Carasent flyttar från Oslobörsen till Nasdaq Stockholm: “Naturlig miljö för oss” - vd (Finwire)
Mjukvarubolaget Carasent byter lista till Nasdaq Stockholm, efter flera år på Oslo Børs. Sista handelsdag på Oslo Børs är idag 4 december och första handelsdag på Stockholmsbörsen väntas bli den 9 december.
– Vi är mer kända i Sverige och ser ett större intresse från svenska investerare och kunder. Det här är en naturligare miljö för oss att verka i, säger vd Daniel Öhman.
En listning i Stockholm ger många svenska fonder mandat att investera i aktien, vilket potentiellt kan ge många nya aktieägare, framhåller han.
– Vi har nått långt och ser en bra tillväxt genom nya avtal och ökar lönsamheten i snabb takt, så det är ett bra tillfälle att byta lista, vilket också ger ökad synlighet för oss.
Carasent utvecklar journalsystem och andra IT-lösningar för vårdkliniker. Under pandemin växte bolaget snabbt genom förvärv och stora satsningar, vilket också skapade lönsamhetsutmaningar. Som ny vd genomförde Daniel Öhman kostnadsbesparingar och ökade fokus på sälj och marknad.
– I Q3 levererade vi en positiv ebitda minus capex-marginal. Det tog lite längre tid att växa in i vår kostym, men nu ser att tillväxten ökar och att det faller ner på sista raden. Det skapar trovärdighet och visar att vi är på rätt väg.
Carasent har en stark position i Sverige med sin flaggskeppsprodukt Webdoc, som i huvudsak används av den privata och ideella specialistvården men också används av ungefär hälften av primärvårdsklinikerna i Västra Götaland.
– Det säger en hel del om hur uppskattat Webdoc är.
Samtidigt satsar bolaget stort på Tyskland, där digitaliseringen av vården inte har kommit lika långt som i Norden.
Nyligen förvärvades det tyska bolaget Data-AL ett nytt journalsystem för den tyska marknaden är under utveckling. Fokus ligger på hög kundkännedom och lokal närvaro.
– Vårt mål är att bli ett norskt-svenskt-tyskt bolag. Vi ser potential att växa på den tyska marknaden från och med 2026.
En del av strategin handlar om att fortsätta investera i produktutveckling för att skapa konkurrensfördelar.
– Vi satsar lite mer än konkurrenterna på produktutveckling, vilket gör att vi får ett bra försprång som växer med tiden.
Med en SaaS-modell och hög bruttomarginal på cirka 85 procent har Carasent skapat en stabil intäktsbas med hög andel återkommande intäkter.
Omsättningen från befintliga kunder växte i Q3 med 113 procent (NRR, net revenue retention) och ser en tillväxt från nya kunder på 4 procent. Uppsägningsgraden (churn) är endast 2 procent.
En viktig händelse för den svenska marknaden är att journalsystemet Millennium nyligen drogs tillbaka i Västra Götaland, vilket ger Carasent nya möjligheter.
– Vi har motsatt oss idén om ett obligatoriskt system, då det strider mot lagen och hämmar innovation i vården. Privata aktörer och primärvården i regionen är en viktig marknad för oss, säger Daniel Öhman och tillägger:
– Vinner vi så kan vi börja sälja igen till dem igen, vilket inte har gått sedan 2017, så det finns lika mycket uppsida som nedsida här.
Vilka risker ser ni för verksamheten?
– Den största risken är att utvecklingsprojekt blir försenade. Vi har skrivit många avtal så att tillväxten ökar, men för delar av det så krävs utveckling, med nya moduler till exempel, det har vi ett högt fokus på med bra tempo och kvalitet på utvecklingen.
Ni har fortfarande en hög nettokassa efter förvärvet i Tyskland och har gjort återköp av aktier.
Hur ser ni på utdelningar framöver?
– Vi vill komma lite längre i vår omställning först och återkommer därefter hur vi gör. Vi ska inte vara överkapitaliserade, men mer negativt är att ha bråttom att använda kapitalet.
Varför ska man som privatsparare investera i Carasent?
– Vi verkar i en konjunkturoberoende bransch. Våra kunder växer och behöver stöd för att digitalisera sina verksamheter. Webdoc är en nyckelprodukt som de arbetar med 20-30 procent av sin tid, och det har en direkt påverkan på deras effektivitet. Vi är marknadsledande och växer snabbare än marknaden.
Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire