Veckans vinnare och förlorare

Oväntat svag tillväxt i USA, en drös handelsstopp och en veritabel guldrusch. Det var veckans huvudnummer på börsen.


27 juni, 2014

Efter helgens iskalla dans kring midsommarstången kan vi också lägga ytterligare en ljummen börsvecka bakom oss.

Handeln har förvisso haft sina heta stunder men marknaden har tenderat att söka sig tillbaka till kända territorier relativt snabbt. Starkast var teknikindexet Nasdaq som, om än med viss tvekan, mäktade med att nå en ny toppnotering.

Veckans teman följer till stor del med från förra veckan och det är den rådande geopolitiska krisen i Irak och makrobesked från USA som fått mycket uppmärksamhet. I Sverige har flera klädbolag lämnat kvartalsrapporter och fyra bolag har handelstoppats under veckan.

Irakkrisen har potential att påverka oljepriset. Men det vi kan konstatera är att Brentoljan handlades på ganska stadiga nivåer under veckan, kring 113-114 dollar.

Det är främst ett långvarigt stopp i den irakiska produktionen som oroar marknaden. Uppgången i oljepriset under juni månad, från 108 dollar till dagens 113 dollar, kan ses som en inprisad riskpremie för en eventuell upptrappning av situationen. Ett visst mönster har gått att urskilja där priset stiger snabbt och kraftigt på negativa nyheter, för att därefter sakta falla tillbaka.

Guldet har gått från att ha varit en väldigt uppmärksammad råvara och ett hett placeringsalternativ under finanskrisen till att därefter nästan falla i glömska. Den amerikanska riksbankens beslut om fortsatt låg ränta, Fed-ordförande Yellens kommentar kring inflationen tillsammans med det oroliga geopolitiska läget i världen har dock väckt liv i ädla metallen.

Allt annat lika finns förutsättningarna för fortsatt suppgång för guldet men ännu går det inte att urskilja någon tydlig trend på medellång sikt.  Även övriga metaller som koppar, zink och nickel steg i juni.

Det samlade europeiska inköpsindexet var något svagare än väntat och det är bland annat Frankrikes ekonomi som går dåligt. Även om det går åt rätt håll så kämpar hela euroområdet med att få till en ordentlig återhämtning. Europeiska centralbankens introduktion av en negativ inlåningsränta för att stimulera tillväxt och inflation bekräftar det.

Den japanska inflation har fått fart. Bortsett från färska livsmedel ökade konsumentpriserna i den snabbaste takten på 32 år. Främsta orsaken var högre moms och dyrare el.

Från USA kom först glädjande makrobesked om hög efterfrågan på bostäder och den preliminära beräkning av inköpsindex (PMI) var bättre än väntat. Den goda stämningen fick ett abrupt slut då BNP-tillväxten för första kvartalet justerades ned till -2,9 procent. Det var betydligt svagare än väntat och tog marknaden på sängen. Men skräcken blev kortvarig och världens börser stabiliserades så snart röken lagt sig.

Vi har räknat till fyra olika handelsstopp under veckan, alla beroende på mer eller mindre positiva nyheter.

Oljebolaget Dome Energy stoppades i måndags efter att ha köpt två amerikanska olje- och gasbolag. När handelsstoppet hävdes stack aktien iväg till över 15 kronor, en ny höstanotering.  Men den tappade höjd relativt omgående när en riktad nyemission presenterades. På fredagen var aktien åter kring välkända 13-kronorsnivån.

Den heta Saabaktienbörstoppades medan ledningen informerade om att förhandlingarna kring köpet av Thyssen Krupp Marine Systems (tidigare Kockums) befinner sig i ett slutskede. Aktien var på fredagen upp 2,4 procent på veckobasis.

First North-listade Misen Energy stoppades på grund av granskande artiklar i Expressen. Bolaget har dementerat uppgiften men verkar ha svårt att få ur sig helt klargörande besked.  I väntan på har aktien förblivit handelsstoppad.

North Investment Group la ett kontantbud om 12 kronor per aktie på Acap Invest och handeln tog stopp på torsdagen. Storägarna ha accepterat budet så högst sannolikt går budet igenom och det innebär en premie för aktieägarna på cirka 30 procent. Budet gäller fram till 28 juli.

Börsnoteringstrenden bestod under veckan.Kycklingproducenten Scandi Standard handlades första gången på fredagsmorgonen. Teckningskursen fixerades till 40 kronor och aktien steg direkt i den inledande handeln till 46. Intresset för noteringen har varit stort och det flesta småsparare fick nöja sig med ett mindre antal aktier än vad de efterfrågade. Om de överhuvudtaget fick några.

Lägligt för Scandi Standard konstaterar Livsmedelsverket  att rött kött är dåligt och tycker att maximalt 500 gram per person i veckan är en lagom dos. Det är ett uttalande som kan gynna konsumtionen av fjäderfä.

Med bara två veckor kvar till rapportsäsongen har klädbolagen, med sina brutna räkenskapsår, som vanligt tjuvstartat. Och det har varit en blandad kompott.Förra veckan levererade både MQ och Hennes&Mauritz trevlig läsning i varsin positiv kvartalsrapport. Den här veckan var det Venue Retail Group, Kappahl och RnB som stod på tur.

RnB:s rapport fick ett kyligt mottagande och aktien sjönk 14 procent samma dag som siffrorna presenterades. Sett till vecka n föll aktien nära 12 procent.

Kappahl har länge seglat i motvind. Aktiekursen har rasat kraftigt de senaste fyra åren men stabiliserade sig för ett år sedan kring 40 kronor. Bolaget har likt MQ satsat på att minska sina kostnader vilket gett viss positiv inverkan på resultatet, men frågetecken kring vad som ska få fart på omsättningen kvarstår.

Bolaget har en värdering som ungefär motsvarar MQ :s men utvecklingen i aktierna skiljer sig markant. En uppfräschning av butikskoncept är vad Placeras Per Ericson tror behövs för att öka intresset för bolagets produkter. Första steget har tagits i en nyöppnad butik i Oslo.

Venture Retail Groups kvartalsiffor dröjde men när rapporten väl kom var det dominerande röda siffor. Förlusten var 3 kronor per aktie i det senaste kvartalet. För att stärka finanserna och möjliggöra nysatsningar vill bolaget göra en företrädesemission på 40-50 Mkr.

Såväl styrelseordförande som vd lämnar sina positioner till hösten. Torsdagen fall förbyttes i en kraftig uppgång på fredagen. Facit av veckans handel blev ändå -8 procent.

Kanadensiska guldbolaget Semafo har gått starkt sedan guldpriset bottnade i december. Med en brytkostnad på nära 1 100 dollar per ounce har bolagets utsikter ljusnat till följd av det högre guldpriset. Andra guldgrävare som Endomines, Nordic MInes och Auriant Mining var fortsatt nedtryckta och någon allmän hausse i branschen kan man inte tala om.

Tar vi en närmare titt på veckans vinnare kan vi konstatera  att Nibe var storbolagslistans självklara vinnare. Aktien har under veckan rusat nästan 10 procent. Värmeproduktsbolaget har lagt ett bud på kanadensiska Waterfurnance. Nibe har fram till slutet av 2013 genomfört 54 förvärv - en del av en lyckad strategi om man följer aktieutvecklingen.

Bland övriga vinnarna på storbolagslistan hittar vi Electrolux, Lundin Mining och Lundin Petroleum.

Bland de små och mellanstora bolagen var Anoto i topp med en uppgång på 50 procent i veckan. Den 19 juni tog bolaget mer pengar för att, en åtgärd som uppskattades av marknaden.

Läkemedelsbolaget Orexo har haft framgångar i USA med sitt preparat mot opioidberoende, Zubsolv. Marknadsandelen uppgår i dagsläget till 2,5 procent och försäljningspotentialen för dessa läkemedel är stor. Aktien steg cirka 12 procent under veckan.

Lucara Diamonds aktieägare har fått vara med på en fantastisk resa med uppångar på 200 procent på ett år. En köprekomendation från Pareto Securites med en riktkurs över 18 kronor har dragit upp aktien 14 procent sedan i måndags. 

På storbolagens lista steg 34 aktier under veckan medan 50 sjönk, en liten positiv förskjutning från förra veckan.

Klicka här för att se listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Under veckan publicerade Placera analyser av följande bolag: Betsson, Kappahl, Scandi Standard och Oasmia. Därtill publicerades ett antal aktiekommentarer. Här hittar du Placeras senaste analyser och kommentarer samlade på en temasida.

Veckans mest lästa artiklar var: "Teckna Scandi Standard", "Börsens dyraste kåkar" och "Två färska köpsignaler".

Ta vara på den här tidens tuggummimarknad och fundera över er nuvarande och kommande placeringar, stiltjen ger sinnesro att göra långsikt smarta val.

Även om marknaden har varit slö senaste tiden har de starkaste aktierna och indexen letat sig till högre höjder. Riskvilja och likviditet är största drivkrafterna i denna tid. Makronyheter som presenterats har varit varierande bra och dåliga men varken eller sätts tydligt i pränt på börsen. Att världens marknader rör sig avvaktande upp och ner gör ingen förmögen, utan kom ihåg det är genom uthållighet och modet att rida de stora trenderna som ger de stora pengar.

”It is the big swing that makes the big money”

(Det är på de stora rörelserna man tjänar de stora pengarna)

Fredrik von Schantz

Ämnen i artikeln


Scandi Standard

Senast

81,90

1 dag %

−0,12%

1 dag

1 mån

1 år

Orexo

Senast

13,90

1 dag %

−3,34%

SAAB B

Senast

440,05

1 dag %

−0,33%

Hotel Fast SSE

Senast

0,14

1 dag %

−12,58%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.