I höst kommer förslagen om höjd pensionsålder hamna på politikernas bord, och förhandlingar om förändringar i det nuvarande pensionssystemet påbörjas. Läs mer om förslagen här.
Det finns dock ett dilemma för dem som vill tvinga upp pensionsåldern. Tjänstepensionerna, som arbetsgivaren betalar till sina anställda, har inte samma regler som den allmänna pensionen. Det är exempelvis möjligt att påbörja utbetalningar från tjänstepensionsförsäkringen vid 55 års ålder men den allmänna pensionen kan du börja plocka ut först vid 61 år.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är en av dem förespråkar höjd pensionsålder. Han ifrågasätter det nuvarande tjänstepensionssystemet.
"Vi kan inte ha ett offentligt system som talar för att flera människor ska kunna jobba längre upp i åldrarna och samtidigt ha ett tjänstepensionssystem som skickar signaler om att man ska gå så tidigt som möjligt. I längden måste pensionssystemen dra åt samma håll", säger han till DN.
Det är fack och arbetsgivare som äger tjänstepensionsavtalen och därför måste regeringen diskutera med dem om vilka förändringar som kan bli aktuella.
Kristersson medger att han har full respekt för att det är parterna som äger avtalen men påpekar att politikerna sitter på ett verktyg, skattelagstiftningen. Den kan ändras så att det inte går att ta ut sin tjänstepension vid 55, utan först vid en högre ålder.
"Vi kan säga att ni har era avtal och det har vi respekt för, men vi har skattelagstiftningen och det ska ni ha respekt för", säger Kristersson.
Om förslagen om höjd pensionsålder går igenom kommer det med största sannolikhet inte att gälla redan inbetalda tjänstepensionsförsäkringar, IPS:er eller pensionsförsäkringar.
"Normalt sett går man inte in och ändrar i befintliga avtal. Ny lagstiftning ska enligt gängse praxis endast gälla vid nyteckning. I det här fallet har jag mycket svårt att se att man skulle gå in och rota i befintliga avtal", säger Stefan Oscarsson, sekreterare i Pensionsgruppen, till Placera.