Hembergs stora sparstolthet

Privatekonomi: Avanzas sparekonom, bokförfattaren och upprorsmannen Claes Hemberg har sagt upp sig. Men vad han ska syssla med i framtiden är inte helt klart.

"Jag vet vad jag vill jobba med och det är folkbildning, men exakt var någonstans vet jag inte än, det är mycket spännande som bubblar", säger Claes Hemberg.

Claes Hemberg

På frågan om han kommer att sälja av aktieinnehav i Avanza nu när han inte längre har samma insyn i bolaget är svaret glasklart.

"Jag kommer absolut ha kvar aktier i Avanza, det finns ingen annan bankaktie jag skulle kunna tänka mig att äga av moraliska skäl", säger han.

En av de saker som gjort Claes Hemberg allra mest stolt under åren på Avanza är hans förslag om ISK, investeringssparkontot.

"Förslaget till det skattesmarta ISK-konto lade jag fram 2008 till den dåvarande ministern, Mats Odell, och redan 2012 blev det verklighet. Jag funderade över vad svenska sparare behövde allra mest, något som skulle likna en kapitalförsäkring men utan själva försäkringsmomentet. Då kom jag på idén. Jag tyckte att det skulle heta allemanskonto. Idén togs väl emot, men inte namnet", säger han.

Claes Hemberg haft ständig kontakt med media, och han har alltid synts väl.

"Många konkurrenter har under åren blivit förbannande över det faktum att Claes Hemberg dykt upp i tid och otid, och frågat sig varför i helskotta det alltid är Claes man intervjuar. Det enkla svaret är att han är en enastående talang, det är ingen slump att alla vill kolla med Claes, det ligger ett stenhårt arbete bakom", säger Nicklas Storåkers, tidigare vd på Avanza och vän till Claes Hemberg.

"Hemberg är en riktig säljare som varje dag kontaktar och kommunicerar, han skapar nyheterna, varje morgon och hela tiden tänker han "nyheter". Journalisterna behöver inte kontakta honom, dem kontaktar han själv. Jag har alltid kunnat rådfråga Claes. Han är klok och reflekterande och duktig på att kondensera ner det viktiga i allting".

Han får medhåll av Sven Hagströmer, styrelseordförande i Avanza:

"Man skulle kunna beskriva Hemberg som sparvärldens Hans Rosling. Han är en stor pedagog som gjort svåra begrepp mer lättförståeliga. Han är den som arbetat längst på Avanza och som varit med och byggt upp varumärket. Jag gillar honom jättemycket, även utanför företaget. Jag har honom att tackat för så enormt mycket", säger han.

"Jag har aldrig sett honom sur, han är alltid glad det smittar av sig på hela firman och det gör det roligt för journalister att ringa honom, han är en enorm tillgång".

Sven Hagströmer

Även jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med Claes Hemberg. Jag minns en sparresa till Centralasien som vi båda var med på för några år sedan. Vi åkte tre nattflyg för att spara tid och hann med över 20 möten, allt för att förstå ekonomierna utanför våra närmaste gränser och att ta hem fakta, perspektiv och idéer till svenska sparare.

"Förhoppningsvis kan vi nå 500 000 sparare med nya inspirerande fakta", uttryckte sig Hemberg inför resan.

För nästan precis 20 år sedan klev Claes Hemberg in på Avanzas kontor för första gången. Det blev början på en lång och framgångsrik karriär.

"Jag hade precis varit pappaledig med min dotter och dessförinnan arbetat som journalist i sex år. Jag var inte färdigskolad när jag började, jag har växt med Avanza", säger Claes Hemberg.

Det som främst lockade honom till Avanza var själva grundidén. Dessutom pratades det redan då om att bolaget skulle bli en bank i framtiden med bolån och fondhandel.

"Hade det enbart erbjudits aktiehandel hade jag kanske inte varit lika intresserad av att hoppa på, det hade nog varit för smalt för min smak", säger han.

Det breda intresset för sparande har alltid funnits där, och växt sig allt starkare. Hemberg är inte den som är blyg för att stå upp för spararna och för att få till förändringar. Ett steg i rätt riktning kan vara att införa privatekonomi på schemat i grundskolan tycker han.

"Varför ska man lära sig att vispa vaniljsås i skolan, det är värdelöst. Bättre är att känna till hur man prutar på bolån, eller varför en lågprisfond är viktig? Alla borde få lära sig grundstegen.”

"Hur man ställer krav på sin arbetsgivare så de inte säljer en som pensionsslav till typ Söderberg och Partner, vore också bra att lära ut".

Förutom kontakten med spararna tycker han att det har varit oväntat roligt att ha kontakt med de svenska myndigheterna.

"Det finns så många statstjänstemän som är riktiga sparhjältar. Det visste jag inte när jag började min resa på Avanza, att det fanns så många supermänniskor på svenska myndigheter, exempelvis Skatteverket och Pensionsmyndigheten", säger han.

Under de tio år som Nicklas Storåkers arbetade som hans chef finns också en annan sida.

"Det är få medarbetare som jag varit så förbannad på som Claes. 2003 gick han exempelvis ut i strejk. Han tyckte att han hade dålig lön och tog ledigt. Efter ett antal månader lyckades vi enas.  Det är bra att han går sin egen väg, men ibland blir man tokig", säger Nicklas Storåkers.

Från och med idag tar Johanna Kull över som sparekonom på Avanza. Henrik Senestad fortsätter som tidigare sparanalytiker och båda två lovordas.

"Jag inte tänka mig bättre personer på den här planeten. Inte bara för att jag valt och även coachat dem fram hit, utan för att Johanna är en stjärna på fonder, pensioner och bolån samtidigt som Henrik är supervass på aktier, börs och ekonomi. Bättre kombination kan jag inte tänka mig", säger Claes Hemberg.

Följ Placera på Facebook.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -