Arctic Gold vill gräva guld som Endomines

Gruvutvecklingsbolaget Arctic Gold, med vd Lars-Åke Claesson, genomför nu en nyemission. Bolaget vill kopiera Endomines framgångsrika affärsmodell och med dagens guldpriser finns det möjligheter att lyckas.


15 december, 2010

De kraftigt stigande metallpriserna har gjort det ekonomiskt lönsamt att återstarta gamla gruvor. I Norden ser till exempel Endomines ut att bli riktigt framgångsrikt med nystarten av guldgruvan Pampalo i östra Finland. Pampalo-gruvan drevs fram till början av 1990-talet av Outokumpu.

Arctic Gold vill nu kopiera Endomines koncept. Bolaget har köpt guld- och koppargruvan Bidjovagge som ligger i norra Norge, cirka 130 kilometer nordost om Kiruna. Även Bidjovagge drevs fram till början av 1990-talet av Outokumpu, och på den tiden var Endomines nuvarande vd Markus Ekberg chefsgeolog vid gruvan.

Arctic Golds ambition är att göra Bidjovagge till en relativt stor gruva. Planen är att bygga ett anrikningsverk som har kapacitet att hantera 350 000 ton malm per år vilket är ungefär lika hög produktionsnivå som Outokompu hade under sina sista år vid gruvan.

Det kan jämföras med att det anrikningsverk som Endomines byggt i Pampalo har kapacitet för 230 000 ton malm per år. En skillnad mellan projekten är dock att halterna av guld i malmen är lägre i Bidjovagge jämfört med i Pampalo. Å andra sidan är Arctic Golds inte helt beroende av intäkter från guld eftersom produktion av koppar också väntas generera betydande intäkter.

Vid Bidjovagge har Arctic Gold redan dokumenterade mineralresurser som motsvarar flera års produktion. Konsultföretaget Outotec har gjort en beräkning av mineralresurser, som blev offentlig den här veckan, och enligt den finns det 1,36 miljoner ton mineralresurser vid Bidjovagge med en guldhalt på 2,74 gram per ton och en kopparhalt på 1,21 procent.

Dessutom finns det cirka 300 000 ton så kallat malmupplag vid sidan av gruvan som i genomsnitt innehåller en guldhalt på 1,79 gram guld per ton samt 0,6 procent koppar. Malmupplag är benämningen på malm som innehåller för lite metall för att det ska lönsamt att utvinna den.

Malmupplaget vid Bidjovagge var inte värt något för Outokumpu i början av 1990-talet när guldet handlades för runt 400 dollar per uns guld men nu när guldet står i 1400 dollar så är det en bra affär att ta till vara malmen.

Arctic Golds plan är nu att fortsätta prospektera i och kring Bidjovagge-gruvan för att öka resurserna ytterligare. Sammanlagt planerar bolaget att borra 8 000 meter under 2011.

Förhoppningen är att de förstudier som ska göras de kommande åren ska leda till att ett investeringsbeslut för gruvan ska kunna tas innan utgången av 2013. Efter ett investeringsbeslutet tar det knappt 1 år innan produktionen vid gruvan kan starta. Då är vi alltså framme vid 2014 och därefter beräknas det ta närmare ett år innan produktionen går för fullt.

Arctic Gold, som är noterat på First North, genomför nu en garanterad nyemission på 24,5 miljoner kronor vilket kan jämföras med att bolaget nu har ett börsvärde på 33 miljoner kronor. Bolagets plan är att likviden från nyemissionen samt intäkter från optionsprogram som förfaller ska täcka planerade kostnader under åren 2011 till 2013 på sammanlagt cirka 60 miljoner kronor.

Om det sedan tas ett beslut om att starta gruvan räknar Arctic Gold med att det krävs investeringar på 350-400 miljoner kronor, vilket då kommer att finansieras med lån och eget kapital.

Med dagens guld- och kopparpriser talar det allra mesta för att Bidjovagge-gruvan kan bli en mycket lönsam gruva och även om guld- och kopparpriset faller med 10-20 procent så borde kalkylerna vara mycket intressanta.

Arctic Gold räknar själva preliminärt med ett rörelseresultat på 183 miljoner kronor per år vid ett guldpris på 1 150 dollar per uns och ett kopparpris på 7 900 dollar per ton. Prognosen är intressant men vi tar den med en stor nypa salt, utfallet kan både bli mycket bättre och sämre.

Vd för Arctic Gold är Lars-Åke Claesson. Han är geolog och har jobbat som prospekteringsgeolog och med startningar av gruvor i över 30 år. Claesson äger nu 2,2 procent av aktierna i Arctic Gold. Bolagets huvudägare är styrelsemedlemmen Peter Hjorth, han är till vardags vd för borrteknikföretaget Guideline.

Vi ser tre huvudsakliga risker som kan göra att Bidjovagge-projektet misslyckas. Den första är kraftigt fallande metallpriser. Den andra är att prospekteringen vid gruvan under de närmaste åren misslyckas, vår bedömning är att det krävs ytterligare mineralresurser för att få in finansiering till att bygga gruvan.

Den tredje risken är att det tar längre tid än förväntat innan Arctic Gold får nödvändiga miljötillstånd, ur finansieringssynpunkt kan sådana förseningar bli riktigt besvärliga.

Mycket kan hända fram till en eventuell produktionsstart vid Bidjovagge år 2014. Men om bolagsledningen levererar i linje med milstolparna i projektplanen och guldpriset står sig så är det möjligt att börsvärdet på Arctic Gold successivt ökar. Bland annat Endomines och Nordic Mines aktieutveckling under de senaste åren är spännande exempel på potentialen i den här typen av gruvprojekt.

De som vågar axla den höga risk det innebär att investera i små prospekterings- och gruvutvecklingsbolag har all anledning att titta på Artic Gold. Men eftersom bolaget ännu är så litet lämnar inte placera.nu någon rekommendation för aktien.

Teckningstiden för nyemissionen löper ut den 17 december.

Ämnen i artikeln

Rapportperioden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,20%

Senast

2 427,54

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.