Lägg krutet på rätt val

Krönika Vi lever i ett samhälle med stor valfrihet när det gäller allt från el- och telebolag till vem som ska förvalta din framtida pension. Många menar att det är alldeles för många val att ta ställning till. Och det kanske stämmer, men se då till att lägga krutet på de val som verkligen betyder något!

Häromdagen läste jag en uppföljningsartikel i Dagens Nyheter apropå KPA:s mediokra förvaltning av de kommunal- och landstingsanställdas ickeväljar-pengar. I artikeln intervjuas en kvinna som, trots att hon inte var nöjd med KPA:s avkastning, inte hade några som helst tankar på att byta förvaltare av sin tjänstepension. Däremot hade hon aktivt valt elbolag.

Då satte jag morgonkaffet i halsen! Kvinnan i artikeln är långtifrån ensam om att prioritera så här, och det är verkligen inte hennes fel. Frågan är snarare hur elbolagens lobbyister har lyckats blåsa upp betydelsen av att byta elbolag? Om det bara handlar om vanlig hushållsel och man dessutom kanske bor i lägenhet så är byte av elbolag mer av ideologisk betydelse, för så himla mycket skiljer det inte. Men att genom att göra bra pensionsplaceringar kan ett aktivt val ge tusenlappar mer i månaden!   

När man studerar statistiken över tjänstepensionsval ligger de, oavsett avtalsområde, i bästa fall runt 20 procent aktiva val. För premiepensionen ligger de senaste årens aktiva val runt 8-9 procent. Det "vanliga" fondsparandet (PPM-sparandet exkluderat) är lite mer glädjande. Hela 77 procent av svenska folket fondsparar, enligt en undersökning som företaget Prospera har gjort åt Fondbolagens Förening. Hur står det till med intresset för att välja elbolag då? Jo tack bra. Enligt en Temoundersökning från oktober 2004 hade 54 procent av hushållen bytt elbolag, vilket är en imponerande siffra med tanke på att privatpersoner endast har kunnat göra ett sådant val sedan 1999.

Min släkt är fullkomligt ointresserad av sparande, fonder och placeringar och har knappt ens en susning om vilken bank de har. Men frågar jag dem om elpriser och elbolag är de hur kunniga som helst och droppar ord som kilowattimmar och elcertifikat mest hela tiden. Jag brukar nicka lite instämmande för jag vill inte göra släkten besviken, men egentligen fattar jag inte ett smack av vad de säger. Själv har jag hittat på egna kriterier, som att välja bolag från småländska städer "det låter väl trevligt med ett elbolag från småländska Eksjö". Jag har även provat att välja elbolag utifrån kriteriet "tuffa namn" och då föll valet på Kraftkommission, men det var inte någon lyckad strategi för de gick i konkurs några veckor efter att jag anslutit mig.

Men vad beror det på att så många tycker det är viktigare att välja elbolag än pensionsplacering? Det är ju allmänt känt att ingen svensk någonsin förstått vad som står på elräkningen. Jag tror det handlar om psykologi och trygghetssökande. För när det gäller att välja elbolag kan jag bara tabba mig genom att välja ett för dyrt bolag eller binda priset på fel avtalstid. Men när jag väljer fonder kan jag förutom att välja ett för dyrt sparande även se mina pengar minska i värde. Det svider i själen hos många. Dessutom är vi i media väldigt sugna på att fokusera på hur sparandet går enskilda år och använder krigsrubriker när det utvecklas åt fel håll. Både vi i media och aktörerna i den finansiella sektorn måste därför bli bättre på att hjälpa spararna prata långsiktighet och sluta skrämma livet ur dem.  

Jag tror inte det kommer att bli färre valmöjligheter i framtiden, snarare tvärtom. Och om du då inte orkar engagera dig i alla enskilda val - lägg då krutet på de val som verkligen betyder något.
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -