Nytt läge i SBB?
Totalt sett är detta positiva händelser för SBB, vilket syns inte minst genom att aktien stiger omkring 25% på beskeden.
Man har sytt ihop en affär där intressebolaget PPI växer fastighetsbeståndet och stärker balansräkningen, samtidigt som SBB bibehåller den största ägarposten i bolaget.
Det sker mot viss utspädning i SBB där antalet A/B-aktier ökar med ungefär 11%. I gengäld får dock SBB in en kapitalstark ägare, med bättre förutsättningar än Ilija Batljan att eventuellt stötta bolaget med nytt kapital.
Att Aker går med på aktiebytet tyder också på att norrmännen är bekväma med att sitta baksätet i både SBB och PPI. Bakom ratten sitter fortsatt Ilija Batljan och hans bundsförvanter som alltjämt har röstmajoriteten i SBB, som i sin tur förblir största ägare av PPI.
Nästa höst förfaller ett par stora obligationer om totalt dryga 6 miljarder kronor. Det blir SBB:s nästa stora prövning och än så länge är bolaget långt ifrån att återvinna det förtroende som krävs för att kunna refinansiera sig på kapitalmarknaden. Merparten av bolagets obligationer handlas till årsavkastning (yield-to-maturity) runt 6-10%, vilket är nivåer SBB inte har råd att betala.
I bolagets dagsfärska kvartalsrapport redovisar SBB ett substansvärde kring knappa 10 kronor per aktie. Utgår man från det handlas aktien till omkring 50% substansrabatt. Som jämförelse handlas många bostads- och kontorsbolag till rabatter mellan 30% och 50%. En annan relevant jämförelse är Selin/Paulsson-kontrollerade Brinova, inom samhällsfastigheter och hyresbostäder, som handlas till 48% rabatt.
Givet komplexiteten i SBB-koncernen och den alltjämt svårbedömda finansiella situationen tycker vi inte aktien lockar tillräckligt för ett köpråd. Åtminstone inte i jämförelse med andra fastighetsaktier som också handlas till stor rabatt. Vi är fortsatt neutrala till SBB.