Biotek fondspararnas räddning

Bioteknikfonderna har trotsat börsfallet och stigit rejält de senaste månaderna.Trovärdiga prognoser och uppköp har lockat investerarna till sektorn.


28 augusti, 2008

Det är svårt att hitta några ljuspunkter på fondhimlen i dessa dagar. Bioteknikfonderna tillhör undantagen och har stigit kraftigt den senaste tiden. Hittills i år står de på plus, samtidigt som globala aktiefonder har fallit med 18 procent. De senaste sex månaderna har fonderna stigit med 12 procent i genomsnitt, vilket är över 20 procentenheter bättre än den genomsnittliga globala aktiefonden.

Skillnaderna mellan bioteknikfonderna är stor. Bäst har det gått för Franklin Biotechnology Discovery som har stigit med över 25 procent de senaste tre månaderna. Det kan jämföras med Cicero Biotech & Healthcare som bara har stigit med drygt 4 procent. I genomsnitt har fonderna stigit med 16 procent.

De bredare läkemedelsfonderna har också stått emot börsnedgången väl. Det senaste tre månaderna har de som grupp gått upp med nästan 10 procent, vilket är betydligt bättre än det minus 7 procent som de globala aktiefonderna som grupp kan visa upp. Det finns många förklaringar till bioteknik- och läkemedelsbolagens uppgångar.

"Dels har det varit brist på intressanta aktieplaceringar generellt varför investerarna letar alternativ, dels har de stora vinstgivande bioteknikbolagen kunnat lägga trovärdiga prognoser som har infriats, vilket har uppskattats av marknaden", säger Peter Abelin som är en av förvaltarna av Swedbank Robur Medica.

Vissa bioteknikbolag har också vuxit sig riktigt stora och är inte längre små forskningsbolag med stora förhoppningar. Amgen är ungefär lika stort som AstraZeneca som går med vinst.

"Celgene och Genentech är två stora bioteknikbolag som båda visar goda vinster. Dessutom är Genentech på väg att köpas upp, vilket har ökat intresset för sektorn som helhet", säger Peter Abelin.

Uppköpsrykten har lyft hela sektorn och alla spekulerar i vilket bolag som står på tur.

"Det har varit ett bra rally i stora amerikanska bioteknikbolag så som Genzyme, Celgene och Genentech. Roche som tidigare ägde 56 procent av Genentech har lagt bud på resterande aktier. Bristol-Myers Squibb har lagt ett bud på Imclone där det sedan tidigare fanns ett samarbete. Nu spekuleras det i vilka bolag som står på tur. Det danska bolaget Genmab är en uppköpskandidat", säger Astrid Samuelsson som förvaltar Handelsbankens Läkemedelsfond.

Swedbank Robur Healthcare A

Senast

33,91

1 dag %

−0,93%

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Förvaltare

Analys

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,13%

Senast

2 277,60

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.