Principen talar emot Atria

Finska köttvaruproducenten Atria har stigit till ett nytt femårshögsta på börsen. Med Peter Lynch hjälp har vi tittat lite närmare på bolaget. Samtidigt upptäckte vi ett trist handelsmönster i aktien.

placera-nyabilder-atria_pastejköket.png

5 mars, 2018

Köp vad du känner till: Om den legendariske fondförvaltaren Peter Lynch valt smörgåspålägg i en svensk livsmedelsbutik hade Atria sannolikt fastnat i blickfånget. Kanske hade han sett bolaget som en möjlig investering.

placera-nyabilder-atria_pastejköket.png

Finska Atria äger flera välkända varumärken, bland annat Lönneberga, Onsalakorv, Pastejköket, Lithells, Arbogapastej och Sibylla.

Peter Lynch investerar efter tre huvudprinciper, var av den första är att köpa bolag vars produkter eller tjänster han känner till och förstår. Det kriteriet uppfyller Atria.

placera-nyabilder-Peter_Lynch.png

Peter Lynch

Ungefär en tredjedel av den amerikanska ekonomin bygger på hushållens konsumtion, så ser det ut i hela västvärlden. Genom att ta reda på vad som säljer bra i butikerna kan man hitta lyckosamma investeringar på börsen, enligt den första Lynch-principen.

Syna bolaget i sömmarna: Men anekdotisk bevisföring och förstahandsintryck måste följas upp av en noggrann hemläxa kring bolaget. Om varan i butiken till exempel bara står för en liten del av bolagets intäkter, då kommer försäljningen heller inte få mer än marginell effekt på resultaten.

Atria äger Onsalakorv, ett mindre varumärke vilket jag råkar känna väl till. Men tyvärr har just den korven marginell inverkan på koncernresultaten.

placera-nyabilder-Atria_onsalakorv_360.png

Försäljningen av kallskuret på den svenska marknaden till och med minskade för Atria under fjolåret.

placera-nyabilder-010318OMsttninggrafupdat002).png

Atrias finska hemmamarknad stod för närmare 70 procent av intäkterna ifjol. Svenska spaningar i charkdisken har alltså liten bäring på hur det går för helheten. I Finland är bolaget marknadsledare inom slaktindustrin. Man säljer bland annat fläsk- och nötkött.

Ihopslagningen av två slaktanläggningar var en stor sak under fjolåret, vilket väntas spara 1,2 miljoner euro årligen framöver. Vid den större anläggningen byggs en solkraftspark för att ordna med kraftförsörjning.

Under året har Atrias frysta griskött gått på export till Kina. Den första leverans nådde fram i juni. Totalt såldes tre miljoner kilo fruset fläskkött på Kina-export. Att vidare utveckla detta ser ledningen som en jättemöjlighet.

placera-nyabilder-010318Tabellatria (002).png

Rent procentuellt är det i Ryssland analytikerna tror att försäljningen ska växa mest under 2018. Men blickar vi tillbaka syns att intäkterna inte ens nått upp till 2014-års nivåer igen efter tuffa tider mellan 2015-2016. Det är bara den finska marknaden som vuxit konsekvent och den förblir dominerande i räkenskaperna.

Ett nyckeltal som Lynch är svag för är PEG-talet. Det ger en bra bild om hur stora förväntningar som redan är inbakade i aktiekursen. P/E-talet delas med vinsttillväxten, vilket ger ett nyckeltal som inte bör vara högre än två. Gärna ska det vara så lågt som möjligt.

Enligt konsensus-prognosen från Factset ska Atria öka sin vinst per aktie med 23 procent under 2018. Samtidigt handlas den till p/e 12. Det ger ett PEG-tal på 0,5 vilket Lynch skulle gillat.

Bolaget delar också ut mer än halva vinsten, vilket ger en förväntad direktavkastning på 2017 års resultat om nästan 4 procent.

P/S-multipeln är låga 0,2. Anledningen till det är den lövtunna vinstmarginalen och en osäker historik. Rörelsemarginalen har under de senaste tio åren aldrig överstigit 3 procent. EV/Ebit på fjolårsresultatet är 12,5.

Lynch föredrar bolag med starka finanser och stabil balansräkning. Gärna med en lägre skuldsättning än snittet. Atria har en soliditet strax under 50 procent och en nettoskuld på 217 miljoner euro. Det låter inte så farligt, men i relation till Ebitda-resultatet på 87 miljoner euro är skuldsättningen lite mera svettig.

Investera långsiktigt: Den sista grundprincipen är långsiktighet och Lynch hävdar att inspel med en tidshorisont på två, tre år är lika osäker som att singla slant. Försök istället att hålla fast vid en investeringshorisont på 10, kanske 20 år.

Är kött, korv och andra charkuteriprodukter då rätt väg att gå? Atria har i alla fall överlevt de senaste 114 åren och även under tidigare kriser givit utdelning till sina aktieägare.

placera-nyabilder-010318Utdelning(002).png

Atria gör löpande satsningar för att förnya sin produktportfölj. Man experimenterar med kyckling-, nöt- och fläskkött helt fritt från antibiotika. Därutöver har bolaget lanserat bland annat en vegetarisk pastej.

Den starkaste livsmedelstrenden är mera grönt och mindre kött. Samtidigt ökar köttkonsumtionen i världen, även om det tar emot i våra samveten. På det hela taget tror jag Atria skulle klara två av tre grundprinciper men faller på sina finanser och låga lönsamhet. Någon långsiktig aktieägare i bolaget lär Lynch därför aldrig bli.

Ett tydligt säsongsmönster: En egen iakttagelser är ett tydligt säsongsmönster i aktiegrafen som talar emot att köpa Atria just nu. Sedan 2013 har aktien rusat inför varje årsskifte och vidare en bit in i det nya året.  Men därefter faller den tillbaka under resterande del av kalenderåret.

Skulle mönstret, som ser ut att upprepas under 2018, bli verklighet igen är det helt fel tidpunkt att kliva på aktien kortsiktigt. Men det kan vi bara singla slant om.

placera-nyabilder-010318Atria(002).png

Visste ni för övrigt att det var Peter Lynch som myntat uttrycket ”tenbagger”, vilket är en aktie med potential att tiofaldigas i värde. Det var vad han letade efter när han drev Magellan-fonden. Första regeln för att hitta en ”tenbagger” är att inte sälja en aktie bara för att den stigit 50, eller för den skull 100 procent.

”Allt sälja sina vinnare är lika dumt som att rycka blommorna ur rabatten och vattna ogräset.” så ska Lynch ha sagt enligt Investopedia.

Ämnen i artikeln

Atria A

Senast

12,90

1 dag %

0,00%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.