Coronapandemin har gett skjuts och åt molntjänster, programvara och säkra fjärranslutningar. Många företag låter de anställda arbeta hemma i en allt större utsträckning. Det kräver bra och säkra uppkopplingar, modern IT-struktur och moderna mjukvaruprogram. Epidemin har lyft fram företagens IT-struktur och IT-behov i rampljuset.
Att coronakrisen fungerar som en accelerator för fortsatt digital förändring är högst sannolikt. Den amerikanska investmentbanken BofA Securities har genomfört en undersökning bland sina kunder för att se hur investeringsviljan för IT förändrats.
Ursprungligen var ökningen i programvaruinvesteringar på 7 procent från 2019 till 2020. Men företagen planerar allt större investeringar, nu planeras en ökning med igenomsnitt 5 procentenheter från den ursprungliga ökningstakten under 2020.
Ett tydligt undersökningsresultat visar att flytt av mjukvara och IT-infrastruktur till molntjänster är högsta prioritet för över hälften av de svarande.
Övergången sker inom många sektorer. Bland de svarande ser man en särskilt stark efterfrågan på verktyg som hjälper företag att samverka med kunderna på ett nytt sätt när butiksupplevelsen och andra kundupplevelser flyttar till det digitala rummet.
Industrin digitaliseras allt snabbare. Mer automatisering och robotisering sker i spåren på 5Gs intåg. Det gör industrin mer mjukvaru- och molntjänstberoende än någonsin tidigare. Flera europeiska mjukvarubolag har en tydlig lutning åt industrikunder.
BofA Securities uppskattar att mjukvarubolag och molntjänstbolag blir en relativ vinnare jämfört med andra sektorer och sannolikt andra tekniska undersektorer under de närmaste åren.
Listan över faktorer som talar för europeiska mjukvarubolag är många. Placera har valt ut ett antal börsnoterade mjukvarubolag som kan vara värt att hålla ett öga på och för den långsiktige köpa in till depån.
På Londonbörsen hittar vi det Cambridge-baserade mjukvarubolaget Aveva som är verksamt inom industriell mjukvara. Bolaget grundades redan 1967 och har nyligen köpt konkurrenten SES. Affären stärker Aveva och bolagsledningen indikerar att man vill fortsätta att konsolidera den europeiska industriella mjukvaruindustrin.
Den franska elektronikkoncernen Schneider Electric är huvudägare i Aveva med en ägarandel på hela 60 procent.
Enligt vinstestimat från Factset är förväntningarna på årets vinst per aktie 104,4 pence. Vinsten per aktie spås växa till 123,3 pence år 2022. Det ger en vinsttillväxt på 19 procent från 2020 till 2022. P/e-talet på 2020 års vinstestimat är 38 vilket är lägst av de utvalda bolagen. 4 av de totalt 15 banker som följer Aveva ger tummen upp med en köprekommendation. Hela 10 har en neutral rekommendation och vi hittar bara en säljrekommendation.
TeamViewer är ett snabbväxande tyskt mjukvarubolag. Det grundades 2005 i tyska Göppingen och är börsnoterat på Frankfurtbörsen.
TeamViewer är en stor coronavinnare, aktien har stigit hela 60 procent sedan årsskiftet. Bolaget jobbar med tekniska mjukvarulösningar för en säker och ansluten arbetsplats. Det omfattar mjukvarulösningar för fjärråtkomst till stationära datorer och servrar, fjärrsupport samt snabba och säkra enhetsanslutningar.
TeamViewers-aktiens p/e-talsvärdering har sprungit iväg med årets stora kursuppgång och är på höga 68 på årets vinst. Lyfter vi blicken till 2022 är marknadens förväntningar enligt Factset ett betydligt lägre p/e-tal på 41. Den stora minskningen i p/e-talet drivs av en stark vinstförväntning.
Prognosen för årets vinst är på 0,75 euro per aktie. 2022 ligger det i korten att den ska växa till 1,23 euro per aktie. En tillväxt på 68 procent.
Dassault Systèms är ett franskt mjukvaru- och konsultbolag. Verksamheten fokuserar på mjukvarulösningar inom 3D-desing för industriproduktion. Det startade som ett dotterbolag till den franska industrijätten Dassault Group som är stora inom flygindustrin. Årets uppgång är på drygt 5 procent.
Enligt vinstestimat från Factset är förväntningarna på årets vins per aktie 3,71 euro. Vinsten per aktie spås växa till 2021 och ska då bli 4,19 euro. Det ger en p/e-talsvärdering på 42
Nio av de totalt 24 banker som följer Dassault Systèms ger tummen upp med en köprekommendation. Tio har en neutral rekommendation och fem banker uppger en klar säljrekommendation.
Frankfurtbörsens största bolag är mjukvarujätten SAP. Bolaget grundades 1972 och har huvudkontor i Walldorf. Bolaget levererar fullskaliga affärssystem till företag, koncerner och myndigheter. Företaget är världsledande inom molntjänstlösningar.
SAP är en populär aktie och av de 29 banker som följer bolaget har en klar majoritet en köprekommendation och tre är neutrala till aktien och tre banker har en säljrekommendation. Årets uppgång är knappt 7 procent.
Tillväxten från 2020 till 2022 spår av Factset landar på 29 procent och årets p/e-tal är lägsta av de utvalda bolagen på 25 men sjunker till 19,7 på 2022 års vinstprognoser.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud