektorer och regioner. Nvidia återfinns som största innehav i båda fonderna och tekniksektorn utgör den största delen på runt 30 procent. USA är den klart största investeringsmarknaden på drygt 70 procent.
Emerging Europe
Swedbank Robur Emerging Europe A och East Capital Eastern Europe A1 SEK har båda avkastat 27 procent, vilket visar på en stark återhämtning och tillväxtpotential i Östeuropa. Turkiska bolag väger också tungt i Östeuropaindex.
Polen är största marknad för både fonderna på runt en tredjedel. Turkiet är näst största marknad på mellan 23 och 31 procent. Grekland som inte kvalar in bland de utvecklade börserna är båda fondernas tredje största bett på mellan 14 och 20 procent.
Finanssektorn utgör runt 50 procent i båda fonderna. Den polska storbanken PKO Bank med en uppgång på 24 procent hör till det största innehavet i båda fonderna.
Pär Ståhl