Dags för comeback i Ratos?

Aktieanalys Ratos förvandlingsnummer har haft svårt att bita på börsen. Aktien hankar sig fram men vi ser några ljuspunkter som skulle kunna glädja i mörkret.

Det har snart gått sex år sedan Jonas Wiström tog över som vd för Ratos, bolaget han tidigare var ordförande för men där han hastigt klev över till vd-posten för att räta upp skutan. Mycket har hänt i den omstöpning som är tänkt att göra om bolaget från ett riskkapital/investmentbolag till att bli en mer sammanhållen rörelsedrivande bolagsgrupp.

Bland de största förändringarna finns förvärven av NVBS, som är tänkt att bli en tillväxtplattform inom järnvägsinfrastruktur, samt konsultförvärven Knightec och Semcon. Den senare var ett uppköpsbud från börsen under fjolåret.

Utöver dessa köp har en mängd tilläggsförvärv gjorts samt en stor försäljning av kreditinformationsbolaget Bisnode.

Omstöpningen har däremot inte lyckats sätta guldkant på aktien, även om det har funnits stunder av optimism. När Wiström tog över vd-rodret den 13 december 2017 kostade en Ratosaktie 38 kronor, idag handlas den strax under 33 kronor. Lägger man till utdelningarna som har lämnats hamnar avkastningen visserligen på plus, men det är med nöd och näppe.

I rättvisans namn har omvärlden inte varit den lättaste att navigera i under de senaste åren. Pandemi, högre räntor, inflationstryck och en pressad konsument har satt spår inte minst inom affärsområdet Consumer, som domineras av dotterbolaget Plantasjen.

Andra kvartalet är alltid säsongsmässigt starkt för området men sett till utvecklingen på rullande 12 månader blir det tydligt hur tufft läget har varit inom Consumer. Från att ha legat på årsvinster kring 750 miljoner kronor är takten nu strax över 200 Mkr.

Affärsområdet Consumer under press

Lyckligtvis har tillväxten och lönsamheten inom de båda andra affärsområdena, Construction&Services samt Industry, kunnat väga upp någorlunda. I årstakt är dessa områden nu uppe i en omsättning på 17 respektive 10 miljarder kronor att jämföra med Consumers 6 miljarder.

Att Jonas Wiström, med en lång karriär på teknikkonsulten ÅF, vill fortsätta växa inom teknik- och infrastruktursektorn snarare än inom konsument framgår tydligt av vd-orden i rapporterna. Gissningsvis skulle han inte gråta om han kunde bli av med Plantasjen så snart som möjligt till en rimlig peng.

Det skulle göra kvarvarande Ratos till en stabilare pjäs. Inte för att det saknas delområden i de andra affärsområdena också som kan svaja, som bygg- och vindkraft, men exponeringen är hyggligt bred och vad gäller det iskalla bostadsbyggandet så är det en försumbar marknad för bolaget.

En viktig del av förvandlingsnumret som pågår är de mål som man har ställt upp för 2025. Mål om en rörelsevinst på minst 3 miljarder kronor, vilket skulle innebära en 50-procentig uppgång från fjolårets knappa 2 miljarder.

Målet om en nettoskuld i förhållande till EBITDA-resultatet på max 2,5 låg man länge långt ifrån, men förvärvsaktiviteten drev upp nyckeltalet till just 2,5 vid årsskiftet. Ett starkt kassaflöde under årets första hälft har dock tagit ned skulden och nu ligger man i det nedre delen av målintervallet med 1,6.

En välkommen utveckling med tanke på att den snabba ränteuppgången också börjar synas rejält i Ratos finansnetto. Ska man ha muskler att göra bra förvärv även i en mer dämpad konjunktur så är det ingen önskesituation att balansera på övre delen av skuldmålet.

Senast vi analyserade Ratos, efter bokslutet i februari, landade vi i en neutral syn där vi såg framför oss att aktiemarknaden inte skulle ha någon brådska att betala för Ratos långsiktiga vision. Sedan dess har kursen gått ned med omkring 15 procent, skuldsättningen har kommit ned rejält och vi frågar oss om det inte är dags att gå emot den dystra kurskurvan och bli lite mer positiva igen.

Sett till värderingen av nuvarande vinst per aktie den senaste 12-månadersperioden på 2,22 kronor är p/e-talet knappt 15 och det är i sig själv varken en köp- eller säljsignal. Lyckas Ratos med sina egna mål för de kommande 2-3 åren börjar det däremot se lite lockande ut.

Antalet analysfirmor som följer Ratos är numera begränsat men de som gör det räknar med att vinsten kommer att klättra i snabb takt mot målåret 2025 för att då ligga kring 4,40 kronor. Det ger ett p/e-tal under 8, men visar bolaget tydliga tecken på att lyckas med den vinstökningen så kommer aktiekursen att ha lyft rejält redan innan vi går in i 2025.

Inriktningen på industri och infrastruktur, en fallande skuldnivå, potentialen i att frigöra mer förvärvsutrymme om Plantasjen säljs och aktiemarknadens dämpade förväntningar bildar tillsammans en ganska intressant cocktail. En mix som får oss att lämna det neutrala lägret och säga köp Ratos.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ratos B Köp 32,94 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -