Trio småbolagsfonder jämför sig med räntor: "Sådär för spararna"

Fonder Det är tre av Sveriges mest profilerade småbolagsfonder. Men de jämför sin prestation med – ränteindex.
"Jag tycker att det känns sådär för spararna", säger Johanna Englundh på fondratinginstitutet Morningstar.
"Det var ingen som sa någonting när det var upp 98% under 2021", säger Consensus tidigare VD Patrik Soko, som konstaterar att man går minus på att bedriva fonden idag.

Soko och Englundh
Consensus tidigare VD, Patrik Soko och Johanna Englundh, redaktör på Morningstar. Foto: Pressbilder

Bland svenskregistrerade fonder ligger den genomsnittliga årliga avgiften för indexfonder på 0,34% och 0,96% för aktivt förvaltade fonder.

Det finns 19 småbolagsfonder som tar ut en prestationsbaserad avgift, som spänner från 10% till 20%, visar en sammanställning från Morningstar.

Ofta förespråkas att köpa fonder med låga avgifter. Men överpresterar en fond kraftigt mot sitt jämförelseindex år efter år kan fondspararen ofta räkna hem en fin utveckling, trots att förvaltaren får en större bit av avkastningskakan.

“Man får ju titta på de här procentsatserna. Om det är 10, 15 eller 20% som tillfaller fondförvaltaren, då får man välja den som man tycker är rimlig. Man kan inte bara säga att man vill ha en performance, man måste titta på hur den är riggad”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker och vice VD på Fondbolagens förening.

Som småsparare bör man också räkna på vad det kan vara värt att betala sett till avkastningen, menar chefsanalytikern.

“Svenska fonder brukar ha någon form av high water mark. Det skyddar emot att betala för samma uppgång två gånger så att säga”, förklarar Fredrik Pettersson.

“Kan vara väldigt höga avgifter”


Johanna Englundh
, redaktör på det oberoende fondratinginstitutet Morningstar, tror att sparare generellt har svårt att förstå hur den här typen av fonder fungerar.

Hon tycker att man bör reagera direkt när man ser att en fond har en prestationsbaserad avgift.

“Det kan vara väldigt höga avgifter som tas ut i tid och otid vissa månader”, säger Englundh.

En kartläggning av Morningstar från 2023 visade också att de dyraste svenskregistrerade fonderna sett till avgiften inte imponerade sett till avkastning.

Carnegies Indienfond, med en avgift på 2,25%, kunde stoltsera med en årlig avkastning på 8,9%, men i övrigt var avkastningen långt lägre än så.

Tundra Sustainable Frontier Fun, med den relativt höga avgiften 2,52%, visar en årlig avkastning på 3,9%.

“Ingen har lyckats leverera avkastning i den högsta kvintilen i sin respektive kategori”, lyder slutsatsen.

Johanna Englundh, redaktör på Morningstar.

Jämför sig med ränteindex


Tre fonder som sticker ut när det kommer till prestationsbaserad avgift är Consensus SmåbolagAlcur Grow och Strand Småbolagsfond. Det finns flera likheter: de investerar i nordiska, mindre bolag och har koncentrerade portföljer. Fondernas avgift ligger också i den högre kategorin.

Men när flera andra småbolagsfonder jämför sin prestation mot en jämbördigt index, ställer dessa fonder sin prestation mot ränteindex, OMRX Treasury Bill (Consensus och Strand) och SSVX90 (Alcur).

Båda har låg volatilitet. OMRX Treasury Bill Index har exempelvis ökat med drygt 6% på fem år. SSVX90 är upp 2,8% på tre år.

Englundh: “Känns sådär”


Fondernas jämförelseindex får Johanna Englundh att höja på ögonbrynen.

“När man investerar på aktiemarknaden tycker jag man också ska jämföra sig med relevanta produkter som investerar i samma typ av tillgångsslag. Och speciellt då man tar ut en prestationsbaserad avgift baserad på hur man presterar mot en viss typ av tillgång. Att då jämföra sig mot någon typ av räntepapper som vanligtvis då har en mycket lägre avkastning än vad man kan förvänta sig av aktiemarknaden på lång sikt… Det tycker jag känns sådär”, säger hon.

Johan Thorén, förvaltare på Strand Kapitalförvaltning. Foto: Åsa Swee

I det här fallet är det också småspararen som blir förloraren, tror Englundh.

“Tyvärr ligger det på fondspararen att förstå vad man investerar i, när den här avgiften tas ut och inte. Jag kan inte säga hur argumentet gått hos fondbolagen när de har valt ett sånt här upplägg, vad man har för resonemang bakom det, men jag tycker att det känns sådär för spararna, absolut”, säger hon.

Fonden Alcur Grow sjösattes i januari 2021. Sedan dess är det den enda av de tre fonderna som klår Stockholmsbörsens breda index, OMX Stockholm PI. Consensus Småbolag B är den som gått klart sämst under den specifika mätperioden, med en avkastning på -27%.

VD:n: “En ickefråga”


När Afv når Consensus VD Patrik Soko förklarar han att jämförelseindexet är något som levt kvar sedan fonden startade för många år sedan.

“Då började vi som diskretionära portföljer. Det var en specialfond som också har rätt att gå 100% cash. Då hade vi synpunkten att vi ville dela risken med kunderna att ha låg fast avgift och istället ta del av resultatet”, säger han.

VD:n kallar det en “ickefråga” efter att Consensus Småbolag fallit nära 50% sedan toppen som sattes vintern 2021.

“Just nu är det ju då 135-140% upp till high water mark. Jag tror inte det finns någon billigare småbolagsfond i Sverige”, säger Soko.

Han syftar på att fonden inte kan ta ut någon prestationsbaserad avgift förrän de går över den tidigare högstanivån.


Patrik Soko, tidigare VD på Consensus Asset Management. Foto: Pressbild.

“Just den här B-klassen då, den kostar 0,5% (före plattformsavgifter reds. amn) att äga. Så det är väldigt lågt. Vi går minus på att bedriva fonden idag”, säger han.

Man skulle ju kunna argumentera för att ni “räddas” från kritiken just för att avkastningen varit så svag?

“Ja, det kan man ju tycka. Men ska vi vända på det var det ingen som sa någonting när det var upp 98% för kunderna 2021, 40% bättre än tvåan”, förklarar VD:n.

Consensus planerar att byta fondhotell nästa år. Då ska man också se över sina jämförelseindex. Enligt Patrik Soko kommer småbolagsfonden då jämföra sig med Carnegie Small Cap Return Index.

Då får fondförvaltarna steppa upp också, för det blir väl svårare att slå?

“Först måste vi gå upp 130%. Sen ska vi slå index också, så det är en väldigt lång resa dit”.

Men du ser att det kommer gå?

“Vi hoppas såklart att vi ska slå index. Vi kunde göra det förr. Man måste ha väldigt mycket rätt. Man måste göra väldigt mycket rätt. Det är inte så lätt att slå index alltid. För att ta in 100%… Det kräver ju… Det går inte på ett år. Om vi nästa gång börsen dippar kan vara med lite mer när det går upp och vara lite bättre när det går ner. Då kan man ju ta några procent om året. En liten bit i taget. Ja, vad ska man säga? Vi har lärt oss läxan och jag vill bara säga att kunderna har haft väldigt billig förvaltning de senaste åren”, avslutar Patrik Soko.

Kort efter intervjun kom beskedet om att Soko lämnar Consensus, där han varit VD sedan 2013.

Affärsvärlden har sökt företrädare för Alcur, som inte vill lämna några kommentarer om avgifterna för sina fonder.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -