(tillägg: från stycke fem och tabell)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex sjönk till 50,1 i april, jämfört med 50,9 föregående månad. Det var den lägsta nivån på fyra månader.

Det visar preliminär statistik. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett utfall på 50,3.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 48,7 jämfört med 48,6 föregående månad, väntat var 47,5.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 49,7 jämfört med 51,0 föregående månad, väntat var 50,5.

Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, noterar att tillverkningssektorn verkar klara sig bättre än förväntat.

Trots att USA införde bastullar på 10 procent och biltullar på 25 procent i början av april, är de flesta tillverkare i eurozonen inte alltför oroade. Istället för att rasa har de faktiskt ökat produktionen för andra månaden i rad – och till och med starkare än i mars.

Industrin har också bromsat in personalnedskärningarna och lyckats stärka sina vinstmarginaler, tack vare lägre produktionskostnader och möjligheten att höja sina försäljningspriser snabbare än föregående månad.

Energipriserna, som har sjunkit på grund av rädslan för recession i USA, är för närvarande en fördel för eurozonens tillverkningsindustri. En annan positiv faktor är det aviserade uppsvinget i försvarsutgifter.

Aktiviteten i tjänstesektorn har däremot krympt, vilket den gjort nästan kontinuerligt sedan februari 2024. Det har lett till att hela ekonomin hamnat i stagnationsläge, enligt det sammanvägda PMI-indexet.

"Ett snabbare fall i nya affärer antyder att denna svaghet kan komma att bestå ett tag. Dock borde de högre offentliga investeringarna i infrastruktur i Tyskland och ökade försvarsutgifter i hela Europa så småningom gynna inte bara industrin utan även tjänstesektorn – om än med viss fördröjning", skriver han.

ECB får ett visst stöd för att sänka räntan från prisindikatorerna inom tjänstesektorn. Kostnaderna har ökat i samma takt som i mars, men prisökningstakten i försäljningen har bromsats in avsevärt.

Priserna på varor uppvisar blandade tendenser: produktionskostnaderna har brutit den inflationsdrivna trenden från de senaste fyra månaderna och har fallit, medan försäljningspriserna har stigit något mer än i mars, men fortfarande måttligt.

Inköpschefsindex industrin prel def

Månad apr mar Diff

==============================================================

EMU 48,7 48,6 0,1

Tyskland 48,0 48,3 -0,3

Frankrike 48,2 48,5 -0,3

==============================================================

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.