STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europa kommer att fortsätta bygga upp försvarsförmågorna oavsett utgång i Ukrainakriget och de förhandlingar som nu förs.

Det säger Saabs vd Micael Johansson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Aktiemarknaden verkar tolka ökad sannolikhet för vapenvila eller fred i Ukraina som negativt för försvarsaktier. Tror du att det politiska trycket på försvarssatsningar kommer att minska vid en eventuell vapenvila och fredsuppgörelse?

"Jag tror och hoppas att Europas uppvaknande är mer solitt än att det handlar om huruvida man får till en vapenvila och får slut på det hemska kriget - vilket naturligtvis är viktigt - men vi har fortfarande ett behov av att bygga upp en avskräckningseffekt. Många länder har varit djupt nere på en låg nivå och inte haft några lager eller förmågor, så vi måste göra mycket mer i ett europeiskt perspektiv. Jag har otroligt svårt att se att europeiska ledare bara skulle andas ut och hoppas att ingenting nytt ska hända, utan jag tror att man kommer att fortsätta bygga upp försvarsförmågorna i Europa. Vi har heller inga andra signaler från länder som vi arbetar med", svarar försvarsbolagschefen.

I sommar håller försvarsalliansen Nato ett toppmöte och Sveriges regering siktar nu preliminärt på att försvarsanslagen ska motsvara 3,5 procent av landets ekonomi.

Var tror du att toppmötet landar och vad innebär det för Saab?

"Sverige har tagit ett stort steg genom att säga att vi kommer att ena oss med vad toppmötet landar i och man siktar på 3,5 procent. Det är väldigt mycket pengar för Sverige. Det kommer säkert att bli klart högre nivå än tidigare för Nato, men det är svårt att spekulera i om det blir närmare 4 procent, 3 procent eller till och med uppåt 5 procent som USA har krävt flera gånger. Jag har ingen bättre kristallkula är någon annan. Det kommer att bli ett spännande Nato-möte och många vill vara proaktiva, inklusive Sverige. Det ser man även i de baltiska länderna och Polen som går högre än vad Sverige gör. Europa har ju bestämt sig för att göra mer själva, så det kommer att bli många satsningar i ett europeiskt perspektiv."

Hur är det att göra försvarsaffärer i USA nu med ny administration och viss turbulens i toppen kring försvarsministern?

"Vår verksamhet i USA är väldigt amerikansk och med en regionaliserad försörjning. Vi ser ingen påverkan på den amerikanska verksamheten. Den fortsätter att expandera och utvecklas. Vi håller nu på med att bygga en ny fabrik i USA för att tillverka supportvapen och precisionsvapen i Michigan. Allt går enligt plan. Man verkar under ett 'special security agreement' som det heter i USA, vilket gör att man betraktas som lokal, med amerikanskt ledarskap med mera."

Det förekommer vissa försök till försvarsbesparingar från den nya USA-administrationens sida. Finns det risk att det kan slå mot befintliga projekt såsom Saabs skolflygprojekt med det amerikanska flyg- och försvarsbolaget Boeing?

"Nej, jag ser inte det alls. Behovet av det skolflygplanet är enormt stort. Det är det skolflygplan som ska utbilda varenda amerikansk pilot under kommande år och det system man har i dag kan man snart inte flyga. Det är snarare diskussioner åt andra hållet - om hur vi kan snabba upp leveransen och komma igenom de prov som amerikanska flygvapnet håller på med nu", säger Micael Johansson.

Om vi tittar på svenska statens roll vid försvarssatsningarna så vill regeringen se snabbare materialleveranser. Kan ni leverera det staten vill ha och vad kan hända kring statens roll som beställare eller tillverkare?

"Nu har Sverige tagit beslut om att lägga mer pengar på försvaret. Nuvarande försvarsbeslut ska byggas på med vad som ytterligare behövs. Jag vill se tydliga inriktningsbesked så snart det någonsin går så att vi proaktivt kan investera i rätt förmågor. Sedan välkomnar jag även en snabbare process för själva upphandlandet. Där kan mer göras och vi kan hjälpa till också."

Det förekommer att flera europeiska länder gör upphandlingar gemensamt. Hur ser ni på förutsättningarna att hålla bra marginaler i sådana stora upphandlingar där beställaren bland annat vill pressa priserna?

"Det är alltid en mix mellan ramavtalsupphandlingar som ger stora volymer och tillräckligt bra marginaler och direkta enskilda upphandlingar. Jag tror att det är bra – inte minst ur ett hastighetsperspektiv – att man har ramavtal på plats så att exempelvis flera länder kan utnyttja Försvarets materielverks ramavtal för att upphandla supportvapen. Det finns på plats i dag. Det gör att allt går mycket fortare och att vi kan investera, eftersom vi får en bättre bild av vilken kapacitet som behövs. Jag tycker att det är en bra balans och mix. Jag ser inte att det dramatiskt förändrar vår möjlighet att ha en trend med att både öka omsättningen och öka lönsamheten mer än omsättningen. Så ser det inte ut i marknaden", svarar Saab-chefen.

På fredagsförmiddagen var Saab upp 1 procent i hög omsättning på Stockholmsbörsen efter en handelsstart några procent under nollan för aktien som har stigit 83 procent sedan årsskiftet.

Saabs rörelsevinst i det första kvartalet på 1,45 miljarder kronor var 5 procent högre än vad analytiker hade räknat med, enligt Infront. Detta trots att försäljningen var 2 procent under förhandstipsen, vilket sammantaget innebar en högre rörelsemarginal än väntat.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt

Ämnen i artikeln

SAAB B

Senast

426,15

1 dag %

0,16%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.