"Salus Ansvar nära konkurs"

Livbolag De extremt låga räntorna tillsammans med börsfall är på väg att ta kål på livbolagen, konstaterar Söderberg & Partners i en analys, som pekar ut försäkringsbolaget Salus Ansvar som det bolag som ligger värst till.



Sedan juni har bolagens skulder ökat med närmare 100 miljarder kronor. Söderberg & Partners bedömer i en analys att flera bolag kan vara på väg att knäckas under skuldbördan, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Söderberg &
Partners är Salus Ansvar, med en solvensgrad under 110 procent, nära gränsen för konkurs. Den gränsen går vid 104 procent. 130 procent är den gräns då Finansinspektionen börjar hårdbevaka bolagen.

Om Salus Ansvar går i konkurs finns sparpengarna kvar, men alla garantier är som bortblåsta, skriver DN.

Länsförsäkringar Liv, SPP Liv, statliga Kåpan och Försäkringsbranschens Pensionskassa är enligt Söderberg & Partners analys också illa ute. De behöver alla vidta ett antal åtgärder i form av till exempel höjda premier eller liksom Länsförsäkringar Liv redan gjort stoppa nytecknandet i traditionell försäkring.

Den som kan flytta sina pengar uppmanas att flytta till de starkare bolagen. AMF är det finansiellt starkaste bolaget och även Skandia och och Folksam har klarat turbulensen bra.

Livbolagen tvingas enligt regler nu lätta på sina aktieinnehav för att placera i räntepapper. Något som eldar på kursrasen, anser Söderberg & Partners.

"Vi kallar det regelstyrd
handel och anser att detta är ett betydligt större problem än den omdebatterade robothandeln".
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -